הפחד עדיין קיים: לחזור ללימודים אחרי הלחימה
אחרי 50 ימים של לחימה, צווי 8 ושעות ארוכות במרחבים המוגנים - החופש הגדול מגיע לסיומו והילדים חוזרים ללימודים. אבל כמעט חודשיים של לחימה הותירו בהם צלקות - וחשוב להתייחס אליהן גם כשחוזרים לשיגרה. פרופ' עמוס רולידר ואפרת מונשרי גורן מסבירים למה צריך לשים לב - ואיך מתגברים על הקשיים
זה הגיע - סוף החופש הגדול. עכשיו צריכים לחזור משיגרת חירום מאיימת ומלחיצה לשיגרה אחרת, שיגרת לימודים. איך עושים את זה? איך חוזרים לעבודה ומשאירים ילדים בבית הספר ובגן? איך מתמודדים עם רגרסיות, עם הקפיצה מכל רעש של אופנוע בחוץ ועם השאלות והפחדים של הילדים, אבל גם שלנו?
במשך 50 ימים התייחסנו לפחד ולקשיים שחשים הילדים. כולנו הוקפנו בטיפים להתמודדות ובעיקר רוב ההורים ניסו לתמרן בין החופש הגדול והקיץ, אבל במקביל גם עם המבצע הצבאי. כעת, למרות הציפיה הגדולה לסיומו של החופש הגדול, הסיום המתקרב מעלה שאלות רבות ולא פשוטות, החל מהחשש לשלוח ילדים למערכת לימודים לא ממוגנת ועד להתמודדות במקרה של חזרת הלחימה עם הדרך לבית הספר והצוות החינוכי. כל אלה מתווספים לקושי הקבוע שכולל להחזיר ילדים לשיגרה, לקבוע מחדש את שעות השינה והארוחות ואפילו להיזכר איך נראים שולחן הלימודים וספרי הלימוד.
<<כל החדשות, הטורים, המדריכים והכתבות בעמוד הפייסבוק של ynet הורים >>
חוזרים לבית הספר בערוץ הורים :
הסקר הגדול: איזה ילקוט הכי כדאי לקנות לילדים
הסקר הגדול: איזה ילקוט הכי כדאי לקנות לנוער
בדקנו: איזו קופסת אוכל כדאי לקחת לבי"ס ולגן?
חשוב לומר, למרות הלחץ וחוסר הוודאות שבתוכו אנחנו נמצאים, לפני הכל אנחנו חייבים להרגיע. כל מה שילדים שלכם מרגישים וגם אתם הוא טבעי ומוכר. קשה לעבור מימים של לחץ אישי ולאומי לשיגרה רגילה, ולפעמים דווקא אחרי שתפקדנו כל כך טוב במשך הימים של המבצע, ירדנו למקלט והרגענו את כולם, דווקא עכשיו באה ההתפרקות, המתח וההבנה מה עברנו, וזה יכול לגרום לקושי. כל שאלה וחשש הוא לגיטימי וחשוב לשאול את השאלות.
חשוב להבין שככל שאתם קרובים למעגל הלחימה, כלומר גרים במקומות שנשמעה בהם אזעקה מספר פעמים רב ביום (עוטף עזה, אשכול, אשקלון, אשדוד וכו') או שבן משפחה נלחם בעזה, כך החזרה לשיגרה היא קשה יותר ואורכת זמן. ככל שאתם מרוחקים, כך סביר שתחזרו לשיגרה או שתאמצו שיגרה חדשה בקלות רבה יותר ומהר יותר. כדאי לא לצפות מהילדים שבילו בממ"ד, או אפילו מחוץ לבית, לחזור ולהרגיש ביטחון מיד או לחזור לבית הספר וללמוד כרגיל. חשוב גם לציין שיכול להיות שגם ילדים שגרים רחוק ממעגל הלחימה ירגישו לא בטוחים בנוגע לחזרה לבית הספר - וגם זה טבעי.
וזכרו, בבתי הספר נמצאות יועצות וגם פסיכולוגים. ניתן להתייעץ לגבי כל דבר שנראה לכם חריג בהתנהגות הילדים ובקושי לחזור לשגרת לימודים.
אז מה מומלץ לעשות כדי להקל על הילדים ואיך חוזרים לבית הספר?
1. שיחות
דברו עם הילדים על החששות שלהם ואל תבטלו מה שהם מרגישים. להיפך, עודדו אותם לדבר ולספר. מותר לפחד או לחשוש ולהעלות שאלות. נסו לענות ולהסביר ולתת להם כלים להתמודד עם הפחד.
ערכו עם הילדים רשימת שאלות שמעסיקה אותם, כמו מה יקרה אם תהיה אזעקה בבית הספר, איפה המקלט, מה עושים בדרך וענו על השאלות שאתם יכולים. אם ישנן שאלות פתוחות, שלחו למורה או לצוות החינוכי בבית הספר את השאלות במייל ונהלו על כך דיון. חשוב להדגיש: אל תתעלמו מהקושי או החששות - קבלו תשובות והרגישו שלילדים יש מענה לפחדים שלהם.
