"צוק איתן" ו"מחאת הסרדינים": תשע"ה נפתחת
יותר מ-2 מיליון תלמידים יפתחו את שנת הלימודים ביום שני. 50 ימי הלחימה בדרום יעמדו במוקד הדיונים בכיתות, וכך גם שיחות על גזענות והסתה. "מגשימה חלום ילדות", סיפרה מורה טרייה
בתום קיץ רווי אזעקות וימים בודדים של חופש גדול "אמיתי", יחלו ביום שני 2,105,394 תלמידים את שנת הלימודים תשע"ה. 2,100 כיתות חדשות נבנו ו-459 גני ילדים הוקמו לקראת פתיחת השנה, שתעמוד בסימן הנושא "למידה משמעותית". 149,705 תלמידים ייכנסו לראשונה לשערי בית הספר ויזכו לשמוע את המשפט "שלום כיתה א'". במקביל, יחלו 112,750 תלמידים את שנתם האחרונה במערכת החינוך. אלה וגם אלה יחונכו על ידי 164,999 עובדי הוראה.
ללא התפתחות חריגה מאוחרת, ובהסתמך על קביעת פיקוד העורף, צפויים להיפתח מוסדות החינוך ברחבי הארץ כסדרם, לרבות בתי הספר והגנים ביישובי הדרום ועוטף עזה. מבצע "צוק איתן" ישפיע גם על תוכן שנת הלימודים עצמה, והשבועיים הראשונים בה יוקדשו לשיחות בנושא ולחיזוק "החוסן האישי של התלמידים", לשון הודעת משרד החינוך.
על פי התכנון, ייערכו מפגשי שיח עם התלמידים בפתיחת יום הלימודים ובסיומו. אלה יעסקו בחוויות אישיות מהחופשה, בקשיים ובדרך ההתמודדות עמם. אחת הפעילויות, "התמונות שבאלבום", תבקש מהתלמידים לבחור תמונות עיתונים שמשקפות את המבצע ולתאר באמצעותן מה התרחש לפני צילום התמונה ואחריה. מוסדות החינוך שביישובי עוטף עזה ידגישו את הפרידה המאולצת מהבית ואת היעדר תחושת החוסן.
"אנחנו נמצאים בקשר רציף עם ראשי הרשויות ונערכים עמם לפתיחת השנה", אמרה מנכ"לית משרד החינוך מיכל כהן. "המשפט 'חוזרים לשגרה' מקבל משמעות רבה. סיירנו בשטח והמסר של ילדי הדרום היה 'אנחנו רוצים שגרה, אבל אנחנו רוצים גם חופשה'. היה ברור לנו שאנחנו לא מלמדים רגיל. כל המדינה עברה טלטלה ולא מחזירים מערכת לפעילות כאילו כלום לא קרה. שמענו מהילדים שהמקום שמרגיש להם הכי בטוח ושגרתי זה המוסד החינוכי, וזה לא מפתיע כי שם הם פוגשים את את הצוות המקצועי, את החברים. המוטיבציה לחזור לבית הספר היא המוטיבציה לחזור לחיים".
יובל סעדון, לעומתה, תפתח את שנתה האחרונה במערכת החינוך בבית הספר לאומנויות באשקלון. "זה עדיין לא נקלט שאנחנו חוזרים לבית הספר ולשגרה. קצת עצוב שכבר נגמר החופש ושלא הספקנו לעשות שום דבר, אנחנו חוזרים השנה בלי תיק, אף אחד לא התכונן לקראת השנה החדשה משום בחינה וזה מרגיש קצת מוזר". השנה האחרונה, הוסיפה, "מרגשת ומעציבה. הייתי שמחה להישאר עוד כמה שנים בבית הספר. אני מקווה שהשנה תעבור בקלות, שיהיה לנו כיף והכי חשוב - שקט".
נושא הגזענות יזכה אף הוא לדגש, כחלק מהעיסוק הרב-שנתי במערך "האחר הוא אני". תוכנית חדשה שעוסקת בהתמודדות עם גזענות תחל לפעול השנה, ובמסגרתה יועלו בכיתות דילמות ויתקיימו שיחות ודיונים על כיבוד עמדות שונות ועל חשיבות חופש הביטוי בחברה דמוקרטית.
בצל "מחאת הסרדינים" - מאבק ההורים על הצפיפות בכיתות - תשמש שנת הלימודים הקרובה כ"שנת מעבר", ובמהלכה אמורה להיפסק פתיחת כיתות קטנות ולא-תקניות. במקביל, הבטיח שר החינוך, תוצג תוכנית לאומית שתיתן מענה לבעיה. "בעקבות מאמצים משותפים שלנו ושל ארגון ההורים הארצי אנו מקבלים פתרונות לבתי הספר ברחבי הארץ שבהם יש כיתות צפופות במיוחד", הודיעו יוזמי המאבק. "משרד החינוך הזרים שעות רוחב (בהן הכיתה מתפצלת ולומדת
בשתי קבוצות) עבור לימוד שעות הליבה. זוהי סנונית חיובית ראשונה להשגת למידה איכותית יותר עבור הילדים".
שנת הלימודים תציג גם כמה רפורמות חדשות ביוזמת משרד החינוך, ובהן קיום בחינות בגרות לתלמידי כיתות י"א-י"ב בלבד. המקצועות יחולקו לשלושה אשכולות (פרט למתמטיקה ואנגלית), מספר השאלונים בכל בחינה יצומצם, והבחינות יכללו רק 70% מהחומר הנלמד, כש-30% הנותרים ייקבעו באמצעות עבודת חקר, מבחן פנימי או חלופה דומה. חובת התנדבות בקהילה במשך 3 שנים תהווה תנאי לקבלת תעודת הבגרות.
"במהלך השנה האחרונה תכננו את כל המהלכים כדי להוציא את הרפורמה לפועל", אמרה כהן. "סיירנו בכל הארץ ונפגשנו עם מנהלים ומורים. המסר שיצא מכל המפגשים האלה היה ברור - יוצאים יחד לדרך".