השר לנדאו: התחושה קשה; עפר שלח: יש עתיד תבחן את המשך דרכה בממשלה
ביקורת קשה מתוך הממשלה בעקבות ההבנות שסללו את הדרך לסיום "צוק איתן". השר עוזי לנדאו אמר באולפן ynet: "חמאס היה קטן ומעוך והמבצע סלל לו את הדרך". חברי הכנסת עפר שלח ואלעזר שטרן: עתיד הממשלה תלוי בהחלטות לגבי התהליך המדיני. השר פרי: "נתניהו יודע שאנחנו רציניים"
סיום מבצע "צוק איתן" מלווה בביקורת קשה מתוך הממשלה על ההבנות שסללו את הדרך להפסקת האש. השר עוזי לנדאו אמר הבוקר (יום ד') במשדר המיוחד באולפן ynet כי "התחושה קשה ביותר. אני שואל מהם ההישגים שלנו אחרי 50 ימי לחימה עם אלפי גיחות. התשובה היא שמה שנקבל זה לא שקט - זה הבטחה לשקט". ח"כ עפר שלח מ"יש עתיד" אמר שמפלגתו "תבחן את המשך דרכה בממשלה הזו על פי ההחלטות שייקח ראש הממשלה בתחום המדיני", וח"כ אלעזר שטרן הסכים: בלי תהליך מדיני, נלך לבחירות.
במהלך 50 ימי מבצע צוק איתן נהרגו 70 ישראלים, מהם שישה אזרחים. לפי ההבנות שגובשו, תוך חודש יחלו הצדדים לדון בסוגיות המרכזיות - בהן פירוז והקמת נמל ימי ואווירי. עד אז התחייבה ישראל לפתוח את המעברים לרצועה ולאפשר הכנסת ציוד הומניטרי וציוד לשיקום עזה, תחת פיקוח ישראלי כבד. כמו כן, יורחב אזור הדיג מעבר לשלושה מיילים.
מאז תחילת המבצע ב-8 ביולי שוגרו לעבר ישראל 4,564 רקטות ופצמ"רים. 3,641 התפוצצו בישראל, 3,417 בשטח פתוח ו-224 בשטח בנוי. 735 יורטו. באותה תקופה תקף צה"ל 5,263 מטרות, בהן אתרי ייצור ואחסון אמל"ח, עמדות תצפית, חמ"לים, משרדים צבאיים, מקומות מפגש של פעילי טרור, תשתיות שמוקמו בבתי מפקדים/פעילים, מתחמים צבאיים ועוד.
לדברי השר לנדאו, מעמדו של חמאס רק התחזק והוא מתגאה בהישגים שלו, "יש לו הישגים מדיניים. הוא הפך לבר-שיח מדיני. הוא היה קטן ומעוך והמבצע הזה סלל לו את הדרך".
"חמאס מכריז הכרזות ניצחון ואני חושב שהן אותנטיות", אמר לנדאו, "חמאס נותר בעזה עם שדרת הפיקוד שלו, עדיין עיקר כוחו במותניו. הוא ינסה להקים מתקני ייצור ולהבריח נשק". לנדאו ציין כי במסגרת ההבנות התחייבה ישראל להפסיק את החיסולים, "אחד הכלים החשובים שלנו", והוסיף שהמבצע היה צריך להסתיים באופן שונה.
לדברי השר מישראל ביתנו, הבעיה שנוצרה בגלל הפגיעה בכושר ההרתעה במבצע בעזה היא שביציע יושבים חיזבאללה ואיראן, "והם רואים שמדינת ישראל לא הצליחה ב-50 ימים לטפל בחמאס. הם רואים את תורת הלחימה שלנו, הם רואים את התשובות שנתנו לטילים - הם ילמדו לפתח אמצעי-נגד".
כמה זמן תישארו בממשלה?
"אינני רוצה להשיב על השאלה. כל גורם פוליטי עושה את חשבון הנפש הזה לעצמו לגבי היכולת שלך להיות בממשלה שפועלת בדרך מסוימת. אני רוצה לראות מה עתיד להיות".
מנגד, ח"כ עפר שלח מיש עתיד אמר כי "כל השיפוט באירוע מהסוג הזה מי ניצח מי הפסיד הוא לא לעניין. צריך להסתכל על המציאות כמו שהיא ובעיקר להסתכל מה לעשות מעכשיו והלאה. כל אקט צבאי, בוודאי לחימה בימים האלה שבהם המילה הכרעה היא הרבה יותר בעייתית ממה שהייתה בעבר, בסופו של דבר נמדד על-פי מה שהושג במהלך מדיני. השאלה היא מה ישראל תעשה עכשיו, בראש ובראשונה יש פה הזדמנות מדינית לא רק כדי להגיע ליעד". ח"כ שלח אמר כי "ההנהגה צריכה להביא השגת מטרה והמטרה אינה מושגת בהכרח כשנורה הכדור האחרון".
"הזדמנות נדירה למהלך מדיני"
חבר מפלגתו השר יעקב פרי הסכים כי "הנושא המדיני יקבע את הסוגיות הפוליטיות ואת הנושא של הבחירות או את הרכב הקואליציה. המלחמה, הסבב הנוכחי העקוב מדם, פתח הזדמנות נדירה למהלך מדיני, את הסכסוך עם הפלסטינים והעולם הערבי אי אפשר להכריע במהלכים צבאיים". לדבריו, "נתניהו מבין שאנחנו רציניים. אם בסופו של דבר לא נצליח להוביל למהלך מדיני, העם יכריע ואנחנו נמצא את עצמנו בבחירות".
"בפני מדינת ישראל", הוא המשיך, "נמצאים עכשיו אתגרים גדולים: העברה של תקציב 2015, ועדות חקירה - אם יהיו - ואני מניח שגם נושא המהלך המדיני יעלה מהר מאוד,
ויש לו כוח להשפיע. צריך לעשות מהלך אזורי שיאחד את המדינות המתונות, ובד בד להגיע להסדר עם הפלסטינים".
ח"כ אלעזר שטרן (התנועה) הדגיש גם הוא את חשיבות האפיק המדיני, ואף הוסיף איום: "אם הממשלה הזאת לא תלך לכיוון תהליך מדיני, נלך לבחירות". לדבריו, "אנחנו שילמנו מחיר יקר במלחמה הזאת, אבל המחיר מהמנהרות יכול היה להיות הרבה יותר גבוה. יש כאן פתח להסדרים מדיניים וצריך להיות אמיצים. יש אנשים שיש להם אינטרסים נוספים להיות בממשלה, ואם צריך לעשות שינויים בממשלה כתוצאה מזה שאנשים לא יסכימו ללכת לתהליך מדיני אמיתי, שהולך לכיוון של שתי מדינות לשני עמים, אז שיהיו שינויים".