שתף קטע נבחר

 

תוכנית הכרייה ליד ערד חוזרת לדיון

שרת הבריאות הודיעה באפריל שהיא מתנגדת לכרייה בשדה בריר, אבל המועצה הארצית צפויה לדון בנושא במסגרת דיון בתוכנית המתאר הארצית לכרייה. התושבים חוששים כי הפרויקט יוכרז כתשתית לאומית

המועצה הארצית לתכנון ובנייה עתידה לדון ב־7 לאוקטובר בתוכנית המתאר הארצית לכרייה וחציבה (תמ"א 14), ובתוכה גם אפשרות הכרייה בשדה בריר הסמוך לערד, כך נודע ל"כלכליסט". זאת למרות שבחודש אפריל האחרון הודיעה שרת הבריאות יעל גרמן כי היא מתנגדת לכרייה, בשל חשש שזו תגרום לשחרור חלקים מזהמים לאוויר שיסבו נזקים בריאותיים לתושבי ערד וביישובים הבדואיים הסמוכים עוד יותר לשדה בריר. עד כה היה הרושם כי בכך נסתם הגולל על האפשרות שחברת רותם אמפרט של כיל תכרה בשדה, ששווי הפוספטים בו מוערך ב־25 מיליארד דולר.

 

לעוד כתבות בנושא כיל:

שרת הבריאות נגד כריית פוספטים ליד ערד

כי"ל דשנים: בלי שדה בריר נפסיק פעילותנו בארץ

המבקר יכריע במחלוקת כריית הפוספטים בערד

האם כי"ל תוכל לכרות פוספטים במיליארד דולר בערד?

 

במועצה הארצית יושבים נציגים בכירים של משרדי הממשלה, ללא נציגי הרשויות המקומיות בדרום. המועצה תדון בתוכנית ארצית ולא תאשר ספציפית את הכרייה בשדה בריר. גורמים המעורבים במהלך מעריכים כי תוכנית המתאר החדשה תעבור.

 

כיל היא מי שדחפה לכרייה בשדה בריר. מפעל רותם אמפרט שבבעלותה זקוק לשדות כרייה חדשים החל מעוד 7 שנים, שכן לדברי החברה שדות הכרייה הנוכחיים יתרוקנו עד אז וללא חלופה 1,100 עובדי המפעל יפוטרו.

 

אישור של תוכנית המתאר הארצית במועצה לא נותן לכיל אפשרות לעלות מיד עם הדחפורים. על פי הנהלים, הדיון אמור לחזור לוועדת התכנון המחוזית דרום, שתדון באישור לביצוע פיילוט לבדיקת ההשפעות הבריאותיות של הכרייה.

 

החשש הגדול של קבוצת תושבי ערד שפעילה נגד הכרייה הוא שאישור של תמ"א 14 במועצה הארצית יאפשר להעביר החלטת ממשלה שתגדיר את שדה בריר כפרויקט תשתיות לאומי, ואת העברת אישור הכרייה בו לוועדה לתשתיות לאומיות. מדובר בערכאת התכנון העליונה, שתוכל לאשר כרייה ניסיונית לצורך בחינת הנזק הבריאותי. בוועדה אין נציג של משרד הבריאות כחבר אלא כמשקיף בלבד.

 

כיל: "לא מעורבים בהחלטות ממשלה פנימיות"

מכיל נמסר כי החברה "לא מעורבת בהחלטות ממשלה פנימיות ובהחלטות גופי התכנון, והיא מעוניינת לקדם את הפרויקט בכל ערכאת תכנון שתקבע המדינה".

 

ממשרד הפנים נמסר כי התכנית הארצית קובעת מדיניות מכוחה לא ניתן לכרות בשום מקום.

 

תגובת עמותת רוצים לחיות בלי מכרות: "זהו שיא בקידומם של אינטרסים כלכליים צרים של בעלי הון על חשבון הגנה על חייהם ובריאותם של תושבי העיר ערד וסביבתה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
עידן עופר
צילום: ירון ברנר
מומלצים