משפחתי וחיות אחרות באגם גארדה: ביסטקה פיורנטינה
רפי אהרונוביץ' דוהר בלאנצ'יה מרווחת ומגיע לחבל האגמים היפהפה של צפון איטליה. בין מסעדה על שפת אגם גארדה לטיולים בגלידריות בסביבה, הוא גם מוצא זמן לחלוק איתכם מתכון של ביסטקה פיורנטינה - טי בון בסגנון איטלקי
עוד מתכונים בערוץ האוכל:
הטיפ שלי שוב הוכיח את עצמו כשהסתבר לי שהסטיישן שהוזמן עבורנו בעוד מועד יהיה קטן מידי עבורנו. כששטחתי בפניה את הבעיה, הפקידה מולי הסבירה בפנים אטומות ובקול מונוטוני שזה מה שהזמנתי וזה מה יש. אבל אנחנו, במקום להתייאש, התחלנו לשתף את המונוטונית האיטלקייה בתיאור קצר ומחויך של שלל מזוודותי פלוס אלו של הקטנה שאמורה להגיע וביקשנו שתבדוק, בכל זאת, אם יש משהו שאפשר לעשות.
היא העלתה חיוך קטן, רפה ועייף, על דל שפתיה ואמרה: "רגע, אני אבדוק שוב", חיטטה במחשב, התקשרה, שוב חיטטה, הפעם בניירותיה ובחיוך מנצח שלפה מפתחות של לנצ'יה. "יש לך מכונית בגודל של מרצדס רק עם נשמה איטלקית במנוע", היא אמרה בגאווה והוסיפה: "אדוני, אם זה לא יספיק למזוודות, האופציה הבאה שעומדת בפניך היא רק לשכור משאית". הספיק גם הספיק, והמכונית הזאת תרמה לי רבות בנוחות ובמהירות בהמשך.
דרינק על האגם
אגם גארדה הוא אולי המקום בה' הידיעה לחופשה משפחתית. התמקמנו במלון סנט אמיליאנו (Relais Sant'Emiliano) על שפת האגם. לפניך אגם ובריכה, לצידה בר והכל צופה לאגם. ספא, חדרים מעט ספרטנים אבל נוחים עם מטבחון שאמור גם לנפק את האוכל.
אתה יכול לזווד במוצרים ולרקוח מטעמים בחדר, לאכול ארוחות בוקר בבופה גדוש וטעים בקפה בר הצמוד בבוקר ולקבל משקה ונישנושים בבריכה בצהריים. בקיצור - חלקת אלוהים קטנה.
בערב אכלנו במסעדה הטובה של המלון (הגם שלא היתה זולה). על השולחן 4 סוגי מלח בטעמים שונים שאליה התלווה פתיח בדמות עגבניה חלוטה וקלופה שעליה גבינת פיקורינו משובחת וטוסטים קטנים עם אנשובי כבוש בשמן זית. התקדמנו לפרימו פיאטו, טורטליני ריקוטה ברוטב תרד עדין.
אחריו הזמנו 2 סוגי דגים מהאגם עם פולנטה צרובה על גריל. דג אחד פורק בגסות ובושל ברוטב לימון ופסטו, והשני הוגש כנתח מכובד עם מלח גס.
בחרנו בקבוק יין קיאנטי מהמרתף המפואר מכל הרשימה שהוצגה וכשהוא נגמר הזמנו עוד אחד. אתנחתא ואחריה - לא חשבתם שנוותר על העיקריות, כן? - ביסטקה של כקילו מאתיים בשר מעולה בצליה מרשימה שלצדו תפוחי אדמה בתנור.
חברים, שנים חקרתי את נושא הביסטקה באיטליה. טוסקנה, אומבריה - שם יש נתחים מעולים ועדיין - הגם שזו מסעדה שמתמחה גם בדגים, הנתח כאן היה הטוב ביותר שאכלתי בשנים האחרונות. גם המנה מולי, של צלעות עגל בצליה איטית ברוטב של יין ופירות אדומים, היתה לא פחות ממעולה.
אני איש של בשר, זה נכון, אך היחידים שיכולים לערער את מקומם של סטייקים בליבי במהלך הארוחה הם מתוקים. וכאן עלו לשולחן קינוחים מעלפים, שככה יהיה לי טוב: קרם ברולה עם פירות יער, טירמיסו אוורירי וגם סוג של מוס מעולה מכמה סוגי שוקולד וכמובן אספרסו. הארוחה הטובה הזו הסתיימה עם יתרון אחד ענק: אוכלים, שותים וזוחלים ישר לחדר.
