מה אוכלים בגן וכמה חייבים לשלם? התשובות להורה המבולבל
ילדיכם הגיעו בשעה טובה לשלב שבו הם נכנסים לגן הילדים העירוני. על מה משלמים ועל מה לא? מה יש בארוחת עשר? ומי מאשר את הפעילויות? התשובות לקראת תחילת השנה
הורים שישלחו את ילדיהם לגן ילדים עירוני בפעם הראשונה הם כאלה שילדיהם הבכורים הם לפחות בני שנתיים ועשרה חודשים, ואלה ילמדו בגנים אלה עד גיל שש. גנים עירוניים פועלים בגילאי טרום-טרום חובה, טרום חובה וחובה. מתי מתחיל יום הלימודים? מהם התשלומים שיש לשלם? מה אוכלים הילדים בגן? מה קורה במקרה של ילדים שלא גמולים מחיתולים? כל התשובות לשאלות שמעסיקות הורים.
יום הלימודים בגנים העירוניים מתחיל מ-7:55 בבוקר ועד 14:00 בצהריים, ללא עלות, וזאת לפי החלטות ועדת טרכטנברג מ-2011. ילדים שנשלחים ליום לימודים ארוך ממשיכים במסגרת יוח"א (יום חינוך ארוך) שבאחריות משרד החינוך ביישובים שנכללים בתוכנית עד השעה 16:00. תוספת השעתיים היא בחינם מגיל 4 עד כיתה ו'. בחלק מהמקרים הגננת עובדת עד 16:00 ובחלק מהמקרים מגיעה ב-14:00 גננת אחרת, גם היא עובדת משרד החינוך. ילדים באשכולות 3-1 (השכבות הסוציו-אקונומיות הנמוכות באוכלוסייה) ממשיכים בחינם לצהרוני ציל"ה (צהרי יום להעשרה לפי תוכנית טרכטנברג) מ-14:00 עד 16:00. אלה פועלים נכון להיום בחינם בגילים 9-3, אך בימים הקרובים יידון שינוי במתווה הפעלתם כאחת מחלופות הקיצוץ בעקבות "צוק איתן". צהרונים פרטיים הם בתשלום.
מי מפקח על הגננת?
"במשרד החינוך יש לכל אזור מפקחת על גני הילדים", אומרת סימה חדד, מנהלת האגף לחינוך קדם יסודי במשרד החינוך, "והיא נמצאת בקשר מתמיד עם הרשות ועם הגננת ומייצגת את המשרד. היא בודקת ועוקבת אחר יישום מדיניות המשרד בתוך הגנים".
כמה מרוויחה הגננת?
לפי רפורמת "אופק חדש", רפורמה מערכתית בין היתר בגני הילדים, שמיושמת לפי הסכם שנחתם בין משרד החינוך להסתדרות המורים ב-2008, שתוקפו הוארך לפני כשנה עד לשנת הלימודים תשע"ה, שכר הבסיס של הגננות נקבע לפי טבלאות שכר שמתייחסות להשכלת עובדי ההוראה, הוותק והדרגה. סולם השכר כולל תשע דרגות קידום שההתקדמות ביניהן מותנית בצבירת שעות פיתוח מקצועי. טבלת השכר של עובד הוראה בעל תואר אקדמי ראשון מתחילה ב-5,700 שקל ומגיעה ל-15,700 שקל לעובד הוראה בדרגות הגבוהות ביותר ובוותק המקסימלי. שכרו של עובד הוראה בעל תואר שני מתחילה בכ-6,000 שקל ומגיע ל-16,500 שקל.
מי מאשר פעילויות בגן?
"את המדיניות קובע האגף לחינוך קדם-יסודי", אומרת חדד, "נקבע סדר יום בגן ותחומי דעת, כגון מוזיקה, אמנות, מדעים, חינוך סביבתי, טכנולוגיה, חינוך גופני ואמנויות. המפקחות הן אלה שמביאות את המדיניות בנושאים אלה בפני הגננות ועובדות איתן על התוכניות. הן גם עוקבות אחר היישום ומלוות את הגננות במהלך השנה ויוצרות את הפיתוח המקצועי לכל גננת בהתאם לצרכיה".
מה חייב להיות בגן?
