לאן הולכים המיליארדים שמושקעים בחינוך?
תקציב החינוך גדל ריאלית בעשור האחרון בכ-20%. אך כשבוחנים את הסעיפים עליהם הוציאו את מרב הכספים - מסתבר שלתלמידים לא יצא מזה הרבה. צפו בראיון עם נחום בלס, חוקר בכיר במרכז טאוב שבדק את הנושא
ב–2000-2012 גדל תקציב החינוך באופן ריאלי בכ-20% והגיע לכ-40 מיליארד שקל. איך זה שמספר התלמידים בכיתה לא הצטמצם? נחום בלס, חוקר בכיר במרכז טאוב הסביר כי הסיבה העיקרית לגידול התקציב נובעת מהצורך לממן את הסכמי העבודה החדשים עם המורים - אופק חדש עם מורי היסודיים ועוז לתמורה עם מורי התיכונים, שתוקצבו החל מ–2008 והביאו לגידול של עד עשרות אחוזים בשכר המורים בעבור שינוי בתנאי עבודתם והגדלת מספר שעות העבודה השבועיות שלהם.
תקציב הביטחון: מחלוקת על 10 מיליארד שקל
בגלל צוק איתן: קיצוץ רוחבי של 1.5 מיליארד
בכפר עזה מחכים לפיצויים: "משבר אמון גדול"
בסך הכל, טען בלס, כי מלבד תוספות השכר, שגם שומרות את המורים הטובים במערכת, נוספו המון שעות הוראה ומצב החינוך השתפר. למרות כל זאת, החינוך בארץ עדיין מצוי בפיגור ניכר אחרי רוב מדינות ה-OECD. צפו בראיון באולפן ynet:
לפי המחקר שביצעו בלס והחוקרת יוליה קוגן, משרד החינוך לא מנצל מדי שנה יותר ממיליארד שקל בממוצע מתקציבו. המשרד טוען מנגד כי הוא מנצל את התקציב במלואו, אך בעקבות מבנה שנת הלימודים, שאינו תואם ללוח השנה הלועזי, חלק מהתקציב מועבר לשימוש בשנת הלימודים הבאה. עם זאת, לדברי בלס וקוגן, הסברי המשרד "אינם מספקים" ואין שקיפות מספקת בכל הקשור ליעדים אליהם מגיע הכסף.