שרידי יין של מלך כנעני התגלו בגליל המערבי
בארמון בתל כברי שבגליל המערבי נמצאו 40 כדים ועצמות של חיות, שלהשקפת החוקרים מעידים על מסיבות רמות דרג שנערכו במקום. והם גם חושפים מה הרכיב את המשקה
נמצא יין, יצא סוד: שאריות יין, שהתגלו ב-40 כדים בארמון בתל כברי שבגליל המערבי, שופכות אור על שהתרחש במקום לפני אלפי שנים. חוקרים מעריכים שהמקום היה שייך למלך כנעני, שערך שם אירועים רמי דרג שכללו בשר ויין. "אין לנו ספק שמדובר ביין שיוצר על פי מתכון קפדני. זה גם משקף את האופנה הגלובלית שהייתה אז, וסימנה מעמד ויוקרה", אמרו.
הארמון בתל כברי, שנמצא מדרום לקיבוץ כברי, נבנה לפני 3,850 שנה בתקופת הברונזה התיכונה. הוא התגלה ב-1950, והחפירות שנעשו במקום בעשור שלאחר מכן חשפו ארמון שבו ככל הנראה נערכו משתאות מפוארים, שיועדו לנכבדים המקומיים, לאורחיהם ואף לאוכלוסייה המקומית החשובה.
לפני כשנה הסתיימו חפירות באחד מחדרי הארמון ובו נמצאו כ-40 קנקני חרס, ובהם שרידי יין. בחדר נמצאו שתי דלתות המובילות אל חדרים נוספים, וממצאי היין מלמדים רבות על האוכלוסייה המקומית שחיה באותן שנים.
ד"ר אסף יסעור-לנדאו, ראש החוג לציוויליזציות ימיות באוניברסיטת חיפה, ופרופ' אנדרו קו
מאוניברסיטת ברנדייס, חקרו את הממצאים וסבורים שהיין הכיל מרכיבי שימור, טעם וריח, בהם שרף מעצי ארזים, שרף מעצי האלה, תמציות של הדס, דבש ותמציות מעץ אמבר. "באותה התקופה לא היה ניתן ליישן יין כמו היום, בגלל שלא היה ניתן לשלוט על הטמפרטורה והסביבה. היין עבר תהליכים אחרים כי אחרי שנה-שנתיים הוא כבר היה מתקלקל והופך לחומץ", הסביר ד"ר יסעור-לנדאו.
גם לנושא הריח יוחסה חשיבות באותה התקופה. "הטעם המתוק היה נדיר", מוסיף יסעור-לנדאו, "להערכתנו, מדובר במרתף פרטי של מלך כברי הכנעני, כי לא מדובר בכמות עצומה של יין אלא בכ-2,000 ליטרים בלבד. העובדה שבאזור נמצאו שרידי עצמות של חלקים מובחרים של כבשים ועזים מעידה על אירועים חשובים שנערכו במקום. גם אז יין ובשר סימלו חגיגיות. היין שימש כסמל סטטוס".