"כל רשות דואגת להצטיידות של גן הילדים לפי חוזר שקובע מהו הציוד הבסיסי. הוא מחולק לציוד בתוך הגן - כולל משחקי ילדים, ספרים, חומרי יצירה, שולחנות, כיסאות, ארונות, כלי מוזיקה וכולי, ולציוד בחצר עם המלצות - כולל גינה, מקום למשחק, ארגז חול, ויש גם גנים עם חצר גרוטאות ויש גנים עם מתקנים. אלה הדברים הבסיסיים, אבל עם ההתפתחות המקצועית שהגננת רוכשת במהלך השנים היא ממשיכה להעשיר את הגן שלה בתוכניות לימודים והעשרה. ממ"דים קיימים בגנים שנבנו ב-20 השנה האחרונות לפי סטנדרט הבנייה".
מה הנוהל של הודעה להורה אם משהו קורה לילד?
לדברי חדד, בתחילת השנה אוספות הגננות מידע מכל ההורים, כולל איש קשר לפנייה בשעת חירום, והוא מתויק בתיקיית הגן. "כשקורה משהו, למשל עליית חום, פציעה, הגננות יודעות לפנות להורים לפי הטלפונים בתיקיית הגן", אומרת חדד, "חוברת הקשר מיועדת להעמקת הקשר, למשל דיווחים על התקדמות הילד במהלך השבוע".
מה קורה במקרה של הורים גרושים?
"קיים חוזר מנכ"ל מסודר בנושא הורים גרושים, וההנחיה היא שכל מה שאומרים להורה אחד, אומרים גם לשני".
איזה אוכל נותנים בגן ומה המינימום?
"בארוחת הבוקר יש אפשרות לאכול במזנון פתוח, כלומר, האוכל פרוס על מזנון, וכשהילד רעב הוא מוציא את האוכל. בדרך כלל רוב הילדים מביאים את האוכל לארוחת הבוקר מהבית ומתיישבים לאכול. אפשרות שנייה לארוחת הבוקר היא באיסוף כסף בהתארגנות של ההורים או באמצעות הרשות המקומית, והסייעת קונה אוכל במרוכז, והוא מוכן לאחר מכן בגן. בסביבות 12:30 אוכלים פרי או חצי סנדוויץ'. בגנים עם יום לימודים ארוך יש ארוחת צהריים. בגני יוח"א ארוחת הצהריים ממומנת על ידי משרד החינוך ובצהרונים פרטיים על ידי ההורים. את ארוחת הצהריים מביא זכיין חיצוני".
כמה גובים על אקסטרות?
"לא ניתן לגבות מעבר למפורט בחוזר תשלומי הורים של משרד החינוך", מסבירה חדד, "תחת צריכת שירותים מרצון מוגבל הסכום הקבוע בקדם-יסודי ל-125 שקל לשנה".
מהו מספר הילדים המקסימלי בגן?
לפי חדד, 35 ילדים, גננת וסייעת. "בגנים הצעירים - ילדים שמשתלבים במערכת החינוך בפעם הראשונה, ובהם 20 ילדים ומעלה בני פחות משלוש - מתקצב המשרד גם בת שירות לאומי. ישנן כ-80 רשויות המתקצבות לעצמן, לפחות בחודשים הראשונים, סייעת נוספת".
מהם תשלומי החובה?
"תשלומי החובה המרכזיים מורכבים רק מביטוח התאונות האישיות", אומרת חדד. העלות
לקדם-יסודי עומדת על 49.5 שקל לשנה.
מהם תשלומי הרשות?
"תשלומי הרשות הם כל הדברים שבלעדיהם אי-אפשר לעשות שום דבר והם כוללים סל תרבות, טיולים, מסיבות, כל מה שפעם ועד ההורים היה גובה לפי הסכומים שרצה וכיום מוגבל לפי הסכומים שנקבעו בחוזר תשלומי הורים".
מהם הנהלים לגבי ילדים שלא גמולים מחיתולים?
לפי חוזר המנכ"ל שבתוקף, יחד עם הגננת תעבוד מטפלת או סייעת שתהיה מודעת לעובדה שיהיה עליה להחליף חיתולים לילדים שאינם גמולים. בנוסף, ישנם גנים שבהם לומדים ילדים בני שלוש, המכילים מתקן לחימום מים, אגנית, מקלחת ופינה נעימה, אינטימית ונוחה לטיפול בילד שלא גמול, כדי לשמור על פרטיותו ועל כבודו. "הנוהל הוא שעד אחרי החגים אנחנו מאפשרים לילדים לעבור גמילה", אומרת חדד, "אם הם לא נגמלו, הסייעת אמורה לנקות".