ראש העיר אשקלון נגד הממשלה: לא יעלה על הדעת שהעיר הכי מטווחת לא תקבל שקל
"לפני שמדברים על שיקום עזה, הגיע הזמן שיתחילו לדבר על שיקום אשקלון וערי הדרום", אמר איתמר שמעוני כשהתבשר שעירו לא תקבל פיצוי. הממשלה תחליט היום שרק הקיבוצים והיישובים הסמוכים לרצועה ייהנו מההטבות. ערוץ 2: ראשי רשויות מאיימים להחרים את הישיבה בעוטף עזה
ביישובי הדרום - ובעיקר בערים הגדולות - זועמים על הממשלה שצפויה לקבוע היום (א') שרק היישובים הסמוכים לרצועת עזה (עד 7 קילומטרים) ייהנו מהטבות בשווי 1.5 מיליארד שקלים בחמש השנים הבאות בעקבות "צוק איתן". כל היתר לא יקבלו דבר. ראש העיר אשקלון איתמר שמעוני אמר: "לא יעלה על הדעת שהעיר הכי מטווחת בארץ לא תזכה לקבל אפילו שקל סיוע מהמדינה".
יישובים רבים שספגו רקטות ואף נותרו משותקים בעקבות המצב, נשארים מחוץ למפת ההטבות. ברשימת היישובים שיקבלו את התוספת: יישובי אשכול, שער הנגב, שדות נגב וחוף אשקלון. יישובים רבים אחרים נותרו מחוץ לרשימה, בהם אשקלון, אשדוד, באר שבע, אופקים ומקומות נוספים שספגו פגיעות קשות במהלך ימי הקרב. ההחלטה אילו יישובים יקבלו את ההטבות התקציביות ואילו לא נקבעה על-ידי שר האוצר יאיר לפיד ומשרד ראש הממשלה.
בעקבות הדברים הקשים שהטיחו ראשי רשויות בדרום נמסר ממשרד ראש הממשלה כי בנוסף ל-1.5 מיליארד שקלים שיועברו ליישובי עוטף עזה ולשדרות, "תושלם בימים אלה תוכנית לפיתוח כלכלי-חברתי ארוך טווח לכל יישובי הדרום. כמו כן רשויות בדרום, לרבות אשקלון, כבר החלו לקבל החזרים על נזקים שנגרמו להן במהלך המבצע".
בהחלטת הממשלה נאמר כי "בכוונת הממשלה לחזק את החוסן הביטחוני של יישובי עוטף עזה באמצעים שונים, לרבות תוספות מיגון ומרכיבי ביטחון שונים". בין היתר ישדרגו את הצטיידות הרשויות במועצות הללו במטרה לשפר את יכולותיהן באירועים כמו חילוץ, עזרה ראשונה וכיבוי אש. הממשלה גם תשקיע 16 מיליון שקלים בייעור לצורכי ביטחון. הרשויות בדרום כבר קיבלו סיוע חירום בהיקף של עשרות מיליונים בתחילת המערכה.
ראש העיר אשקלון שמע על ההחלטה הצפויה ותקף אותה בחריפות: "הממשלה צריכה לעמוד מאחורי ההתחייבויות שלה ומאחורי המילים שנאמרו לנו בשבועות האחרונים. אם רוצים באמת לסייע לאשקלון, שיתנו לנו מעמד עדיפות לאומית א', שיסייעו לנו לקדם הקמת פארק היי-טק ופארק תעשייה, שיתנו מענקים למיזמי תיירות, שירימו מהקרשים בעלי עסקים שקרסו כאן. זו הערבות ההדדית האמיתית שאנו מצפים לקבל מהממשלה. הגיע רגע האמת. הגיע הרגע להוכיח לנו שיש כיסוי לכל ההבטחות שניתנו לנו בשבועות האחרונים".
הוא ציין שתושבי עירו נתנו לממשלה את כל הגיבוי והזמן שנדרש למיגור האיום, "ועכשיו אנו מגלים לתדהמתנו שכשמגיע הרגע לפצות אותנו על כל הנזקים שנגרמים לנו, שוכחים מי ספג את רוב האש. לפני שמדברים על שיקום עזה, הגיע הזמן שיתחילו לדבר על שיקום אשקלון וערי הדרום, שזה למעלה מעשור חוטפים אש בלתי פוסקת ולא מקבלים בתמורה שום סיוע מהמדינה".
"נצא למאבק בלתי מתפשר"
ראש העיר אשדוד יחיאל לסרי אמר הערב כי למצב הביטחוני הייתה משמעות תקציבית כבדה עבור העירייה שאותה הציג בפני ראש הממשלה ובפני השרים, "להפתעתי, אין שם זכר לסיוע הנדרש ליישובים בטווח של 40 ק"מ, במיוחד אשדוד ואשקלון שספגו את רוב האש". הוא ציין כי לאשדוד נורו מספר הרקטות הרב ביותר, נפלו הכי הרבה רקטות, ויותר מחמישים אחוזים מהבתים וכלי הרכב שנפגעו בכל המדינה - באשדוד. "מדובר במסר חמור מאוד של הממשלה לתושבי אשדוד וערי הדרום. אני מאוד מקווה שמדובר בטעות שתתוקן מחר בהחלטת הממשלה. אחרת, לא נעבור על כך לסדר היום ונצא למאבק בלתי מתפשר שבו נזדקק לתמיכתכם ועזרתכם תושבים יקרים".
במועצת בני שמעון יש מחסור חמור במיגון, בין היתר במוסדות החינוך. ראש מועצת בני שמעון סיגל מורן אמרה "אנחנו בעד שעוטף עזה יקבלו כל מה שמגיע להם ויותר, אבל צריך לזכור שגם אנחנו היינו מושבתים משך חודשיים. הוצאנו מאות אלפי שקלים כדי לאפשר לתושבים מידה סבירה של חיים. אני מקווה שנקבל לפחות חלק מההוצאות. מעבר להחזר הוצאות היה מן הראוי שהחלטת הממשלה תתייחס גם לצרכים של יישובים בטווח של 40-7 קילומטרים כדי שלא נגיע לאותו מצב בסבב הבא. ציינו את הדברים גם בישיבת ראשי הרשויות עם ראש הממשלה. יש לי חשש גדול שהתוספות ייגמרו רק בעוטף ולא יגיעו הלאה ליישובים שזקוקים גם למענה".
היא ציינה שהתקיימה ישיבה בנושא זה עם ראש הממשלה בנימין נתניהו ועם מנכ"ל משרדו הראל לוקר, "אנחנו סומכים על ראש הממשלה שיעמוד במילה שלו ושהוא ומנכ"ל משרדו יקיימו את הבטחתם שתכלול פיצויים בדומה להחלטה של העוטף".
ראשי רשויות יחרימו את הישיבה?
פרשן ערוץ 2 אמנון אברמוביץ' דיווח הערב כי מאחורי ישיבת הממשלה החגיגית שתתקיים מחר במועצה האזורית חוף אשקלון עומד קרב שבמסגרתו מאיימים ראשי רשויות להחרים את הישיבה. הישיבה הייתה אמורה להתקיים בעיריית שדרות, אבל ראש העיר שדרות, אלון דוידי, השתלח בימי המלחמה בשר הביטחון משה (בוגי) יעלון ובמערכת הביטחון כולה. לבוגי יעלון הוא קרא "שר בלי ביטחון", "רופס" ואמר שהוא "צריך להתפטר". במערכת הביטחון אומרים שהוא "התבטא באופן ביריוני כלפי מערכת הביטחון כולה".
האפשרות האחרת שעלתה הייתה לקיים את הישיבה במועצת אשכול, אבל ראש המועצה האזורית, חיים ילין, תקף אף הוא את הממשלה. הוא אמר למשל "קברתי במלחמה גם את חבריי וגם את האמון בממשלה", כך שגם במועצה שלו לא תתקיים הישיבה. הוחלט להעביר אותה למועצה האזורית חוף אשקלון, רוב יישובי המועצה נמצאים מחוץ לעוטף עזה ומשום כך ראשי הרשויות בעוטף עזה מאיימים להחרים את הישיבה הממשלתית החגיגית. מלשכת שר הביטחון מסרו בתגובה: "שר הביטחון יגיע לכל מקום שבו תתקיים הישיבה" ובלשכת ראש הממשלה אמרו ש"הישיבה לא מתקיימת בשדרות משום ששם יפתח ראש הממשלה את שנת הלימודים".
לא רק ראשי הרשויות מאוכזבים מאוד מהחלטת הממשלה לזנוח את היישובים שאינם סמוכים לגדר. התושבים שחיו תחת אש תוקפים את ההחלטה. מירה חגא'ג, אם לחמישה ממושב גילת במועצה האזורית מרחבים: "בוודאי שאנחנו צריכים לקבל גם סיוע. בחודשיים האחרונים היינו מושבתים. אנשים פה נפגעו בצורה קשה. יש כאן בתים במקומות שונים ללא מיגון, למשל מקומות ציבוריים, תחנות הסעה לבתי הספר שיעמדו בהן עשרות ילדים בכל יום, יש מגרשי ספורט ומרכז קהילתי שאינם ממוגנים, יש מקלטים שצריכים שיפוץ. הייתי מחלקת את התוספת התקציבית בצורה שוויונית יותר. גם אצלנו נפלו המון רקטות ועברנו תקופה מאוד קשה שלא בטוח שהסתיימה".
איילת טל, ממושב תאשור במועצה האזורית בני שמעון, אומרת: "אני חושבת שעוטף עזה צריכים להיות הראשונים בהכול לפני כולם. הם השכפ"ץ שלנו. אבל אני לגמרי חושבת שחבילת הסיוע צריכה להיות לכל אלו שחוטפים כמות גדולה ולפי זה צריך לעשות מיפוי. אצלנו היו נפילות רבות, ויש לנו מחסור חמור מאוד בממ"דים בבתים רבים ואין לנו יכולת לבקש הלוואה מהבנק. תושבים רבים אצלנו ביקשו הלוואה מהמדינה בבניית ממ"דים".