2. בלי לחץ
גם בשנה רגילה, ללא מבצע צבאי ברקע, לא כולם מצליחים לחזור לשיגרה ולבית הספר מיד. בעיקר הקשיים הם אצל אלו המתחילים בית ספר חדש או כיתה א', חטיבה וכו'. לכן חשבו על הדרגה בכל מה שקשור לשיגרה. התחילו בשיגרת שינה כבר עכשיו ואצל הקטנים יותר בשיגרת קריאה לפני השינה. אם ניתן הגיעו לבית הספר או הגן ובקרו בו או היפגשו עם חברים בבית ודברו על החזרה לבית הספר.
לגבי השגרה עצמה - גם כאן בלי להלחיץ. מרגישים שהילדים עדיין צריכים עוד לילה לישון בממ"ד? זה בסדר. חזרו לשיגרה בהדרגה. הבינו שילדים יכולים להתקשות יותר בחזרה לבית הספר בתקופה שכזאת.
3. סדר יום
שמרו על סדר יום ברור וחזרו לסדר היום הקבוע שלכם ושל הילדים, הכולל שעות שינה וארוחות וכמובן גם חזרה להרגלי השינה וסדר היום שהיו נהוגים לפני כן אצלכם בבית. אם במבצע הילדים עברו לישון בממ"ד והטלוויזיה והמסכים עבדו שעות נוספות, עכשיו הגיע הזמן לחזור לזמן המסך הקבוע בבית (שוב בהדרגה). התחילו בכך שמסכי הטלוויזיה יסגרו בערב וכך גם בזמני הארוחות.
4. רגרסיות
הורים מספרים על רגרסיות של הילדים, על פיפי במיטה, בכי רב יותר וכו'. הרגרסיות אמורות להעלם תוך שבועיים-שלושה לאחר החזרה לשגרה. אם עדיין ישנה בעיה ואתם מרגישים שהילד במצוקה כדאי לפנות לייעוץ. חשוב להתייחס לכל בני השלוש שנכנסים לגנים עירוניים ואולי יחוו רגרסיות בנוגע לגמילה. דברו מראש עם צוות הגן והכינו אותם לכך שהילד בתקופה של רגרסיה, ובקשו מהם להתגייס ולעזור בשבועות הראשונים.
5. הילדים מפחדים ללכת לבית הספר או לגן
ככל שהייתם קרובים יותר למעגל הלחימה סביר שיהיו לילדים יותר פחדים. בהנחה שהמועצה או הרשות שלכם החליטה שבתי הספר פועלים כסדרם, ואתם החלטתם לשלוח אותם לבית הספר - שדרו להם שאתם בטוחים בהחלטה שלכם. יחד עם זאת, הסבירו להם מה עושים במקרה של אזעקה בכל שלב בדרך לבית הספר ועד לחזרה הביתה, עדכנו אותם בנהלים והגיעו איתם ביום הראשון לבית הספר כדי לתת להם הרגשה בטוחה.
לגבי ילדי הגן הקטנים - דאגו שצוות הגן ידע על הפחדים ויבין. הסבירו מה עוזר לילדים להירגע ואם מדובר בחפצי מעבר או מוצץ, אל תמנעו מהם להגיע איתם לגן.
6. אתם פוחדים לשלוח את הילדים לבית הספר
לא פלא, התקופה האחרונה הייתה קשה ובעיקר התאפיינה בחוסר ודאות. חשוב שתקבלו מענה לכל חשש שלכם מבית הספר ותהיו בטוחים שהצוות יודע מה עושים בכל תסריט. חשוב גם שתגעו שהצוות פנוי לטפל בילדים שלכם, גם החוששים והבוכים. ככל שתקבלו יותר תשובות יהיה קל יותר, גם לכם, לחזור לשגרת לימודים והילדים ירגישו בטוחים יותר גם הם.
7. מרגישים לימודים
בזמן הלחימה הורים רבים כלל לא חשבו על רכישות לבית הספר, ובטח לא על עטיפת ספרים או סידור הילקוט. זה הזמן לעשות זאת: עטפו מחברות, סדרו את הקלמר, הבינו מה עושים עם היומן וחשבו על מערכת החוגים. חזרה ללימודים מתחילה בתכנון ובארגון - ואת זה כדאי להתחיל ממש עכשיו.
8. מה כדאי להכין
אנחנו לא נוטים להמליץ על טלפונים ניידים לבית הספר, אבל בתקופה כזאת כדאי להיעזר בטכנולוגיה. הרשו לילדים לצאת מהבית לבית הספר עם הטלפון הנייד, הגדירו מתי ניתן להשתמש בו וציידו אותם ברשימת טלפונים, כדי שאם הם ירצו לדבר אתכם או ירגישו פחד, אתם תהיו זמינים.
9. פתקים קטנים של אהבה
אחרי תקופה ארוכה שכולנו היינו ביחד בבית הפרידה יכולה להיות קשה לחלק מהילדים. אתם יכולים להפתיע אותם
ולהזכיר להם שאתם חושבים עליהם כל הזמן. הוסיפו פתק חמוד לכריך או פתק וציור ביומן. כל אלה יתנו תחושה של בית.
10. חיבוקים
אל תשכחו לחבק ולהרגיע ולהיות שם בשבילם - זו התרופה הטובה ביותר.
פרופ' עמוס רולידר הוא ראש המחלקה למדעי ההתנהגות המכללה האקדמית כנרת וראש מרכז רולידר לייעוץ והכוונה הורית. אפרת מונשרי גורן היא אמא לארבעה, יועצת להורים ויועצת אסטרטגית לשיווק הורי