שוב קיצוץ ברווחה: "העולם שלנו מתפרק"
ההודעה על קיצוץ 62 מיליון שקלים מתקציב הרווחה בעקבות הוצאות המבצע בעזה תפסה בתדהמה משפחות שנמצאות על סף קריסה. "מוסיפים חטא על פשע. הסיוט רק יילך ויגדל", אמרו אמהות חד-הוריות. ראש עמותה: "אנחנו לא יכולים להחליף את הממשלה"
פתחה של השנה החדשה לא מבשר טובות לאלפי משפחות נזקקות שקיבלו בסוף השבוע את הבשורה שמשרד הרווחה יספוג קיצוץ של 62 מיליון שקלים במסגרת הקיצוץ הרוחבי במשרדי הממשלה עקב הוצאות מבצע "צוק איתן". במסגרת הקיצוץ יופחתו 12.4 מיליון שקלים מהתקציב המנהלי של המוסד לביטחון לאומי ותצומצם תוספת עתידית לתקציב משרד הרווחה, שעליה סוכם עוד לפני המבצע. עכשיו, מאות אלפי משפחות שנמצאות על סף קריסה כלכלית ונפשית אינן יודעות מה יעלה בגורלן. הממשלה אישרה בצהריים (יום א') את הקיצוץ הרוחבי.
עוד בחדשות:
ההרוג ה-72: מת מפצעיו צנחן שנפצע בעזה
חומות של ייאוש: הפעוטון המבוצר בנחל עוז
פוטין: לא נעמוד מנגד כשיורים באנשים
נ' (58), אם חד-הורית לשני חיילים ממרכז הארץ, זועמת על ההחלטה. "הכול יבוא עכשיו על חשבון הרווחה. גם ככה כל העולם מתפרק. מוסיפים חטא על פשע. אני מתביישת בכל ההחלטות האלה".
נ', שעובדת כסייעת בחינוך המיוחד, קיבלה את הסיוע האחרון שלה מהמדינה בחורף האחרון בעת הסופה הגדולה שהשתוללה בארץ. "משרד הרווחה נתן לי מענק של 1,000 שקלים משום שלא היה גג למבנה שאני גרה בו. אבל מה עכשיו? אני צריכה לחיות מ-2,500 שקלים, צריכה לקנות ירקות ומוצרים, לשלם חשבון חשמל, ואין תמיכה של אף אחד. הילדים גרים איתי ואני תומכת בהם. התיק של הבן שלי, חייל קרבי בגבעתי, נקרע והוא צריך תיק חדש אבל הוא לא יכול לבד. עדיף שהוא יישאר בבית ויעזור לי וייצא לעבוד. אני לא צריכה אותו בגבעתי. אנשים נזרקים לרחובות ובמשרד הרווחה יושבים ואין להם תקציבים ואין להם איך לפתור בעיות", זעמה האם.
"קל לממשלה לדרוס את העניים"
ר' היא אם חד-הורית לשני בני נוער שיחזרו מחר לספסל הלימודים. בעבר היא הייתה עצמאית, אך היא פשטה את הרגל וכיום נתמכת על ידי עמותת "לתת". ר', בת 46 המתגוררת בכרמיאל, מספרת כי בשלב מסוים המוסד לביטוח לאומי הפסיק לה את הקצבה לתקופה מסוימת והיא הגיעה לפת לחם. "השיטה מענישה את העניים. במקום לתת לנו חכות, כופים עלינו לקבל דגים מסריחים", תקפה. "אף אחד בממשלה לא סופר את העניים וקל לדרוס אותם".
ר' מספרת כי כיום היא מתקיימת מקצבה של 3,500 שקל שהיא מקבלת מהביטוח הלאומי. לגבי השאר, היא טוענת, נאמר לה לפנות לעמותות. "מי שמחזיק בכסף מחפש למי לא לתת אותו במקום למי כן לתת. הפקיד עומד מול העני המסכן ואין לו פתרון. הילדים הולכים לבית ספר כמו עם תיק תפור, מסתפקים במה שיש ולא קונים ציוד. הילדים של היום צריכים מחשב ובגדים. אנחנו לא בימי הביניים".
לדבריה, "אני מרגישה המון רגשות אשם כי אין לי מה לתת לילדים שלי. אני יכולה להישאר רעבה ושלילדים יהיה אוכל למחרת לבית הספר. אני נלחמת על כל פרוסת לחם ועל משהו למרוח עליה. אם יש שוקולד אז מורחים ואם לא אז מרגרינה. עכשיו, כשיהיה קיצוץ, אני לא חושבת שהקצבה תעלה. זה רק יילך ויהיה יותר גרוע. הסיוט שלנו יהיה רק יותר גדול".
