שתף קטע נבחר

 

הכינים חזרו: איך להעלים אותן מהראש?

חשבנו שהטיפול בכינים מאחורינו, אך הכינים חזרו שוב לחיינו. למה הן נצמדות לנו לראש ואיך אפשר להיפטר מהן?

הילדים חוזרים מבית הספר עם ראש מגרד וכינים שחשבנו שכבר לא נפגוש. קובי כהן, רוקח סופר-פארם, מסביר כי הנטייה של הילדים, בעיקר הילדות להתחבק ולשחק קרוב אחת לשנייה, גורמת לתופעה להתפשט ולהתרחב.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

הוא מדגיש כי הכינים אינן יכולות לקפוץ מראש לראש אלא כאמור, עוברות מראש לראש בעיקר על ידי מגע בין ראש נגוע לראש נקי. "הן יכולות לחיות מחוץ לראש עד ליומיים, זו הסיבה שחשוב מאוד  להחליף כל דבר שבא איתן במגע כמו כובעים, שמיכות, כריות ומגבות".

 

עוד כתבות בריאות בערוץ פארם נט

לא רק בים: להמשיך להגן על העור מהשמש 

לקראת ביה"ס: 8 שיטות לאכילה בריאה יותר

נלחמים בקרחת: הסיבות והטיפולים שיעזרו

 

רואים שהילדים מתחילים להתגרד

הסימן הראשון שנראה באופן חיצוני הוא הגירוד הבלתי פוסק. יש מקומות "אופייניים" שמגרדים שצריכים להדליק אור אדום בנוגע לנוכחותם של כינים בראש: במרכז הקרקפת ומאחורי האוזניים.

  

אבל האבחון הסופי נעשה פשוט באמצעות מבחן הראייה - רואים את הכינים מטיילות להן על השיער - מראה הרבה פחות ממלבב. סימן נוסף להימצאות הכינים, לפני שהן יוצאות החוצה הוא הביצים הדבוקות לשיער. הביצים, לבנות ואובליות בצורתן, צמודות לשיער ולא ניתן להוריד אותן מהשיער אלא באמצעות מסרק או בתלישה.

 

כהן מסביר כי כיני ראש מוגדרות כחרקים קטנים. "הן בעלי שש רגליים, נטולותי כנפיים ואורכן כ-2 מ"מ. הכינים משתנות בצבען מאפור לחום בהיר והן יכולות לחיות עד כחודש ימים בקרקפת, כאשר הן ניזונות מהדם שהן מוצצות מהקרקפת. כל כינה יכולה להטיל כ-6-8 ביצים ליום. כל ביצה נצמדת היטב לשערה וממנה בוקעת כינה לאחר כ-7 עד 10 ימים.  

 

מה הטיפול שיעזור להעלים אותן?

לדברי כהן, אחת הבעיות היא עמידות הכינים לטיפול. "אחת ההמלצות היא להחליף בין התכשירים ולא להשתמש כל הזמן באותו תכשיר וכך לנסות ולהפתיע את הכינים", אומר כהן.

 

למנוע מהכינים לפתח עמידות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
למנוע מהכינים לפתח עמידות(צילום: shutterstock)

   

תכשירים שאינם מכילים חומרי הדברה

תכשירים אלו מבוססים על תמציות צמחים או על מרכיבים סינתטיים אחרים שאינם חומרי הדברה. תכשירים אלו קיימים בפורמולות של תמיסות, שמפו ותרסיסים. חומרים אלו גורמים לכינה ולביצי הכינים להתייבש ובכך מסייעים להשמיד גם את הכינים וגם את הביצים.

 

יתרונן של התמיסות הוא מיעוט תופעות לוואי בהשוואה לחומרי הדברה, וכמובן הימנעות משימוש מחומרי הדברה על ראש הילד. גם כאן מומלץ לבצע טיפול נוסף לאחר כשבעה עד עשרה ימים על מנת להבטיח שלא צצו או בקעו כינים חדשות.

 

סוגי תכשירים: הדרין, הדרין ONCE (מעבדות רפא) לייף N כינים, זבנג של לייף, קמומילו מכסח כינים, רידלייס, כינקייר (מורז), ריזאלטס, צ'יק צ'אק (טבע), סרקל אקטיב (ד"ר פישר), כינקילר (אלטמן).

