שתף קטע נבחר
 

אסור לוותר על אירופה

יש ניצני שינוי בשיח האירופי ביחס לישראל ויותר אירופים מבינים את הסכנות שהאיסלאם הרדיקלי מהווה לאירופה. כאן טמון המפתח לקידום היחסים

בשנים האחרונות התגלעו מתחים רבים בין ישראל לאירופה בנוגע להתנהלותה בסוגיית הסכסוך הישראלי-פלסטיני. אי לכך, ובשל הנוכחות ההולכת ומתעצמת של מוסלמים באירופה (הצפי הוא שעד 2050 20% מאוכלוסיית אירופה תהיה מוסלמית) לא מעט ישראלים ויהודים מגלים פסימיות באשר לעתיד היחסים עם אירופה. חשש זה בא לידי ביטוי גם במאמרים שפורסמו לאחרונה ובהם נטען כי ישראל מאבדת את התמיכה האירופית.

 

עוד בערוץ הדעות של ynet

אל תשתפו אותי / דליה מרקס

במותו ציווה העסקה ישירה / אינגדאו יעקב

הפגנת תמיכה בישראל במהלך צוק איתן  (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הפגנת תמיכה בישראל במהלך צוק איתן (צילום: רויטרס)

ומנגד, הפגנת תמיכה בעזתים  (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ומנגד, הפגנת תמיכה בעזתים (צילום: רויטרס)
 

בניגוד לאלה שנוטים להספיד את יחסי ישראל-אירופה, אני מזהה ניצנים של שינוי חיובי בעמדה האירופית כלפי ישראל וסבורה שיש עתיד ליחסים עם אירופה. אם בעבר הייתה נטייה בקרב רבים בציבור האירופי לגלות הבנה וסלחנות לאלימות שהפעילו ארגוני טרור דוגמת חמאס שטענתם המרכזית הייתה שהפלסטינים חיים תחת כיבוש ומצור והדרך היחידה הפתוחה בפניהם היא דרך האלימות, אט אט מתגבשת התפישה שתגובה פייסנית כלפי חמאס או טרוריסטים בכלל עשויה להיות בעוכריהם. לפיכך, עכשיו יותר מתמיד עלינו לפעול לחיזוק הקשר עם אירופה.

 

כשמסתכלים על ההפגנות נגד ישראל באירופה נוצר הרושם שהציבור האירופי נגדנו. אולם כשבוחנים מקרוב את קהל המשתתפים רואים שרובם משתייכים לקהילה המוסלמית או לארגוני שמאל, וביחוד לשמאל הקיצוני. למעשה, חלק מההפגנות אף נערכו בשפה הטורקית ולא בשפה המקומית (כמו למשל באוסטריה).

 

בנוסף, השינוי בעמדה האירופית כלפי ישראל בא לידי ביטוי גם בעיתונות האירופית. למרות שהעיתונות האירופית מוסיפה לתמוך בצד הפלסטיני, המילים שהיא בוחרת להשתמש בהן מרוככות יותר. כך למשל העיתון הגרמני "פרנקפורטר אלגמיינה" עושה שימוש במילים כמו הגנה ישראלית ולא מתקפה ישראלית, ומשתמש בביטוי מנהרות טרור ולא בתיאור נייטרלי יותר. לאחרונה גם התפרסמו מאמרים על האיסלאם הקיצוני והקשר שבינו לבין אנטישמיות.

 

דבר זה אינו מאפיין את גרמניה בלבד אלא בא לידי ביטוי במדינות אירופיות נוספות. בסקר שנערך לאחרונה בצרפת ציינו 74% מהצרפתים שאינם תומכים באף אחד מהצדדים (רק 17% תומכים בצד הפלסטיני ו-9% בישראל). אפילו העיתון "ליברסיון" הביע ספקות לגבי מספר ההרוגים הפלסטינים במבצע "צוק איתן".

 

יתר על כן, הניצחון הבולט של מפלגות הימין בבחירות האחרונות לפרלמנט האירופי שיקף דאגה רבה בקרב הציבור האירופי לגבי הימצאותם של מהגרים מוסלמים באירופה והשפעתם לא רק על הזהות והתרבות האירופית אלא גם על הביטחון האישי. חלק ממנהיגי הימין כמו נייג'ל פארג', מנהיג ה-UKIP, שזכתה לרוב הקולות בבריטניה הוא תומך נלהב של ישראל ותובע מהפרלמנט האירופי לגלות עמדה פחות ביקורתית ביחס ישראל. למרבה הפלא, אפילו מפלגות הימין הקיצוני (בייחוד במערב אירופה) שהיו בעבר אנטישמיות ואנטי ישראליות שינו את עורן והחלו לתמוך בישראל, תוך שהן מדגישות את מחויבותה של אירופה לדאוג לביטחונם של היהודים החיים בקרבה.

 

לסיכום, יש ניצני שינוי בשיח האירופי ביחס לישראל ויותר אירופים מבינים את הסכנות שהאיסלאם הרדיקלי מהווה לאירופה. דבר זה פותח פתח להתקרבות ביחסים בין ישראל לאירופה. פעילות הסברתית חדשנית שמדגישה את האיום המשותף היא המפתח לקידום היחסים עם אירופה והגברת התמיכה לישראל בקרב הציבור האירופי.

 

ד"ר אסתר לופטין היא מנהלת המרכז ללימודים אירופיים במרכז הבינתחומי הרצליה

 

גולשים מוזמנים להציע טורים במייל הבא: opinions@y-i.co.il 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
האיחוד האירופי
צילום: AFP
צילום: עדי כהן צדק
אסתר לופטין
צילום: עדי כהן צדק
מומלצים