הרשתות אישרו אספקת שקיות בד לציבור
ראשי רשתות השיווק הגדולות בארץ והשר עמיר פרץ חתמו על אמנה לפיה יספקו בחינם סלים רב-פעמיים ללקוחות. מדובר בשלב ראשון במהלך שבסופו בעוד חודשים ספורים, לפי הערכת המשרד להגנת הסביבה, יצומצם השימוש בשקיות הניילון המזהמות על ידי כך שייגבו 40 אגורות עבור כל אחת מהן
האם על ההתפתחות הזאת בסל הקניות הציבור צריך להיות מרוצה? הבוקר (ד') חתמו מנהלי רשתות השיווק והשר להגנת הסביבה, ח"כ עמיר פרץ, על אמנה לפיה הרשתות יחלקו סלים רב-פעמיים ללא עלות לצרכנים, וזאת כחלק ממהפכת מיגור שקיות הניילון מרשתות השיווק שמוביל המשרד להגנת הסביבה. בימים אלו מזמינות רשתות השיווק את הסלים ותוך שלושה חודשים הם ינחתו ברשתות.
עוד בנושא:
- הצעת חוק: סוף לשקיות הניילון בסופר
- סוף לשקיות: פרץ יצייד אותנו בתיקי בד
- 56% מהציבור: די לשימוש בשקיות פלסטיק
השלב השני והמשמעותי במהפכה יתרחש בעוד כחודשיים, בפתיחת מושב הכנסת הקרוב, אז ינסה השר פרץ להעביר להצבעה בכנסת את הצעת החוק למיגור שקיות הניילון מהסופר.
החוק החדש קובע כי יוטל היטל בסך 40 אגורות על כל שקית "גופייה". הכספים שייגבו בגין ההיטל ישמשו, בין היתר, להקמת מנגנון סיוע ליצרני שקיות הניילון החד פעמיות. בגין הפרת החוק יוטלו קנסות בגובה של עשרות אלפי שקלים. את המהלך, מבטיחים במשרד, ילווה קמפיין ציבורי למניעת השימוש בשקיות הניילון.
הכשרת הקרקע למהלך כבר קורמת עור וגידים, כאמור, עם הסכמת רשתות השיווק. אלו ישקיעו כ-80 מיליון שקל בשקיות הרב-פעמיות (שיהיו בעלות עיצוב אחיד שיוכתב במשרד להגנת הסביבה). סכום זה אמור בסופו של יום לחסוך עבורם את ההוצאה על שקיות ניילון.
רשתות השיווק שייקחו לעת עתה חלק במהלך, ושבהן אפשר יהיה לקבל את הרב-סל ללא עלות, הן: שופרסל, מגה, רמי לוי-שיווק השקמה, חצי חינם, ויקטורי, יינות ביתן, סופר ספיר, קשת טעמים, מחסני השוק, קינג סטור ומרב מזון כל.
7 סלים לכל משק בית
השקיות יחולקו באמצעות שוברים. כל משק בית יקבל שני שוברים: שובר לארבעה סלים קשיחים ושובר לשלושה סלים מעוצבים בשני סבבים. הסל הקשיח יהיה עשוי מפוליאתילן ומסוגל לשאת עד 20 ק"ג. הסל המעוצב יהיה עשוי מדקרון, ניתן לקיפול ולנשיאה בתוך הכיס ומסוגל להכיל עד משקל של 15 ק"ג. שני הסוגים עשויים מחומרים עמידים ביותר המתמחזרים במלואם ואינם פוגעים בסביבה, לפי המשרד להגנת הסביבה. על דפנותיהם יוטבעו מסרים למען מניעת השימוש בשקיות גופייה.
במשרד מציינים כי מדובר באחת המשימות המרכזיות של השר פרץ עליהם הכריז עם כניסתו לתפקיד. לפי סקרים שערך המשרד, יותר מ-70% מהציבור תומכים בהפסקת חלוקת שקיות הניילון בחינם. ישראלי ממוצע צורך כ-275 שקיות ניילון בשנה וסך הכל נצרכות בישראל כ-2.2 מיליארד שקיות בשנה.
רבע מכלל השקיות מושלכות לאשפה מיד בתום השימוש ונשארות מאות שנים באתרי הפסולת עד שהן מתפרקות. חלק גדול מהשקיות מביאות לפגיעה בשטחים הפתוחים ולזיהום המרחב העירוני, שמורות טבע, חופי הים והים עצמו. בעלי חיים רבים בישראל (בעיקר אוכלוסיית היעלים) נפגעים כתוצאה מאכילת השקיות. בנוסף, שקיות הפלסטיק מיוצרות מנפט ועצם צריכתן הבזבזני גורם לצורך נוסף במאגרי הנפט שהחיפוש אחריהם מזיק לסביבה וייצורן מזהם.
נחמה רונן, יו"ר תאגיד המחזור אל"ה, בירכה על המהלך אך מציעה לגלות סבלנות רבה עד שנראה שינוי התנהגותי של הצרכן הישראלי: "ההחלטה היא החלטה חשובה ואמיצה, אך היא בעיקר מדברת על שינוי הרגלי התנהגות של הציבור ושינוי התנהגות זה דבר שלוקח זמן.
"בדיוק כמו שהיה צריך להרגיל את הציבור למחזר בקבוקים, כך יהיה צריך להרגיל את הציבור להשתמש בסלים רב-פעמיים. התאגיד קיים 12 שנה ורק לקראת השנה השביעית התחלנו באמת להרגיש שינוי. היום אחרי 12 שנים ישראל עקפה את אירופה וארה"ב בתחום מחזור בקבוקי פיקדון עם נתון של 80% איסוף ומחזור מיכלי משקה. מדובר ברמת מחזור מקבילה למדינות סקנדינביה. אך בכדי כדי שמהלך כזה יצליח צריך שנים של הסברה, של חינוך ושל קמפיינים".