שתף קטע נבחר

מחקר מדאיג: 1 מכל 7 סובל מ"שכרות שינה"

מדובר בתופעה שבה אנשים קמים בבוקר ולא זוכרים שדיברו עם בן הזוג באמצע הלילה, שזללו חצי מקרר או שניהלו שיחות עם חפצים בחדר השינה. מומחה ישראלי: "התופעה נרחבת יותר ממה שצפינו ועלולה לסכן חיי אדם"

מה אתם יודעים על מה קורה לכם במהלך השינה? האם עניתם אי פעם לטלפון באמצע הלילה והתברר לכם שזה השעון המעורר? או שניהלתם שיחה לפנות בוקר ולמחרת לא זכרתם כלום? כנראה שגם אתם סובלים מתופעה הנקראת שכרות שינה.  

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

מחקר חדש מגלה שהמצב הזה שכיח הרבה יותר ממה שחשבתם. בעקבות הנתונים מזהירים מומחים, כי המצב עלול להסתיים באסון ובסכנת חיי אדם, ויש לדווח על כך לרופא המטפל.

 

עוד חדשות בריאות

חדש: לק שמשנה צבעו כשסם אונס בכוס

רויטל חלתה בסרטן 4 פעמים - ועכשיו גם בנה

40 שנה אחרי הריון כושל - שלד עובר הוצא מאישה

 

כתב העת Neurology מפרסם השבוע, כי אחד מכל שבעה מאיתנו סובל מהפרעה הקרויה "שכרות שינה". במצב זה מתעורר האדם ונשאר מבולבל לתקופה מסוימת, לאחריה הוא חוזר לישון או מתעורר באופן מלא אך אינו זוכר את תקופת העוררות.

 

המצב מתרחש לרוב בזמן שינה עמוקה יותר, ולא שנת REM (שנת תנודות עיניים מהירות). לרוב מופעל מצב השכרות בשינה בשל גורם מפריע, כמו אזעקה, טלפון או שעון מעורר.

 

חווים "שכרות שינה" לפחות פעם בשבוע

עורכי המחקר מאוניברסיטת סטנפורד, חילקו שאלונים ל- 19 אלף מבוגרים אודות הרגלי השינה שלהם. הם מצאו כי כ-15% מהמשתתפים חוו אפיזודה אחת של עוררות ובלבול בזמן השינה במהלך השנה האחרונה, ובמילים אחרות: "שכרות שינה".

 

החוקרים הופתעו עוד לגלות כי רבים מהנבדקים דיווחו על מצב של "שכרות שינה" לפחות פעם בשבוע. מעל שליש מהנבדקים דיווחו שהמצב נמשך חמש דקות, שליש נוסף דיווח על משך של עד 15 דקות, ו-30% מהאנשים חוו את המצב במשך 15 דקות או יותר.

 

לדברי החוקרים, אצל חלק מהאנשים מתבטא המצב בהתנהגות אלימה שתביא לפגיעה בו או באחרים. המצב עלול להיות מסוכן במיוחד אצל עובדי משמרות כמו רופאים או טייסים, שעלולים להתעורר לכדי "שכרות שינה" ולגרום לפגיעה בחיים של אחרים.

 

אצל 84% מאלה הסובלים מהפרעות "שכרות שינה", נמצאו הפרעות שינה אחרות, הפרעות נפשיות, או רקע של נטילת תרופות פסיכיאטריות. אצל פחות מאחוז אחד מהאנשים הסובלים מהתופעה, לא נמצאה סיבה רפואית או פסיכולוגית ברורה.

 

תופעה מוכרת ועלולה לסכן

"תופעת שכרות שינה מוכרת", מסביר פרופ' גיורא פילר, מומחה להפרעות שינה ומנהל חטיבת הילדים במרכז הרפואי כרמל, "לתופעה יש נטיה משפחתית והשפעות סביבתיות, והיא שכיחה יותר בצעירים. ידוע שהיא מחמירה בתנאים של חסך שינה, תחת נטילת תרופות שינה ולעתים גם במצבים אמוציונאליים מסויימים".

 

"תוצאות המחקר מפתיעות הן בהיקף התופעה והן בחומרתה" מוסיף פרופ' פילר, "נדיר מאוד שאירוע כזה יימשך מעל רבע שעה, ואילו החוקרים מצאו כי 30% מהאנשים חוו ארועים ארוכים. כך או כך, הייתי ממליץ למי שחווה את התופעה, לדווח על כך לרופא, שיחליט האם יש צורך להפנות לבדיקה במעבדת שינה".





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מה אתם עושים בזמן שאתם ישנים?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים