מהשבוע הבא: ביהמ"ש העליון עובר לשידור חי
נשיא בית המשפט העליון גרוניס כבר אישר ודיון בג"ץ ראשון יועבר בשידור חי כבר ביום שלישי. יוזמי החוק, הח"כים לוין וגלאון: "הסיקור האלקטרוני הפך לאמצעי הראשון במעלה בהבאת מידע עדכני לציבור"
בג"ץ בשידור חי - מתחילים. שידור ניסיוני מאולם בית המשפט העליון יתקיים ב-9 בספטמבר במסגרת יוזמה חדשה. הפיילוט, שעליו פורסם לראשונה ב"ידיעות אחרונות", יאפשר לכל ערוצי התקשורת האלקטרונית להתחבר בשידור חי לערוץ שמע שיוצב באולם הדיונים של בית המשפט העליון, להקליט ואף להעביר דיונים בשידור חי בטלוויזיה, ברדיו ובאינטרנט.
על תחילתו של הפיילוט סיכמו נשיא בית המשפט העליון אשר גרוניס ושרת המשפטים ציפי לבני כבר לפני חצי שנה, ובמסגרתו ישודרו רק דיונים בנושאים חוקתיים חשובים, דוגמת חוק האזרחות, גיוס בני ישיבות, ביטול חוקי הכנסת וכדומה. לא ישודרו דיוני בג"ץ, או דיונים הנוגעים לעניינים אישיים.
ההסכמה הושגה לאחר כינוס של שופטי העליון בראשות גרוניס, בתגובה להצעת החוק שהגישו חברי הכנסת יריב לוין (הליכוד) וזהבה גלאון (מרצ), הצעה שהוקפאה על ידי לבני בוועדת השרים לחקיקה, עד בירור עמדתם של שופטי העליון. גורם בכיר במערכת המשפטית הבהיר: "השופטים מבינים שהקדמה האלקטרונית והשקיפות כבר כאן. לאור התרשמותם כי הצעת החוק תעבור בוודאות בכנסת שלא בתנאים שלהם, הם מעדיפים לשלוט במהלך. כרגע השופטים ושרת המשפטים הסכימו על פיילוט, ללא חקיקה ראשית, והשידורים יועברו מדיוני בג"ץ שאותם יבחרו השופטים עצמם".
משדרים מהאולם
אחרי אייכמן ודמיאניוק: דיוני בג"ץ בשידור חי?
ynet
השרה ציפי לבני ונשיא העליון גרוניס סבורים שלאזרחי ישראל קיימת הזכות לצפות בדיונים בעלי עניין לציבור מהספה בסלון. מה ההשלכות של ההצעה שלהם? מה טוענים התומכים והמתנגדים? מומחים מסבירים
בהצעתם של לוין וגלאון כלולה הסדרה של הקלטה, צילום ושידור של דיונים המתקיימים בעתירות בעלות אופי ציבורי בבית המשפט העליון בשבתו כבג"ץ, ובבית המשפט המחוזי בשבתו כבית משפט לעניינים מנהליים ("בג"ץ קטן"). לדבריהם, מטרת המהלך היא הבטחת שקיפות ראויה של הדיונים ומימוש הלכה למעשה של זכות הציבור לדעת. כיום, החוק מגביל את סיקור הדיונים המתקיימים בבתי המשפט לסיקור המתבצע מכלי שני, באמצעות עיתונאים המדווחים מאולם הדיונים אך מבלי שהציבור נחשף לתמונות ולקולות.
"המגבלות שהיו קיימות עד כה נבעו בעיקר מהחשש כי סיקור אלקטרוני בזמן אמת ישפיע לרעה על אופן התנהלות הדיונים, אלא שעם השנים הלך הסיקור האלקטרוני ותפס מקום מרכזי יותר במפת התקשורת והפך לאמצעי הראשון במעלה בהבאת מידע עדכני לציבור. השידור המוקלט והמצולם, ובפרט זה המשודר בזמן אמת, מהווה כיום נדבך מרכזי ודומיננטי בתקשורת בכלל ובמימוש זכות הציבור לדעת בפרט", מציינים לוין וגלאון בהצעת החוק.
כאמור, נכון לעכשיו הוחלט רק על שידור סוגיות המעלות שאלות משפטיות תקדימיות, כמו זו שתעמוד במרכזו של הפיילוט שיצולם ב-9 בספטמבר, ובו יתקיים דיון נוסף ומורחב בהרכב של 11 שופטים במקרה שהתקיים במארס 2008 בירושלים, ובו מצאו את מותם שני צעירים במהלך מרוץ מכוניות שערכו מול צעיר נוסף. השאלה העקרונית שבה יידרש בית המשפט להכריע: אם כאשר שני נהגים עורכים ביניהם תחרות, ובמהלכה מאבד אחד מהם את השליטה ברכבו ונהרג, ניתן להאשים את הנהג השני בהריגה. התשובה, לפי בית המשפט העליון, חיובית. הרכב השופטים החליט להרשיע את הצעיר בהריגה ומצא כי יש קשר סיבתי משפטי שהוביל לתאונה.
דיון בעליון
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים