דימוי גוף: איך נבנה אידאל היופי הגברי?
מקובל לחשוב כי הנושא מעניין בעיקר נשים ולגמרי לא מובן לגברים, אבל המציאות מראה שלא כך הדבר. גברים מוטרדים מאוד מהמראה שלהם, מה שעלול לגרום להפרעות אכילה ולבעיות בתפקוד המיני. איך מתמודדים?
האופן שבו אנחנו תופסים את גופנו מושפע בעיקר מהחברה ומהנורמות החברתיות. אידיאל היופי הגברי כיום עבר להתמקדות בשרירים. גבר מושך הוא גבר שרירי.
מקובל לחשוב כי הנושא מעניין בעיקר נשים ולגמרי לא מובן לגברים, ויעידו על כך בדיחות "השמלה הזאת עושה אותי שמנה?" אבל המציאות היא ממש לא כך.
עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו
אנו מוצפים בפרסומות להרמת משקולות, אביזרי כושר והלבשה תחתונה שבהן מושם דגש לא על פניו של הדוגמן אלא על גופו. כתוצאה מכך גברים רבים משתעבדים לניסיונות הרזייה ותרגילי כושר במטרה להגיע לגוף שרירי, שנתפס בעיניהם כאידיאל.
אולם בתחום המיני, בקרב גברים כמו גם בקרב נשים, מראה הגוף חשוב פחות מאשר דימוי הגוף. גבר בטוח בעצמו, כזה שאוהב את גופו ומסוגל להפיק ממנו גאווה והנאה, הוא גם משוחרר יותר ביחסי המין ופרטנר טוב יותר במיטה.
כמעט מחצית מהגברים לא מרוצים מהגוף
בתקופתנו, 56% מהנשים ו 43% מהגברים לא מרוצים מדימוי הגוף שלהם. יותר מפי 2 מאשר לפני 40 שנה. אם כל הילדות רוצות להראות כמו בובת הברבי המושלמת שלהן, הרי שהבנים והגברים הצעירים היו רוצים בוודאי להיראות כמו בובות הפעולה והחיילים במשחקי המחשב.
אולם כמו שמידותיה של ברבי אינן אפשריות לאישה אמיתית, כך גם בובות הפעולה: היקף קיבורת הזרוע של בובות ג'י איי ג'ו הפופולאריות למשל, גדול מאלו של כל מפתח גוף בהיסטוריה. מכל כיוון אנחנו מופצצים במסרים המדגישים את הקשר שבין שרירים לגבריות ולמיניות הגבר.
לפי סקרים שונים, גברים בארה"ב מוציאים 3 מיליארד דולר בשנה בממוצע על מוצרי טיפוח ובשמים, מיליארד דולר על ניתוחים פלסטיים, 800 מיליון על השתלות שיער ו-200 מיליון דולר על פרוצדורות קוסמטיות כגון שאיבת שומן והגדלת איבר המין.
הפרעות האכילה הפוגעות במיניות
נראה אם כן, כי גם בקרב גברים ישנה התעניינות הולכת וגוברת במראה החיצוני ובדימוי הגוף. מחקרים פסיכולוגיים מהעשור האחרון מצביעים על עלייה משמעותית בחשיבותו של נושא דימוי הגוף בעיני גברים: סטודנטים בארה"ב מדווחים על יותר ויותר אי-שביעות רצון מגופם, גדלה שכיחותן של הפרעות אכילה בקרב גברים והופיעו הפרעות הנוגעות לאימוני כושר מוגזמים כדרך להשיג גוף מושלם.
יותר ויותר גברים מוטרדים בגלל מראם החיצוני ומכך שאינם נתפסים כמושכים בעיני בני / בנות זוג פוטנציאליים. כמובן שהם נקלעים לתוך מעגל קסמים: ככל שדימוי הגוף שלהם נמוך יותר, כך הם מושפעים יותר מכל הערה שלילית לגביו ומידת הביטחון וההערכה העצמית שלהם יורדים.
כך נוצרות יותר ויותר בעיות בתחום המיניות, כאשר גברים אינם מעיזים ליזום פניה לבת זוג פוטנציאלית או להתקדם בקשר קיים עד למימושו המיני בגלל דימוי גוף שלילי.
אבל לפני השרירים, השיער, הבגדים והאפטרשייב, הנושא שמטריד גברים במיוחד בנוגע לגופם ומשפיע הכי הרבה על דימוי הגוף שלהם הוא כמובן איבר המין. אחת השאלות הנפוצות ביותר שאני נשאל במסגרת עבודתי היא "האם איבר המין שלי קטן מדי?" או לחילופין "כיצד אפשר להגדיל אותו?".
חשוב לדעת, כי בדרך למיניות טובה צריך קודם כל ללמוד לקבל את הגוף שלנו טוב יותר וליהנות מהחלקים הטובים שבו. אין כל רע בטיפוח או בספורט, להיפך.
חשוב להקפיד על היגיינה וריח גוף נעים, לטפח את השיער, להשקיע בבגדים, וגם לעסוק בפעילות גופנית, אולם לא במטרה להפוך לשוורצנגר אלא כדי להכיר את הגוף שלנו, להתחבר אליו, להקשיב לו ולהרגיש מחדש את התחושה של תיאבון, של שובע, של עייפות.
הכותב הוא רופא, סקסולוג ומטפל זוגי