שתף קטע נבחר
 

מחקר ענק: פרי אחד בלבד ליום מונע התקפי לב

חוקרים מאוניברסיטת אוקספורד שבדקו כחצי מיליון תושבים בסין מצאו כי אכילת פרי אחד ליום מפחיתה את הסיכון ללקות במחלות לב וכלי דם בעשרות אחוזים. בנוסף מצאו כי גם הסיכון לשבץ יורד ב-20%

"קח פרי ותהיה לי בריא" זו כבר לא סתם סיסמה: מחקר ענק מגלה כי אכילת פרי אחד ליום לפחות מפחיתה את הסיכון ללקות בהתקפי לב ושבץ מוחי בשיעור של 40%. המחקר, שנערך על ידי מדעני אוניברסיטת אוקספורד, הוצג השבוע בכנס האיגוד האירופי לקרדיולוגיה שנערך בברצלונה.

  

מחקרים קודמים כבר הראו את היתרונות שבתזונה עשירה בפירות, ובעיקר בירקות, בין היתר בזכות הסיבים התזונתיים, הויטמינים והאנטי אוקסידנטים המצויים בפרי האדמה. במחקר החדש בו לקחו חלק יותר מחצי מיליון איש מסין, ונבדקה ההשפעה של התזונה על אורח החיים ועל הסיכון ללקות במחלות לב וכלי דם במשך שבע שנים.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

חדשות בריאות נוספות:

 

לחץ הדם הושפע מהפירות

הנבדקים חולקו לאלה אשר כלל לא צרכו פירות, אלא שצרכו פירות שלוש פעמים בשבוע, קבוצה נוספת שצרכה פירות ארבע עד שש פעמים בשבוע ואלה שאכלו פרי מדי יום. כ-18% מהמשתתפים דיווחו כי הם צורכים פירות מדי יום, ואילו 6% נמנעו מאכילת פירות.

  

הממצאים הראו כי בהשוואה לאלה שלא צרכו כלל פירות, הרי שאכילתם מדי יום הפחיתה את הסיכון למחלות לב וכלי דם בשיעור של 25% עד 40%. ככל שמינון הפירות ביום עלה, כך צנח בהתאם הסיכון ללקות במחלות לב וכלי דם. עוד התגלה מהתוצאות כי גם לחץ הדם הושפע מאכילת הפירות: אלה שצרכו פרי מדי יום, היו בעלי לחץ דם נמוך ב-4.1 מילימטר כספית, בהשוואה לאלה שלא צרכו פירות כלל.

 

במחקר נפרד בדקו החוקרים את הקשר בין צריכת פירות ושיעור תמותה בלמעלה מ-61 אלף חולים הסובלים ממחלות לב וכלי דם או מלחץ דם גבוה. הנתונים הראו כי צריכת פירות יומית הפחיתה את סיכון התמותה הכולל עד 32%, את הסיכון למוות ממחלת לב חסימתית ב-27% ומשבץ ב-20%.

 

"הנתונים שלנו מראים בבירור כי אכילת פירות טריים מפחיתה את הסיכון למחלות לב וכלי דם, כולל התקפי לב ושבץ", אמרה החוקרת הראשי, ד"ר דו הואידונג מאוניברסיטת אוקספורד. "ככל שאדם אוכל יותר פירות, כך יצנח עוד יותר הסיכון ללקות במחלות לב וכלי דם. אכילת יותר פירות מועילה לעומת אכילת פחות פירות או הימנעות מפירות כלל".

 

"חולים עם יתר לחץ דם ומחלת לב צריכים לצרוך יותר פירות", אמר אחד החוקרים, פרופ' צ'ן זהנגמנג. "בשנים האחרונות חלה ירידה בתמותה ממחלות לב וכלי דם, מסיבות שעדיין אינן ברורות, אולם ייתכן שצריכת פירות, הנגישים היום יותר מבשנות ה-50, תרמה לכך".

 

10,000 חולים בישראל מדי שנה

מדי שנה מטופלים בבתי החולים בישראל כ-10,000 ישראלים שלקו בהתקף לב. מבין אלה, שיעור התמותה נע בין 5% עד 7%, שיעור תמותה בין הנמוכים בעולם. אלא שכ-3,000 ישראלים נוספים נמנעים מלהגיע לבדיקה בבית החולים אף שהם לוקים בסימנים המוקדמים להתקף לב, ומתים בביתם.

 

שבץ מוחי ("אירוע מוחי") הוא גורם המוות השלישי בעולם המערבי וגם אצלנו בישראל, אחרי התקפי לב וסרטן. מדובר בחסימה של כלי דם במוח הגורמת למותו של אותו איזור מוחי שהוזן על ידי כלי הדם הפגוע. על פי ההערכות, אחת ל-35 דקות בישראל מתרחש שבץ מוחי. בסך הכל מדובר בכ-15 אלף חולים מידי שנה, מתוכם ימותו כ-3,000 איש.

 

כמחצית מהחולים ששורדים סובלים מנכות, הכוללת לרוב שיתוק בחצי צד של הגוף עד לשיתוק מוחלט ופגיעה מוחית נרחבת.

 

הדקות הקריטיות, עם הופעת הסימנים הראשונים של השבץ המוחי, הן בעלות חשיבות מכרעת לסיכויי החולה לשרוד. כל דקה שחולפת מתחילת החסימה גורמת למותם של מאות אלפי תאי מוח. מסיבה זו, טיפול מוקדם ככל האפשר עשוי להציל חיים ולהפחית את הנזק העתידי.

 



 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
פירות. ככל שהמינון עולה - הסיכון להתקף לב יורד
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים