האו"ם: מעשי דאעש - פשעים ואולי אף רצח עם
המועצה לזכויות אדם, שמרבה לגנות את ישראל, קראה לשלוח משלחת לעיראק לבחון את מעשי דאעש. לפי נתוני המועצה, ארגונים חמושים כופים נישואים על ילדות ומגייסים ילדים לפיגועי התאבדות. יש המעריכים שמעשים אלה עלולים להיחשב כרצח עם
גורמים רשמיים באו"ם קראו אתמול (יום ב') לשים קץ לאלימות נגד אזרחים בעיראק ובפרט נגד ילדים ונגד בני מיעוטים. פלביה פנסיירי מהמועצה לזכויות אדם אמרה בפתח דיון מיוחד על המצב במדינה: "הדו"חות שקיבלנו חושפים מעשים לא אנושיים ברמה שאי-אפשר להעלותה על הדעת".
עוד בנושא:
המועצה דרשה לשלוח מיד משלחת לעיראק שתבחן את האלימות והניצול המיוחסים בעיקר לארגון דאעש. כמו כן, גינתה פנסיירי בחריפות את "הפרת זכויות האדם השיטתית, העלולה להיחשב פשע מלחמה ופשע נגד האנושות". המועצה, שבה חברים 47 נציגים, גינתה בחריפות בפרט את האלימות על רקע עדתי ואת האלימות נגד נשים וילדים.
פנסיירי אמרה עוד שצוות של המועצה השוהה בעיראק ממשיך לאסוף ראיות שמהן עולה כי בוצעו פשעים חמורים נגד האנושות באזורים הנתונים בשליטת דאעש. בפשעים אלה: רצח, חטיפה, עבדות, ניצול מיני, עינוי, מצור והרס בתי פולחן.
"ההשפעה של הקונפליקט המתמשך על הילדים בעיראק איומה", אמרה פנסיירי, "דאעש שם לו למטרה ילדים ובני מיעוטים".
בדבריה התכוונה לנוצרים, ליזידים, לטורקמנים, לשיעים ולאחרים שנידונו לרצח תחת ידי דאעש. "קשה לאמוד את מספר הקורבנות המדויק. רבים נרצחו, מאחרים נמנעו מזון, מים ותרופות", הסבירה. היא הביעה דאגה בפרט ממצבם של התושבים בערים פלוג'ה, רמאדי, תיכרית, תל עפר ומוסול: "תנאי המחיה שלהם בלתי נסבלים. שלטון החוק שם קרס. אין להם גישה לשירותים חיוניים".
בדיון צוינו במיוחד הרג והתעללות בילדים. עד כה נמנו 693 ילדים הרוגים מתחילת השנה. יש גם דיווחים על הוצאת ילדים להורג בידי ארגונים חמושים, על הרס בתי ספר ובתי חולים ועל חטיפת ילדות בנות מיעוטים לשם ניצול מיני ונישואים כפויים. הארגונים גם מגייסים ילדים ומשתמשים בהם לשם מסירת מידע, פטרולים ואיוש עמדות שמירה – ולעתים אף שולחים אותם לבצע פיגועי התאבדות.
עוד צוין בדיון כי 1.5 מיליון עיראקים נעקרו מבתיהם ונאמר כי על הקהילה הבינלאומית להיערך להידרדרות המשבר ההומניטרי במדינה. כמו כן, חלק מהגורמים אמרו שמעשיהם של פעילי דאעש עלולים להיחשב כרצח עם.
לפני כשבועיים אמר מזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה על דאעש: "אם מישהו יוצא להילחם במפלצת הזו ומונע ממנה לטרוף את עמי האזור, את המדינות בו ואת הישויות, האם צריך להודות לו או לגנות אותו?", תהה נסראללה בדברי ההתייחסות לדאעש. הוא אמר עוד כי "הסכנה של דאעש לא מבחינה בין שיעי, סוני, נוצרי, דרוזי, יזידי או ערבי. המפלצת הולכת וגדלה, המספרים והיכולות שיש בידי דאעש גדולים וכבירים. על כולם לדאוג".
נסראללה אף הזהיר כי ירדן ומדינות המפרץ הן התחנות הבאות של הג'יהאדיסטים. לדבריו, "היכן שיש תמיכה ברעיון הכפירה, יש בסיס לדאעש. זה נמצא בירדן, בסעודיה, בכוויית ובמדינות המפרץ. אם יש מדינה שחושבת שהיא יכולה לתמוך בארגון הזה ולנצל אותו לטובתה, כשתגיע המשמרת שלה, דאעש לא ירחם עליה".
באותו יום דווח שפעילי דאעש פשטו על כפר יזידי בצפון עיראק, רצחו יותר מ-80 גברים וחטפו לפחות 100 נשים. זאת לאחר שכיתרו את הכפר במשך כמה ימים. "הם הגיעו בכלי רכב והחלו בהרג היום, בשעות אחר הצהריים", אמר הושיאר זבארי, בכיר כורדי לסוכנות רויטרס. "אנחנו מאמינים שזה בא בעקבות דרישתם: תתאסלמו או תמותו", הוסיף. הטבח אירע פחות משבוע לאחר שארגון הטרור הסוני הקיצוני איים על כ-300 משפחות מהכפר ומכפרים סמוכים והורה להן לבחור - התאסלמות או מוות.
לפני חודשיים הודיע דאעש ("המדינה האיסלאמית בעיראק ובלבנט") על הקמת חליפות איסלאמית בשטחים הנמצאים תחת שליטתו בסוריה ובעיראק. ההכרזה הובילה לחגיגות של תומכי הארגון, אך גם לגינויים ואף לבוז מצד יריבי הארגון האיסלאמיסטי הקיצוני ומצד גורמים בבגדד ובדמשק. דאעש הכריז שמנהיגו, אבו בכר אל-בגדאדי, הוא מעתה חליף, ודרש מכל המוסלמים ברחבי העולם להישבע לו אמונים. "המדינה האיסלאמית" כוננה ברית רופפת עם כמה קיצונים סונים בעיראק וגם עם חברים לשעבר במפלגת הבעת' של סדאם חוסיין. ברית זו סיפקה לדאעש כוח לא מבוטל בתקיפותיו.