שתף קטע נבחר

 

סוף לתעלומה: איך כלב רועה 80 כבשים?

חוקרים סבורים שפיצחו את תעלומת "הכלב הרועה" ארוכת השנים - ותודה לכבשים האגואיסטיות. המודל שבנו יוכל לעזור לנו לא רק באחו

לא מעט תעלומות נותרו לעולם לפתור: משולש ברמודה, "ג'ק המרטש", נסתרי המפץ הגדול ואחרות. אבל אם להסתמך על מאמר מדעי חדש, לפחות תעלומה אחת אפשר לסלק מסדר היום - תעלומת כלב הרועים.

 

עוד חדשות בעולם :

 

מדובר בסוגיה שמיטב המוחות שברו עליה את הראש במשך שנים: כיצד ייתכן שכלב בודד מצליח לגרום לכל-כך הרבה כבשים אנוכיות לנוע ביעילות כה רבה לאותו הכיוון? התשובה, כך נחשף השבוע במגזין היוקרתי הבריטי " Royal Society", היא שהכלבים האלה מקיימים באופן חכם רק שני כללים די פשוטים. ההבנה שאין להם כנראה עוד מיומנויות נסתרות שמסייעות להם בעבודה זו יכולה לסייע לאדם ליצור בעתיד "רובוטים רועים".

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
חוקרים הצמידו מכשירי GPS מדויקים למדי לכלב רועים מסוג קלפי אוסטרלי, ולעדר של 46 כבשי מרינו ממין נקבה. לאחר מכן הם השתמשו במידע ממכשירי ה-GPS כדי לבנות מודל ממוחשב.

 

הם מצאו שהכלל הראשון של הכלב הוא לקרב את הכבשים זו לזו על-ידי כך שהוא רץ בין שני צדי העדר, בחלקו האחורי, ובכך דוחק את הכבשים המזהות סכנה מצדן זו לזו, עד שהן הופכות שוב לדבוקה אחת. ברגע שנוצרה הדבוקה - הוא דוחף אותן קדימה. "הכלב רואה בעיקרון דברים לבנים ותפוחים לפניו", אומר אנדרו קינג מאוניברסיטת סוונזי בוויילס, "אם הכלב רואה פערים בין הכבשים או שהפערים ביניהן גדלים, הוא צריך לקרב אותן בחזרה זו לזו".

 

דניאל סטרואמבום מאוניברסיטת אופסלה בשבדיה מסביר: "בכל שלב של המודל הכלב מחליט אם העדר מאוחד מספיק או לא. אם הוא אינו מלוכד דיו, הוא יהפוך אותו למלוכד, אבל אם הוא כבד מלוכד - הכלב יעבור לשלב הבא וידחוף את העדר לעבר המטרה".

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

ד"ר קינג הסביר לפי ה-BBC: "אחד הדברים שכבשים ממש טובות בו הוא תגובה לאיום על-ידי עבודה עם השכנים שלהן. זו 'תיאוריית העדר האנוכי': הצב משהו בינך לבין האיום. אינדיבידואלים מנסים לצמצם ככל האפשר את הסיכוי שיקרה להם משהו, ולכן הם נעים לעבר מרכז הקבוצה".

 

לפי המודל שבנו החוקרים, כלב יכול להוביל יותר מ-100 כבשים על-ידי כך שימלא את שני הכללים הפשוטים האלה, ולא "רק" 80 או מעט יותר

כפי שחשבו רבים עד היום. מנגד, ניסיונות קודמים לפתור את "תעלומת כלבי הרועים" העלו הערכות פסימיות יותר. לפי הערכות אלה הגבול הוא 50 כבשים לכלב, ומעבר לכך - יש צורך בכלב אחד נוסף או באדם כדי לסגור את הפערים.

 

עורכי המחקר אומרים כי מעבודתם ניתן להפיק הרבה יותר מאשר סיפוק הסקרנות המדעית בלבד. לדבריהם ניתן כאמור להשתמש בידע שנרכש כעת אפילו ליצירת "רובוטים רועים" שיוכלו לנתב קהל, לנקות סביבה (כמו למשל כזו שהוכתמה מדליפת נפט), להרחיק בעלי חיים מאזורים שונים ועוד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
האם בעתיד נראה רובוטים-רועים?
צילום: shutterstock
מומלצים