הקיבוצים יוכלו לרכוש את הקרקע מהמדינה
מועצת מקרקעי ישראל אישרה את המלצות ועדת ליברמן לפיהן האגודה השיתופית בקיבוץ תוכל לרכוש במרוכז את זכויות המגורים בו במטרה לשמר את אופיו. ההחלטה תאפשר בנייתן של אלפי דירות לאחר קיפאון של שנתיים
לאחר קיפאון של שנתיים - בתנועה הקיבוצית נערכים לשיקום, פיתוח ובנייה: מועצת מקרקעי ישראל אישרה היום (א') את המלצותיה של ועדת ליברמן בראשותו של בנצי ליברמן מנהל רשות מקרקעי ישראל, לפיהן האגודה השיתופית של הקיבוץ תהיה רשאית לרכוש במרוכז את זכויות המגורים בקיבוץ מהמדינה במטרה לשמר את אורח החיים הקיבוצי. לפי ההסדר האגודה השיתופית תהיה רשאית לרכוש במרוכז את זכויות המגורים בקיבוץ המוקנות על פי תמ"א 35, תכנית המתאר הארצית, זאת, בתנאי שלפחות 66% מחברי הקיבוץ מאשרים את המתווה.
קראו עוד בנושא הבנייה בקיבוצים - בערוץ הנדל"ן :
צפוף בקיבוץ: "רוצים כבר לבנות לנו בית"
הקיבוצים: "חייבים הסכם בנייה עם הממשלה"
ליברמן לתנועה הקיבוצית: "אתם קוזאק נגזל"
רכישה מרוכזת זו פוטרת את הקיבוץ מהחובה לשלם לרשות מקרקעי ישראל או לקבל את חתימתו בגין הקמת יחידות דיור בקיבוץ או בגין כל הסדר בין הקיבוץ לבין חבריו בנוגע ליחידות דיור אלו – כפי שהיה נהוג עד כה. שיעורי התשלום עבור הקרקע יהיו בהתאם להסדרים הנהוגים כיום בהתאם להחלטות מועצה העוסקות בשיוך דירות בקיבוצים בהתאמות הנדרשות למתווה החדש.
החלטת המועצה מאפשרת לאגודה לרכוש את הזכויות בשני שלבים. מועצת מקרקעי ישראל תקבע את העקרונות למערכת היחסים הקניינית בין האגודה לחבריה. הבנייה תעשה מכספו הפרטי של החבר אך הבית והקרקע יעמדו לרשותו בזכויות מוגבלות שלא יאפשרו לסחור בקרקע.
התנועה הקיבוצית בירכה על העיקרון שעל בסיסו נבנתה חלופה זו אך מאמינה כי מחיר הקרקע חייב להיות מחושב בהתאם לזכויות המופחתות ולצורות התשלום המרוכזות אותן היא מציעה (הפחתות נוספות ומשמעותיות על בסיס דו"חות שמאיים). בהצעה שתעלה על שולחן המועצה הובהר כי נושא המחיר הינו קריטי ליישום ההחלטה ובתנועה הקיבוצית מדגישים כי ללא הפחתות משמעותיות שיתייחסו לעובדה כי הבתים לא יהפכו לנכס נדל"ני עתידי - החלופה תהיה לא ישימה ולא תביא לשום שינוי במצב ההקפאה וחוסר הצמיחה הנוכחי.
"ההחלטה משחררת אלפי דירות"
איתן ברושי, מזכ"ל התנועה הקיבוצית אמר, כי "לאחר חודשיים של לחימה והקרבה כבר ברור מעל לכל ספק כי חידוש הבנייה והפיתוח בתנועה הקיבוצית הוא אינטרס לאומי".
יו"ר מועצת מקרקעי ישראל השר אורי אריאל אמר, כי "הסדר הקיבוצים החדש הינו החלטה היסטורית נוספת שהמועצה בראשותי קיבלה בחודשים האחרונים במטרה לשחרר את הבנייה בקיבוצים ולפתח את שוק הדיור". לדבריו, "ההחלטה משחררת באופן מיידי אלפי יחידות דיור שהיו מוקפאות בפועל ונותנת הזדמנות לקיבוצים שרוצים להצטרף".
בנצי ליברמן מנהל רשות מקרקעי ישראל מסר, כי "ההסדר החדש מאזן נכונה בין האינטרס הציבורי הכללי ובין הצורך לאפשר לקיבוצים להתפתח ולשמר את אופיים הקהילתי".
אבל התהליך עוד ארוך וצפוי לעבור מכשולי ביורוקרטיה. שמאית המקרקעין והמשפטנית נחמה בוגין מסבירה, כי "את ההחלטה שהתקבלה ועברה בישיבת המינהל והתנועה הקיבוצית היום, ניתן ללא ספק להגדיר כהיסטורית". לדבריה, "זוהי הצלחה וזהו הישג לתנועה הקיבוצית אשר בניגוד להצעות קודמות לשיוך בתים ונכסים בקיבוצים, הצליחה להעביר החלטה עקרונית, המשמרת את צביונו של הקבוץ ולצד זאת מאפשרת המשך הפתוח של הקבוץ ובניית בתי המגורים בו. אך זהו הישג לא פחות משמעותי גם עבור החברה הישראלית אשר הקבוץ הינו חלק מההווי והרוח החזקה שלה. עתה, הקבוצים , אשר שנתיים נאלצו להתמודד עם מצב בו לא קבלו היתרי בניה, צפויים עוד לדרך ארוכה".
לדבריה, "לפניהם התמודדות עם דרישות כספיות בגובה עשרות מיליוני שקלים להסדרת נושאים שונים ובראשם הסדר השימושים החורגים. ספק גדול אם הקבוצים ערוכים ומסוגלים להתמודד עם דרישות ועלויות אלו. המדינה, שבחרה לא להגיע להסדר עם הקבוצים במהלך השנים ולהעלים עין, מתנה כרגע את מימוש ההחלטה ההיסטורית בעניין הסדרת השימושים החורגים. מדובר על דרישות כספיות עצומות ובדרך סביר כי לקבוצים תהיינה השגות לגבי הדרישות הכספיות. מכאן שצפויים דיונים ארוכים בנושא".