שתף קטע נבחר

פריצת דרך: תרופה לאבולה נמצאה יעילה ב-100%

האם מגיעה לסופה המגיפה שמסעירה את העולם בחודשים האחרונים? קופי מעבדה שהודבקו בנגיף הקטלני, נרפאו לחלוטין לאחר שטופלו בתרופה Zmapp.מדובר בשיעור ההצלחה הגבוה ביותר שתועד עד כה לתרופות נגד אבולה

תקווה למיגור מגיפת האבולה: מדענים מדווחים כי התרופה Zmapp נמצאה יעילה ב-100% בחיסול נגיף האבולה הקטלני. קופים שקיבלו את הטיפול בתרופה, נרפאו לחלוטין, בעוד יתר הקופים הנגועים מתו ממנה.

 

התרופה הניסויית Zmapp ניתנה ל-18 קופים שהודבקו קודם לכן במינון קטלני של נגיף האבולה. על פי פרסום בכתב העת Nature. הטיפול בקופים בתרופה Zmapp ניתן 3 עד 5 ימים לאחר ההדבקה, אז החלו להראות את תסמיני המחלה.

 

הממצאים הראו כי התרופה הביאה לריפוי של 100% בכל הקופים החולים שטופלו ב-Zmapp. גם אלה שהראו תסמינים חמורים, דימומים וכשל כבדי, נרפאו לחלוטין. מנגד, 3 קופים נגועים שלא טופלו בתרופה – מתו.

 

מדובר בשיעור ההצלחה הגבוה ביותר שתועד עד כה לתרופות נגד אבולה. לפני כשלושה שבועות ניתנה Zmapp לראשונה לשני אמריקנים, הרופא ד"ר קנט ברייטלי ואשת צוות רפואי, ננסי רייטבול שהועברו ממערב אפריקה לארצות הברית. על פי הדיווח אז, שעה לאחר שקיבלו את התרופה הניסויית שלא ניתנה קודם לכן לבני אדם – הראו שיפור ניכר. בשבוע שעבר הם שוחררו לביתם.

 

ד"ר קנט ברנטלי וננסי רייטבול. החלימו (צילום: AFP PHOTO /SAMARITAN'S PURSE/JONI BYKER/ SIM/ HANDOUT) (צילום: AFP PHOTO /SAMARITAN'S PURSE/JONI BYKER/ SIM/ HANDOUT)
ד"ר קנט ברנטלי וננסי רייטבול. החלימו(צילום: AFP PHOTO /SAMARITAN'S PURSE/JONI BYKER/ SIM/ HANDOUT)

 

החברה היצרנית Mapp, אמרה כי החלה בייצור כמויות גדולות של התרופה לשימוש עתידי בבני אדם, אולם לעת עתה לא נותרו עוד עותקים מהתרופה, אותה מגדלים על גבי עלי טבק במשך חודשים ארוכים.

 

הצפי: המחלה תדביק 20 אלף איש

בתוך כך הודיע שלשום ארגון הבריאות העולמי כי הוא צופה שמגיפת האבולה תדביק 20 אלף איש. מספר הנדבקים כבר הגיע ל- 3,069 איש, מתוכם מתו 1,552 בני אדם. שיעור התמותה מהמחלה מגיע לכ-60%. קודם לכן הודיע הארגון כי גם קונגו נמצאה נגועה לאחר שאובחנו 24 מקרים חדשים של אבולה, ו-13 מקרי תמותה.

 

התפרצות הנוכחית של מחלת נגיף האבולה החלה בחודש דצמבר 2013 בגיניאה שבמערב אפריקה ולאחר מכן התפשטה במהירות גבוהה יחסית לליבריה ולסיירה-לאון השכנות. לאחרונה אובחנו מקרים בודדים גם בניגריה. בשבועות האחרונים תוארו מספר מקרים חשודים גם בארצות הברית וערב הסעודית, שם החולה מת. המקרה בניגריה גרם גם להדבקה של אנשי צוות רפואי מקומיים. יש לציין כי ההתפרצות הינה הקשה ביותר שידועה אי פעם, מבחינת היקף ומשך.

 

הנגיף עובר בין נוזלי גוף, באופן דומה להדבקה בנגיף ה-HIV. לאחר כשלושה שבועות של דגירה מופיעים חום גבוה, כאבי ראש, שרירים, בטן, תשישות ובחילות. בהמשך מופיעים דימומים מפתחי הגוף, ובהם אף, פה, פי הטבעת ואיברי המין. במקביל נוצרים שטפי דם על פני העור ובעיניים.

 

כשבוע עד שבועיים מהופעת הסימפטומים הראשונים מתים 40% עד 90% מהחולים. נכון להיום אין כל טיפול ספציפי או חיסון למחלה, פרט לטיפול תומך הנועד למנוע הידרדרות ולטפל בתוצאות ומוביל לשליטה בדימומים, איזון הפרעות המלחים בדם, מניעת התייבשות, טיפול בהפרעות במערכת הקרישה, טיפול בכאבים וחיבור החולה למכונת הנשמה.




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
בהלה בניגריה מנגיף האבולה
צילום: AFP
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים