פקחי האו"ם פרצו את המצור ליד גבול ישראל בגולן; פורסמה תמונת הפקחים השבויים
הצבא הפיליפיני הודיע שכל הפקחים מארצו שהיו נצורים בגולן הסורי ואוימו על-ידי חמושים מארגון המזוהה עם אל-קאעידה, הצליחו להימלט אחרי קרב יריות. קודם לכן חולצו 32 מהם. במקביל, פרסם הארגון צילום של הפקחים מפיג'י שלקח בשבי
דרמה בגבול סוריה על סף דלתה של ישראל: כל החיילים הפיליפינים מכוח אונדו"ף של האו"ם שהיו נצורים ברמת הגולן הצליחו הלילה (יום א') להימלט לאחר קרב חמושים עם המורדים הסורים. מפקד הצבא הפיליפיני הודיע כי הם ירו לעבר החמושים והצליחו להיחלץ ולעבור למקום מבטחים, שם אינם מאוימים. "אנחנו מכנים זאת 'ההימלטות הגדולה'", הוא הכריז.
75 הפקחים ששהו בשתי עמדות בגולן הסורי הוקפו אתמול על-ידי חמושים, בהם אנשי ארגון ג'בהת א-נוסרה המזוהה עם אל-קאעידה. לפנות ערב דווח ש-35 מהם הצליחו להיחלץ מאחת העמדות, ולוו על-ידי כלי רכב משוריינים של כוחות איריים ופיליפינים למקום מבטחים. עם זאת, בעמדה השנייה התהדק המצור ורק כעבור שבע שעות הצליחו הפקחים להיחלץ משם. אנשי ג'בהת א-נוסרה שבו עוד 45 חיילים מפיג'י והם עדיין נמצאים בשבי המורדים, שפרסמו אמש את תמונתם.
נציגי הצבא הפיליפיני סיפרו כי קבוצת הפקחים השנייה הותקפה על-ידי כמאה חמושים שצבאו על שערי המחנה שלהם וירו פצצות מרגמה לעברם לאחר שהם סירבו להיכנע ולמסור את נשקם. במקום הם השיבו אש, "למטרות הגנה עצמית", הדגישו הפיליפינים.
"אף שהם היו מוקפים ובנחיתות מספרית, הם עמדו על שלהם במשך שבע שעות", הוסיף הרמטכ"ל. "אנחנו משבחים את החיילים שלנו על הנחישות שהפגינו, אפילו תחת אש כבדה". בסופו של דבר, הוא סיפר, בחסות החשיכה הצליחו החיילים לצאת מהמחנה ונסעו במשך שעתיים עד שחברו לפנות בוקר עם כוחות אחרים של האו"ם. הרמטכ"ל ציין כי החיילים לא השאירו את נשקם מאחור, והזכיר כי הם קיבלו סיוע מכוחות המשטר הסורי ומישראל - אך לא פירט.
החיילים הנוספים מאיי פיג'י לכודים בעמדה אחרת של ג'בהת א-נוסרה, כ-8 קילומטר מהעמדה הפיליפינית. אנשי הארגון הסבירו אמש כי הם מחזיקים בחיילים משתי סיבות עיקריות. הראשונה היא "התפקוד הכושל של האו"ם בטיפול במעשי הטבח שמבצע המשטר הסורי נגד העם הסורי". הם טענו שאותם כוחות בגולן מקלים את התנועה של הצבא הסורי ומסייעים לו.
שנית, הם ציינו את ההחלטות שהתקבלו על-ידי האו"ם והארגונים הבינלאומיים נגד ג'בהת א-נוסרה על רקע מעורבות הארגון בטרור. "בתגובה לכל הקשיים וקשירת הקשר של האו"ם נגד תושבי סוריה, ג'בהת א-נוסרה לקחו לידיהם 45 מאנשי האו"ם. אנחנו מדגישים כי אלו שמוחזקים אצלנו נמצאים במקום בטוח ובמצב בריאותי טוב. אנחנו מעניקים להם מה שהם צריכים מבחינת אוכל וטיפול". בהודעה לא הוזכרו התנאים לשחרורם.
בלילה האחרון הודיע האו"ם שקיבל ערבויות מאנשי ג'בהת א-נוסרה שהפקחים בריאים ושלמים. דובר מטעם
הארגון הבינלאומי אמר כי "כוונתם של החוטפים הייתה להגן עליהם ולכן הניסו אותם מאזור הקרבות לאזור בטוח יותר". גורמים בצה"ל הוסיפו כי הצבא מאפשר לפקחי האו"ם להיכנס לשטח מדינת ישראל כדבר שבשגרה. "הלחימה בסוריה לא משנה את ההתנהלות הזאת", טענו.
כוח אונדו"ף הוקם במאי 1974 לבקשת סוריה וישראל, כדי לפקח על הסכם ההפרדה שנחתם אחרי מלחמת יום הכיפורים. תחילה גויסו אנשיו מקרב מי ששירתו בכוח החירום של האו"ם, והם איישו את השטחים שפינה צה"ל אחרי ההסכם והקימו אזור חיץ. לימים המשיכו אנשיו לשמור על הפסקת האש בין סוריה לישראל באזור רמת הגולן. כיום משרתים בו 1,223 חיילים משש מדינות: פיג'י, הודו, אירלנד, נפאל, הולנד והפיליפינים.