ראש העיר אופקים: "נזרקו הבטחות אבל אני סקפטי"
לקראת ישיבת הממשלה הבוקר, שבה יצביעו השרים על תוכנית הסיוע לדרום, אמר ראש העיר אופקים, שעירו לא צפויה לקבל פיצוי, כי זו תהיה טעות. "הצרכים הם לכל הדרום, חבל שהתוצאה תהיה בהטבות רק לעוטף". לראש העיר שדרות חשוב יותר ביטחון: "מוכן להסתפק בכמה שנים של שקט"
הבוקר (יום א') יתכנסו השרים כדי להחליט על שינוי סדר העדיפויות בתקציב 2014 במטרה לממן את עלויות מבצע "צוק איתן". לפי ההחלטה, יישובי עוטף עזה המרוחקים עד כ-7 קילומטרים מהגבול יקבלו תוספת תקציב בסך 1.3 מיליארד שקל בחמש השנים הקרובות, מתוכם כמעט 200 מיליון שקלים כבר בשנה הנוכחית. ראש העיר אופקים איציק דנינו, שעירו לא צפויה לקבל סיוע כספי, אמר הבוקר ל-ynet כי "יישובי עוטף עזה חטפו, אך נוצר הרושם שרק עוטף עזה היה במלחמה הזו. אבל זה רושם מוטעה ולא נכון. הצרכים הם צרכים ברמה של כל הדרום. חבל שהתוצאה תהיה בהטבות רק לעוטף. זו תהיה טעות".
ברשימת היישובים שיקבלו את התוספת: יישובי אשכול, שער הנגב, שדות נגב וחוף אשקלון. יישובים רבים אחרים נותרו מחוץ לרשימה, בהם אשקלון, אשדוד, באר שבע, אופקים ומקומות נוספים שספגו פגיעות קשות במהלך ימי הקרב. ההחלטה אילו יישובים יקבלו את ההטבות התקציביות ואילו לא נקבעה על-ידי שר האוצר יאיר לפיד ומשרד ראש הממשלה.
אתמול תקף ראש העיר אשקלון איתמר שמעוני את ההחלטה שעירו לא תהיה חלק ממקבלי התקציבים. "הממשלה צריכה לעמוד מאחורי ההתחייבויות שלה. לתדהמתנו אנחנו מגלים שכשמגיע הרגע לפצות אותנו על כל הנזקים שנגרמו לנו, שוכחים מי ספג את רוב האש. לפני שמדברים על שיקום עזה, הגיע הזמן שיתחילו לדבר על שיקום אשקלון וערי הדרום, שזה יותר מעשור חוטפות אש בלתי פוסקת ולא מקבלות בתמורה שום סיוע מהמדינה".
גם ראש העיר אשדוד, ד"ר יחיאל לסרי, מתח ביקורת על ההחלטה הצפויה. "מדובר במסר חמור מאוד של הממשלה לתושבי אשדוד וערי הדרום. אני מאוד מקווה שמדובר בטעות שתתוקן בהחלטת הממשלה. אחרת, לא נעבור על כך לסדר היום ונצא למאבק בלתי מתפשר שבו נזדקק לתמיכתכם ועזרתכם תושבים יקרים".
דנינו הוסיף ואמר כי בפגישה שקיימו ראשי רשויות עם ראש הממשלה בנימין נתניהו נאמר להם כי יקבלו סיוע, אך הוא מפקפק בכך שהממשלה אכן תממש את ההבטחה. "אני בתקווה שיהיה לזה כיסוי בשבועות הקרובים", אמר. "אבל אני סקפטי בעניין הזה. זה משהו שנאמר גם על ידי ראש הממשלה ואני מקווה שיעמוד בכך. אבל אני חושש שאחרי שתהיה ההחלטה שעל העוטף ישכחו מכל היישובים מסביב. אני מצפה מהממשלה שתטפל בתושבים מאשר בעיר אופקים עצמה. הם אלה שחשובים לי".