ל' (56), תושבת באר שבע שמקבלת קצבת נכות, מתגוררת בשכונה ד' בבאר שבע ופועלת מול גורמי הרווחה למען משפחות מעוטי יכולת. "המצב היום הוא שיש לי בני משפחה עניים שמתגוררים בשכונה, פעם היו פה תומכי שכונה אבל היום אין", מספרת ל'. "אין עובדי רווחה שבאים ובודקים מה יש בבית ומה יש במקרר - והכול בגלל הקיצוץ. גם אם אומרים שיקצצו מהתקציב המנהלי, זה אומר שלא יהיה מענה במשרד כי יהיה עומס תיקים ענק".
לטענת ל', החלשים תמיד משלמים את המחיר. "זה קטסטרופה מה שקורה כאן עם הילדים, פשוט לשבת ולבכות. מה שייפגע מהקיצוץ ברווחה זה דברים כמו התזונה של הילדים והחינוך. זו אוכלוסייה שכבר פגועה מאוד. בגלל מחסור בתקציב לא תהיה שום יכולת להתמודד עם המצב. היו צריכים להעלות את התקציבים לאזורי הדרום ועכשיו אני לא רואה את זה קורה. תקציבי שיקום פשוט לא הועברו ובטח לא יועברו לאור המצב החדש. זה גם מה שאני מקבלת בשיחות עם אנשי רווחה".
"הקיצוץ – פגיעה בעבר, בהווה ובעתיד"
שר הרווחה מאיר כהן (יש עתיד) הודיע שלא יאפשר קיצוץ נוסף בתקציב משרדו. "ממי ניקח את הכסף? מאלו שאין להם מה למרוח בכריך של הילדים לבית הספר?", אמר כהן לפני ישיבת הממשלה הבוקר (יום א'). "נלחמתי בשביל שהקיצוץ הנוכחי, שלצערי לא יהיה ניתן לחמוק ממנו, יהיה מינימלי ולא יגרע מתקציב 2014. אף תוכנית של המשרד לא תיפגע. מדינת ישראל לא יכולה לאפשר שוב פגיעה בנכים, בילדים בסיכון, בחד-הוריות ובאוכלוסיות שבעבורן ארוחה חמה אינה דבר מובן מאליו".
לדברי נשיא "הקרן לידידות", הרב יחיאל אקשטיין, הקיצוץ הרוחבי במשרדי הממשלה יהווה מכה נוספת ליכולתה של המדינה להעניק סיוע לאוכלוסיות החלשות. "זה עומד בניגוד מוחלט להבטחת הממשלה לפעול כבר בתקציב 2015 לצמצום העוני והפערים בישראל שניתנה שבועיים בלבד לפני המבצע", אמר אקשטיין. "אין ספק שיש להתמודד עם עלויות המלחמה הכבדות, אך ראוי יהיה לרתום לכך את האוכלוסיות החזקות יותר ולא לממן את המלחמה בעזה על חשבון המלחמה בעוני".
אהרון כהן, העומד בראש עמותת "תכלית", מספר כי העמותה מחלקת סלי מזון ל-1,400 משפחות ושהתמיכה ממשרד הרווחה היא קטנה. "הסיוע לעמותות קוצץ בגלל מחסור בתקציבים. אנחנו מוצפים בפניות של אנשים שצריכים עזרה, אבל אנחנו לא יכולים להחליף את הממשלה. אנו מקבלים לאחרונה המון פניות מאזור הדרום – נתיבות, שדרות ואשדוד. מדובר באנשים שלא יצאו לעבודה במשך חודשיים. מצבם לא היה טוב והמבצע רק הוביל להידרדרות אצלם".
מנכ"ל ארגון "לתת" ערן וינטרוב הבהיר כי אסור לקצץ בתקציב הרווחה וצריך להגדיל אותו באופן משמעותי. "יש כאן פגיעה של עבר, הווה ועתיד", אמר וינטרוב. "בשנה הקודמת קוצצו קצבאות הילדים, הלחימה הנוכחית החמירה את העוני משום שההורים לא עבדו ויהיה קיצוץ גם בעתיד שבטוח יפגע בשכבות החלשות".
לדברי וינטרוב, "לפני כחודשיים התפרסמו מסקנות ועדת אלאלוף למלחמה בעוני שהמליצה ליישם תוכנית, שלפיה כל שנה יתווספו 7-5 מיליארד שקל לצמצום העוני, עלויות דומות למבצע 'צוק איתן'. הייתה הבטחה להקצות 230 מיליון שקלים לביטחון תזונתי, אבל זה טרם בוצע. אנחנו מצפים שנושא כזה, שהוא נושא ליבה, לא ייפגע. נשמע הזוי שרוצים לקצץ בתקציב הרווחה".
במשרד הרווחה ציינו כי "שר הרווחה מדגיש כי השנה התווספו לתקציב הרווחה מיליארד שקלים - סכום חסר תקדים שבאמצעותו הגיע המשרד לעשרות אוכלוסיות שהוזנחו עד כה. משרד הרווחה עובר מהפכה ותקציב משרדו גדל באופן שיטתי ומשמעותי בשיתוף פעולה בין שרי האוצר והרווחה כחלק מקידום העשייה החברתי".