מה מרזה יותר: תפריט דל פחמימות או דל שומן?
בניגוד למה שהיה מקובל לחשוב במשך שנים, מחקר אמריקני חדש מגלה כי אנשים שעשו דיאטה דלת פחמימות רזו פי שלושה יותר מאשר מי שעושה דיאטה דלת שומן. בנוסף, הדיאטה דלת השומן גרמה לאיבוד יותר מסת שריר מאשר שומן
זה לא השומן, זה דווקא הפחממות שגורמות לנו להשמין: כך סבורים חוקרים, שמצאו כי תזונה דלת פחמימות, תגרום לכם להשיל יותר קילוגרמים מאשר דיאטה דלת שומן. המחקר פורסם בכתב העת Annals of internal Medicine.
עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו
הממצאים הם חלק נוסף בוויכוח ארוך שנים ושנוי במחלוקת, על הדרך הנכונה ביותר לרדת במשקל, כשעד כה הכריעה הכף לטובת התאוריה שגרסה שהשומן ובמיוחד השומן הרווי מזיק וגורם להשמנה, ורק דיאטה דלת שומן תביא לשינוי המיוחל.
מי צריך פחמימות?
אסור בלעדיהן: 5 הפחמימות החשובות בכל דיאטה
דיאטת פחמימות: לאכול לחם ולהמשיך לרזות פחמימות ושומנים לא משמינים. 15 מיתוסי דיאטה
המחקר החדש שמומן על ידי המכון האמריקני לבריאות, כלל קבוצה של 150 גברים ונשים שהוצבו במשטר דיאטה שהגביל את כמות הפחמימות או את כמות השומנים שהם צרכו. עם זאת, הורשו המשתתפים לאכול ללא מגבלה קלורית.
תזונתם של אלה בקבוצה דלת הפחמימות, כללה כ-13% מתזונתם היומית שומן רווי, יותר מהכמות המומלצת על ידי איגוד הלב האמריקני. עם זאת, מרבית תזונתם כללה דווקא שומנים בלתי רוויים.
מנגד, הקבוצה דלת השומן כללה יותר דגנים ועמילנים, כאשר צריכת השומן שלהם היתה נמוכה ב-30% מהכמות המומלצת על ידי רשויות הבריאות בארצות הברית.
בתום שנת הניסוי, האנשים בקבוצת התזונה דלת הפחמימות איבדו בממוצע פי 3 יותר קילוגרמים, מאשר אלה בקבוצה דלת השומן. עוד נמצא כי בקבוצת הפחמימות הייתה ירידה גדולה יותר גם בשומן גוף, בהשוואה לקבוצה בתזונה דלת שומן, ואף נרשם שיפור במסת השריר. לעומת זאת, הקבוצה דלת השומן אמנם ירדה במשקל גם היא, אולם חבריה איבדו יותר מסת שריר מאשר שומן.
השומן מעלה הסיכוי לשבץ והתקף לב
ומה בנוגע לפרמטרים הרפואיים? לא היה הבדל בין שתי הקבוצות במדידת לחץ הדם, הכולסטרול הכללי, הכולסטרול הרע - LDL. עם זאת, בקבוצה דלת הפחמימות, חלה עלייה בכולסטרול הטוב HDL. בנוסף, בסולם הקרוי "פרמינגהם" המחשב את הסיכון להתקף לב בתוך 10 שנים, לא היה לקבוצת התזונה דלת השומן כל שיפור.
"טרנד הדיאטה דלת הפחמימות העשירה בשומן, הקרויה דיאטה פלאוליטית, תפסה תאוצה בשנים האחרונות בעקבות דיאטת אטקינס", מסבירה התזונאית קלי מירנדה, "התומכים בתזונה זו טוענים שהאדם הקדמון צרך דיאטה עתירת חלבונים ושומן, וכי מנגד תזונה עשירה בפחמימות העלתה את הסיכון לסוכרת מסוג 2 ועמידות לאינסולין".
"עם זאת חשוב לציין כי עד כה לא נעשה מחקר מקיף בנושא השפעת דיאטה עשירה בשומן ודלת פחמימות. מרבית המחקרים הם קטנים, בעלי אוכלוסיה לא מגוונת, וזמן המחקר הוא קצר ולא מספק כדי לקבוע האם זו הדיאטה המומלצת לשמירה על משקל תקין לאורך זמן ומניעת תחלואה".
לדברי מירנדה, הדיאטה המומלצת כיום של איגוד הבריאות העולמיים, מנחה על הגבלת כמות השומן, והשומן הרווי בפרט: "המלצה זו נובעת בעקבות מחקר מובהק שהראה שצריכה מוגברת לש שומן ושומן רווי וטרנס בפרט מעלים את הסיכון למחלות לב ושבץ.
"ההמלצה הנוכחית היא לשמור על דיאטה מאוזנת ומגוונת, כמו דיאטה ים תיכונית, המשלבת ירקות, דגנים מלאים, שמן מן הצומח, דגים ומוצרי חלב בעלי תכולת שומן רווי נמוכה".