לדבריו, "עיר כמו אופקים היא בגודל של כל העוטף. ולכן, עדיין צריך היה להסתכל בפריזמה קצת יותר רחבה. לצמצם את ההטבות רק לעוטף זה דבר לא נכון לעשות. הבטחות נזרקו בחלל החדר". דנינו הוסיף ואמר: "הצעתי לממשלה תוכנית מיגון יישובית כדי לעודד תושבים לבנות ממ"דים כדי שבסיבוב הבא נהיה יותר מוגנים ובלי פערים. יש לי מעל 8,300 תושבים חסרי מיגון לחלוטין. שגרים בבתי עץ".
הוא הדגיש כי הוא "לא מבקש מהמדינה מענקים. אולי רק הלוואה בערבות המדינה כדי שהאנשים האלה יוכלו לבנות מיגון. הגישה של ללכת ולטפל בעיריות עצמן ולתת להם תקציבים זה חשוב. אנחנו זקוקים לזה. אבל לדעתי זה משני".
ראש העיר שדרות אלון דוידי אמר כי הוא מוכן להסתפק ב"כמה שנים טובות של שקט" כדי לשקם את העיר. "הדבר הכי חשוב לנו זה הביטחון", אמר דוידי לאולפן ynet. "הדרישה של ראשי הערים אשקלון ואשדוד היא ברורה ומוכחת, אבל אני מקווה שמה שישתנה הוא המצב הביטחוני. אני מקווה שנדע להשתמש בתקציבים שנקבל".
דוידי, שמתח ביקורת חריפה על שר הביטחון יעלון במהלך המבצע, ביקש להודות לראש הממשלה ולשרים וציין כי הוא תומך בהם, אך הבהיר כי הוא מצפה שכל ירי לישראל בעתיד ייענה בתגובה קשה. "כל מי שנמצא פה מבין את המשמעות של לחיות פה. זה לא מציאות של חודשיים אלא של 14 שנה. אני במשמרת שלי אדרוש בצורה ברורה מכה על כל קסאם וכל רקטה ומצפה שהאיום יושמד לחלוטין ושחמאס לא יהיה קיים יותר".
מעיריית באר שבע, שנותרה גם כן מחוץ לרשימת היישובים שיפוצו, נמסר כי "בפגישה שהתקיימה ביום חמישי האחרון בבאר שבע, עם ראש הממשלה בנימין נתניהו, העלה ראש העיר רוביק דנילוביץ' את נושא חבילת הסיוע הכלכלי ליישובי הדרום שעד 40 ק"מ. בנוסף לכך שוחח דנילוביץ' אתמול (מוצ"ש) עם שר האוצר יאיר לפיד ועם מנכ"ל משרד ראש הממשלה הראל לוקר, וסוכם כי הפעימה השנייה, הנוגעת לחיזוק יישובי הדרום, תובא לאישור הממשלה בשבועות הקרובים".
במקביל יבוצע קיצוץ במשרדי הממשלה שיעמוד על 1.9 מיליארד שקלים. כל אחד מהמשרדים יישא בקיצוץ של כ-2 אחוזים. משרדי החינוך והתחבורה יישאו בעלות הכבדה ביותר: 480 מיליון שקלים קיצוץ בתקציב החינוך ובנוסף לכך 175 מיליון קיצוץ בתקציב ההשכלה הגבוהה לשנת 2014.
עוד 243 מיליון שקלים יקוצצו מתקציב פיתוח התחבורה לשנה הנוכחית. תקציב משרד הבריאות יספוג קיצוץ של 43 מיליון שקלים ומשרד הרווחה ייאלץ להיפרד מ-62 מיליון שקלים. 12.4 מיליון יופחתו מהתקציב המנהלי של המוסד לביטוח לאומי. גם תקציב הכנסת ומשרד מבקר המדינה ייחתכו ב-2%. במשרד האוצר מסבירים שינסו לפגוע בעיקר בתקציבים שלא מומשו עד כה ("תת-ביצוע"), אבל ברור שתהיה לקיצוץ השפעה ניכרת.