שתף קטע נבחר

 

הגרעין האיראני, זוכרים? קשיים בדרך להסכם

המבצע בעזה, המלחמה באוקראינה ודאעש הסיטו את תשומת הלב העולמית מהדאגה הכי גדולה של השנים האחרונות, אבל על רקע המציאות המשתנה במזה"ת - המו"מ על הסדר קבע נמשך. סנקציות בסופ"ש שוב מאיימות עליו

ישראל הייתה עסוקה ב"צוק איתן", העולם הקדיש את כל תשומת הלב למסע הכיבושים והזוועות של דאעש, אבל בחודשיים האחרונים המשיך לרחף איום אחד שכמעט נשכח - הגרעין האיראני. כשברקע ההתקרבות לסיום השיחות על הסדר הקבע בין טהרן למערב, הסתמנו בסוף השבוע בקיעים חדשים שעלולים להכשיל אותו ולגרור את המזרח התיכון לסבב חדש של מתיחות ואיומים.

 

עוד חדשות בעולם :

 

נשיא איראן חסן רוחאני אמר אמש (שבת) כי סנקציות חדשות שהטילה ארה"ב על ארצו נוגדים את הרוח החיובית שאיתה באה איראן לשיחות עם המעצמות. וושינגטון הודיעה ביום שישי על צעדי ענישה נגד כמה חברות מסחריות, בנקים וחברות תעופה מאיראן וממדינות אחרות על כך שהפרו את הסנקציות על טהרן.

נשיא איראן רוחאני. מתלונן על הפרת הריבונות (צילום: AFP) (צילום: AFP)
נשיא איראן רוחאני. מתלונן על הפרת הריבונות(צילום: AFP)

ארה"ב הבהירה בסוף השבוע כי צעדי הענישה נועדו להעביר מסר שלפיו היא לא תאפשר לשום גורם לחמוק מקיום הסנקציות חרף המשך השיחות עם איראן על הסכם גרעין. אמש נשאל רוחאני על הצעד האמריקני ואמר כי מדובר ב"צעדים לא-בונים שסותרים את רוח השיחות". רוחאני אמר כי "סנקציות הן הפרת הריבונות של האומה האיראנית. אנחנו צריכים להתנגד לכך ולשים את הפולשים במקומם. אסור לנו לתת לזה להימשך ולהישנות".

 

דובר משרד החוץ האיראני, מרזיה אפחם, אמר כי פעולות כמו אלה שנקטה ארה"ב "מטילות ספק במידת הרצינות, הכנות והרצון הטוב במשא ומתן עם ארה"ב". עם זאת, במסיבת עיתונאים מאוחר יותר נקט רוחאני טון חיובי יותר, ואמר כי יש תקווה לגבש הסכם עד לדד-ליין לסיום השיחות שנקבע ל-24 בנובמבר. "זה קשה אבל אני לא פסימי בנוגע להמשך השיחות", אמר. "צוות המשא ומתן שלנו לענייני הגרעין לא צריך להרגיש לבד. האומה האיראנית, המנהיג והממשלה שלי עומדים מאחוריו".

המנהיג העליון של איראן רוחאני. ארה"ב זקוקה גם לו (צילום:  EPA) (צילום:  EPA)
המנהיג העליון של איראן רוחאני. ארה"ב זקוקה גם לו(צילום: EPA)
 

איראן והמעצמות הגיעו בסוף השנה שעברה להסכם ביניים שלפיו תשעה איראן את תוכנית הגרעין שלה לחצי שנה, תקופה שבמהלכה ינהלו הצדדים שיחות על הסדר קבע בנוגע לתוכנית הגרעין. אלא שבפועל איראן והמעצמות ארה"ב, צרפת, גרמניה, בריטניה, סין ורוסיה לא עמדו בדד-ליין שהוצב ל-20 ביולי, ולא הגיעו להסכם שיפיג את חששות המערב בנוגע לתוכנית הגרעין האיראנית במקביל להסרת הסנקציות על הכלכלה האיראנית. השיחות הוארכו, והמועד החדש שנקבע לסיומן הוא 24 בנובמבר הקרוב.

 

צעדי הענישה של ארה"ב נגד איראן בסוף השבוע באו אחרי שדיפלומטים בווינה אמרו כי נראה שאיראן לא עמדה בדד-ליין שהוצב לה למתן מענה לשאלות מהסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א) בנוגע למתקן מחקר גרעיני שלה. המועד שעד אליו הייתה איראן אמורה

להשיב על השאלות הוא 25 באוגוסט. מקורות דיפלומטיים אמרו כי השיחות בין סבא"א לאיראן נמשכות לפי ההערכות, וכי עדיין ייתכן שאיראן תעביר לסבא"א מידע שישפיעו על ממצאי הדו"ח הרבעוני של סבא"א בנוגע לגרעין האיראני. הדו"ח צפוי להתפרסם ב-3 בספטמבר.

 

המגעים בין המעצמות לאיראן נמשכים כשברקע מציאות דיפלומטית שונה באופן קיצוני מזו שהייתה ערב תחילת השיחות על הסדר הקבע בסוף השנה שעברה. מאז אותם ימים הספיקה המתיחות בין רוסיה לאירופה ולארה"ב להגיע לשיא שלא היה מאז ימי המלחמה הקרה על רקע המשבר באוקראינה, ומסע הכיבושים של דאעש במזרח התיכון חיזק את התלות של איראן וסוריה במערב - ולהפך.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
חסן רוחאני. "הענישה סותרת את רוח השיחות"
צילום: AP
מומלצים