שבוע ימים בגארדה הסתיים לו. מדי יום קמנו עם האגם בזריחה, צפינו בו בשקיעה המדהימה ונרדמנו לקול רחשי הגלים. מסביב ערים יפות שביקרנו בהם, כשבערבי הקיץ המסעדות והברים מנגנים מוזיקה עד לשעות המאוחרות של הלילה. אסור לדלג על סרמיונה, העיר שהיא אמנם הכי מתוירת, אבל בצדק ובזכות סמטאות ציוריות וגלידות ענקיות - עד 15 כדורים בגביע ענק (כמובן שניסינו).
עוד המלצה שלי לאזור היא - כן - קניון איל לאונה (Il leone). למקום מספר יתרונות: ראשית, הוא מאפשר למי שזקוק לממש את תאוות הקניות לעשות כן במקום אחד ענק.
שנית, והרבה יותר חשוב, בקומה הראשונה ממוקם סופר אדיר, עצום מימדים ממש. בכניסה מחלקת אוכל מוכן מגוונת עם פיצות שניתן לקנות, לאכול במקום או לארוז, מחלקת גבינות אינסופית, מעדניית נקניקים, בשר, דגים ופירות ים שיגרמו לכם לרייר ולהפעיל את המטבחון באתר שלכם שעות נוספות, וזה עוד לפני שדיברנו על העוגות והקינוחים.
חלק גדול מהנאה שלי מהאגם היה לשבת לעת ערב על שפתו, מצידי האחד כוס יין או בירה ומצידי השני כמה פרוסות מורטדלה, סלמי מילאנו ופרושוטו, 2 חריצי גבינה ולחם. ביקרתי בסופר הזה כל כך הרבה פעמים, עד שבשלב מסוים כבר לא הייתי זקוק להנחיות הג'יפיאס על מנת להגיע לכאן. שווה ביקור גם למי שאין מטבחון בחדר. האמינו לי - יש מוזאונים ששילמתי יותר בכניסה והיה פחות מה לראות .
ביסטקה פיורנטינה
חברים, סטייק כמו במסעדה של אגם גארדה אפשר להכין גם בבית. חשוב שהוא לא יהיה דק מדי מכיוון שאנחנו רוצים להשלים את ההכנה בתנור, ומי שאינו אכלן גדול - יכול להכין אותו כמנה זוגית. בעיקרון צריך להשתמש בנתחי טי בון, אבל אפשר להחליף בנחת באנטרקוט עם עצם.
המרכיבים למנה גדולה ליחיד או לזוג:
1 נתח סטייק עם עצם במשקל 1 ק"ג
שמן זית מעולה
מעט עלי טימין
מלח ים
פלפל שחור גרוס דק
50 גרם חמאה - לא חובה אבל מומלץ
מיץ לימון טרי להגשה
אופן ההכנה:
- מוציאים את הבשר מהמקרר כשעה לפני ההכנה. יוצרים חריץ בדיוק בזווית שבה הבשר נפגש עם העצם ( שם תמיד הוא נשאר אדום מידי וזה יעזור) ומשמנים את הבשר בשמן הזית. מוסיפים עלי טימין, מלח ופלפל, מלהיטים מחבת מהסוג שאפשר להכניס לתנור וגם על הדרך מחממים תנור לחום של 200 מעלות.
- צולים על המחבת הלוהטת מספר דקות על כל צד - נניח 3 על אש גבוהה, מוסיפים מעל את החמאה ומעבירים את הסטייק והמחבת לתנור לעוד 8-10 דקות של צלייה.
- הגשה: מעבירים את הנתח לקרש חיתוך ונותנים לו לנוח 7-8 דקות. בינתיים מוסיפים מעט מיץ לימון למחבת החם עם החמאה (גם להוסיף עוד קצת) ומערבבים את כל הנוזלים ששם. מפרידים את הבשר מהעצם, מסדרים חזרה בצמוד לעצם מטעמים אסתטיים ומסורתיים ויוצקים מעל מנוזלי המחבת. מגישים מיד.
הכתב היה אורח חשבון הבנק שלו. לאתר של רפי אהרונוביץ' , מייסטר בשר ובעל הטור מר בשר