   

אופן הטיפול: ההמלצות משתנות מתכשיר לתכשיר, ובדרך כלל מקובל להשאיר את התמיסה בין 10 דקות ועד חצי שעה (תלוי בסוג התכשיר) אולם ניתן להשאיר את התכשיר על הראש גם מעבר לחצי שעה (ובחלק מהתכשירים אף לילה שלם) על מנת להבטיח יעילות טובה יותר.

 

תכשירים המכילים חומרי הדברה

כהן מסביר כי בעבר היו הרבה תכשירים כאלו בשוק אולם מידת הפופולריות שלהן ירדה בעיקר בשל דיווחים על תופעות לוואי וסכנה לילדים כתוצאה משימוש בכימיקלים. למרות זאת, לתכשירים אלו יעילות רבה בהשמדת הכינים. 

  

סוגי התכשירים: פארא פלוס. 

  

אופן הטיפול: הטיפול בדרך כלל נעשה על ידי השארת החומר על השיער למשך עשר דקות. בסיום זמן ההמתנה, שוטפים את השיער ומסרקים במסרק כינים. להשלמת הטיפול יש לעשות טיפול נוסף לאחר 7-10 ימים.

  

תופעות הלוואי: בעיקר גרד או תחושת בעירה במקום הטיפול. כמו כן, עלול להופיע גירוי בעיניים. במקרים מסוימים עלולה להתפתח פריחה באיזור הטיפול. יש להימנע משימוש בתרסיסים בילדים הסובלים מאסתמה.

 

תכשירים טבעיים

תכשירים שמכילים חומרים טבעיים כמו למשל, כינקייר, צ'יק צ'אק, סרקל אקטיב. מכילים תמציות של צמחים כגון רוזמרין, פוליגונום, עץ התה, ילנג ילנג, גרניום ושמנים נוספים.

 

"יתרונם של התכשירים הטבעיים הוא בכך שניתן להשתמש בהם בתדירות גבוהה יותר (וחלקם אפילו בשימוש יומיומי) מאשר כל 7-10 ימים", אומר כהן.

  

מסרקים שיוציאו את הכינים

סירוק מהווה את החלק השני החשוב בטיפול בכינים. מטרות הסירוק הן שמירה כללית על היגיינה, יישור השיער, הוצאת הכינים מחוץ לשיער והוצאת ביצי הכינים מהשיער, שמהוות את המטרד העיקרי. בעיקר בשל הסיבה שהן נדבקות לשיער ונצמדות אליו בחוזקה.

 

מסרק ASSY 2000 (מעבדות רפא):  זהו מסרק העשוי ממתכת ויתרונותיו הם מבנה ספירלי של שיני המסרק המאפשר סילוק יעיל יותר של ביצים וכמו כן שינים ארוכות המתאימות לשיער ארוך וקצר.

 

מסרק של לייף: מסרק כינים קצר ומסרק כינים ארוך, עשוי ממתכת.

  

מסרקים חשמליים: כמו למשל, המסרקים של מדיק ספא ומסרק אופטיקומב. המסרקים החשמליים מקילים על הסירוק בהשוואה למסרק הרגיל ואף יכולים להיות יעילים יותר.

 

האם אפשר למנוע את חזרתן?

לסרק אחרי כל חפיפה: על השיער להיות רטוב, אחרי חפיפה. ניתן להשתמש במרכך שיער במהלך החפיפה על מנת להקל על הסירוק. קיימים גם תכשירים כגון סרקל של ד"ר פישר, שמפופו של חברת טבע ומרכך כינקייר של חברת מורז שנועדו להקל על הסירוק.

  

להשתמש לפני הסירוק במברשת שיער: יש לוודא ששיני המסרק הייעודי מגיעים קרוב לקרקפת ומשם להתחיל לסרק.

   

לא להפגיש ראשים: לנסות להימנע ממגע צפוף בין ראשים, בעיקר בקרב ילדים ובבריכה ובים.

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לא מפסיקים לגרד
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים