שתף קטע נבחר
 

דנינו טען לירידה במספר ההרוגים. הנתונים מוכיחים אחרת

מפכ"ל המשטרה, רב-ניצב יוחנן דנינו, מצהיר כי מגמת הירידה במספר ההרוגים נמשכת גם השנה, ומלמדת על מדיניות אכיפה נכונה. אלא שבדיקת הנתונים עליהם מסתמך המפכ"ל, מגלה כי יש דווקא עליה במספר ההרוגים

האם יש ירידה במספר ההרוגים השנה, או דווקא עלייה? אם תבחרו להסתמך על דבריו של מפכ"ל המשטרה, יוחנן דנינו, הרי שבשנתיים האחרונות נרשמה ירידה. אם לעומת זאת תבחרו להאמין לנתוני הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים, הגוף עליו אמור המפכ"ל להסתמך, הרי שיש עלייה במספר ההרוגים.

 

  • לכתבות נוספות של שחר הזלקורן - אתר TheCar 

 

דנינו: יש ירידה במספר ההרוגים. ברשות הלאומית טוענים אחרת (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
דנינו: יש ירידה במספר ההרוגים. ברשות הלאומית טוענים אחרת(צילום: מוטי קמחי)

 

נתוני הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים, הגוף שהקימה המדינה ואשר אחראי לאיסוף, ניתוח ומסירת המידע לכל העוסקים בנושא, מראים כי מגמת הירידה במספר ההרוגים בתאונות דרכים שנמשכה מספר שנים, נעצרה כבר ב-2013. הנתונים הסטטיסטיים היבשים מלמדים כי מספר ההרוגים ב-2014 גבוה במעט ממספר ההרוגים ב-2013, שהציגה נתונים גרועים מ-2012 - שנת השיא החיובי. ברשות אפילו מסבירים כי בחודשיים הראשונים של 2014 חלה ירידה ניכרת במספר ההרוגים (כ-20%) כתוצאה מחורף יבש במיוחד, עובדה שמדגישה עוד יותר את חומרת הנתון הכללי עד עתה - עלייה של 2% מתחילת השנה.

 

אלא שלמרות הנתונים המטרידים, מפכ"ל המשטרה רב-ניצב יוחנן דנינו, טוען כי נרשם השנה (ואשתקד) דווקא שיפור בבטיחות בדרכים, ומייחס זאת לפעילות הזרוע האוכפת. "המדיניות אותה בחרנו אכן הוכיחה את עצמה", אמר אתמול (א'). "הנתונים בהחלט מצביעים על כך שבחרנו בדרך הנכונה. לכן בחרנו להמשיך במדיניות זו גם בשנה הנוכחית, שבמהלכה נמשכת מגמת הירידה במספר ההרוגים והנפגעים". את הדברים אמר בטקס שבו קיבל אגף התנועה 50 ניידות חדשות, שנרכשו על-ידי הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים.

 

מעט במפתיע וממש במקביל, פרסם יו"ר הרשות לבטיחות, ד"ר יעקב שיינין, הודעה בה הבהיר חד משמעית כי אין כל שיפור בבטיחות. "אני אישית יושב מדי יום על נתוני ההרוגים, ומנתח את התופעה המצערת (המצביעה על כך) שנעצרה מגמת הירידה בהרוגים", הבהיר אתמול שיינין, בהודעה שפרסמה הרשות לרגל אותו אירוע העברת ניידות לאגף התנועה.

 

"רואים באכיפה הכרח בל-יגונה"

למרות הפער בתפיסת המציאות ובהתאם לרוח הנושבת מאז ומעולם במסדרונות המשטרה, המפכ"ל ויו"ר הרשות מסכימים על כך שיש להגביר את האכיפה. "עם סיום טקס זה הניידות תפוזרנה בערים השונות", הבטיח אתמול המפכ"ל, "דבר שיוביל למתן מענה מבצעי טוב יותר מהיר יותר יעיל יותר". על-פי ד"ר שיינין, "בשלב הנוכחי, כאשר מגמת הירידה המהירה בהרוגים נעצרה לצערי, אנו רואים באכיפה הכרח בל יגונה. (אבל) אנו לא מחפשים דו"חות".

 

 

האם אכיפה יכולה לשנות לטובה את המצב? לא בטוח. כבר בתחילת 2013 הבינו ברשות לבטיחות כי הירידה הניכרת שנרשמה במספר ההרוגים ב-2012 היא בגדר "סטייה אקראית", ולכן תכננו לנקוט צעדים שימנעו שינוי לרעה. "אנו מתכננים להכין תכניות אגרסיביות עם משטרת ישראל כדי להגביר בצורה משמעותית את האכיפה, וזאת על-חשבון פעילויות אחרות החשובות לטווח ארוך, כדי למנוע עלייה במספר ההרוגים בשנת 2013", הסבירו שם בדו"ח שפרסמו.

 

אלא שהתכניות האגרסיביות של הרשות לבטיחות לא התגשמו, ומספר ההרוגים בשנה שעברה דווקא עלה לעומת 2012. בעניין זה ראוי להזכיר כי 2013 הייתה השנה המלאה הראשונה שבה הופעל מערך מצלמות המהירות החדשות, וב-2014 הגיע מספרן לשיא: לפי נתוני המשרד לביטחון פנים, פועלות כיום בכבישים 134 עמדות-מצלמה - כאשר רובן (87) מותקנות בכבישים בין-עירוניים.

 

אולם, למרות הרחבת מערך מצלמות האכיפה האלקטרוניות, דווקא בכבישים בין-עירוניים חלה מתחילת השנה עלייה משמעותית במספר ההרוגים (כ-10%). גם במקרה זה, נראה שהפתרון הנבחר של המשטרה הוא הגברת האכיפה והרחבה נוספת של מערך המצלמות: על-פי תוכנית העבודה של המשרד לביטחון פנים, עד סוף השנה יגדל מספר המצלמות הפעילות בכ-60% לעומת מספרן בסוף 2013.

 

בעניין זה ראוי להזכיר דברים שאמר יו"ר הרשות לבטיחות בסוף יוני, בדיון של ועדת הכלכלה: "אנחנו אמרנו ש(ל)כל דבר שאנחנו עושים יהיה מחקר מלווה" הבטיח ד"ר שיינין. "אין יותר דברים סתם. זה תחום (בטיחות בדרכים, ש.ה) שהוא לא מדע מדויק כמו פיזיקה. אם אתה לא עושה מחקר מלווה ואתה (לא) בודק את התוצאות, יכול להיות שאנחנו מתאמצים ומוציאים הרבה מאוד כסף, אבל אין אפקטיביות לזה".

 

אמנם הרשות לבטיחות עורכת מחקר מלווה לבחינת יעילותן של מצלמות המהירות, אך מאז תחילת 2013 - כלומר, לפני שנעצרה מגמת הירידה במספר ההרוגים בתאונות - לא פורסמו לציבור נתונים אודות השפעתן על מצב הבטיחות בכבישים.

 

בתגובה לפניית ynet בעניין הפערים בין הצהרות אנשי הרשות והכרזות המפכ"ל, אמרו ברשות הלאומית המדינה החליטה כי הם הגוף היחיד האמון על איסוף ומסירת המידע בנוגע לבטיחות בדרכים, לרבות מספר תאונות ונפגעים. "אכן נרשמה עצירה בירידה במספר ההרוגים ב-2013, והשנה יש אפילו עלייה, אמר ד"ר יעקב שיינין. ממשטרת ישראל לא התקבלה כל תגובה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עידו ארז
מפכ"ל המשטרה, יוחנן דנינו
צילום: עידו ארז
ynet רכב בפייסבוק
לוח winwin
מומלצים