הסיבה להתפרצות האבולה: הילרית שנדבקה מעטלף
הילרית מסיירה-לאון נדבקה מעטלף שהיה נגוע בנגיף האבולה. היא מתה מהמחלה, ובמהלך הלוויתה נדבקו 14 בני אדם - שהפיצו גם הם את הנגיף. מאז הוא הגיע למדינות רבות במערב אפריקה, וגרם למותם של 1,152 בני אדם
הכל החל בעטלף: מדענים מדווחים כי מגיפת האבולה הנוכחית, שעד כה גבתה את חייהם של 1,552 בני אדם במערב אפריקה והדביקה אלפים נוספים, נגרמה ככל הנראה על ידי עטלף נגוע. בתוך כך מזהירים המומחים כי המגיפה צפויה להמשיך להתפשט ולהדביק יותר מ-20 אלף איש.
עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו
התפרצות האבולה:
ישראל בסכנה בגלל האבולה? כל התשובות
מש' הבריאות נערך להתפרצות אבולה בישראל
הישראלי שנלחם באבולה באפריקה: "כמו סוף העולם"
על פי הדיווח בכתב העת Science המגיפה החלה בחודש פברואר האחרון עם הדבקתה של מרפאה ("הילרית") מסיירה לאון ככל הנראה על ידי עטלף. מטופליה השתתפו בהלוויתה וזמן קצר לאחר מכן 14 מהם שבאו במגע עם גופתה וסייעו בהליך קבורתה נדבקו גם הם.
אחת מהנדבקים הייתה צעירה בשנות ה-20 לחייה שהיתה בהריון. היא פנתה לסיוע רפואי בבית חולים בסיירה לאון ובדיקה גנטית שנערכה לה גילתה כי אכן נדבקה באבולה. העובר שברחמה מת, אולם היא הצליחה לשרוד ולאשר את מהלך הארועים.
במקביל הצליחו החוקרים ליטול דגימות דם מ-78 איש נוספים שנדבקו בנגיף, 12 מהם השתתפו בהלוויתה של ההילרית. בדיקת הרצף הגנטי שלהם הראתה כי מדובר באותו זן וירוס. מכאן הסיקו המדענים כי ככל הנראה החלה המגיפה בהדבקתה של ההילרית.
הצפי: המחלה תדביק 20 אלף איש
בתוך כך הודיע היום ארגון הבריאות העולמי כי הוא צופה שמגיפת האבולה תדביק 20 אלף איש. מספר הנדבקים כבר הגיע ל- 3,069 איש, מתוכם מתו 1,552 בני אדם. שיעור התמותה מהמחלה מגיע לכ-60%. קודם לכן הודיע הארגון כי גם קונגו נמצאה נגועה לאחר שאובחנו 24 מקרים חדשים של אבולה, ו-13 מקרי תמותה.
התפרצות הנוכחית של מחלת נגיף האבולה החלה בחודש דצמבר 2013 בגיניאה שבמערב אפריקה ולאחר מכן התפשטה במהירות גבוהה יחסית לליבריה ולסיירה-לאון השכנות. לאחרונה אובחנו מקרים בודדים גם בניגריה. בשבועות האחרונים תוארו מספר מקרים חשודים גם בארצות הברית וערב הסעודית, שם החולה מת. המקרה בניגריה גרם גם להדבקה של אנשי צוות רפואי מקומיים. יש לציין כי ההתפרצות הינה הקשה ביותר שידועה אי פעם, מבחינת היקף ומשך.
הנגיף עובר בין נוזלי גוף, באופן דומה להדבקה בנגיף ה-HIV. לאחר כשלושה שבועות של דגירה מופיעים חום גבוה, כאבי ראש, שרירים, בטן, תשישות ובחילות. בהמשך מופיעים דימומים מפתחי הגוף, ובהם אף, פה, פי הטבעת ואיברי המין. במקביל נוצרים שטפי דם על פני העור ובעיניים. כשבוע עד שבועיים מהופעת הסימפטומים הראשונים מתים 40% עד 90% מהחולים. נכון להיום אין כל טיפול ספציפי או חיסון למחלה, פרט לטיפול תומך הנועד למנוע הידרדרות ולטפל בתוצאות ומוביל לשליטה בדימומים, איזון הפרעות המלחים בדם, מניעת התייבשות, טיפול בהפרעות במערכת הקרישה, טיפול בכאבים וחיבור החולה למכונת הנשמה.
אבולה. ההתפרצות החלה מאדם אחד
צילום: EPA
מומלצים