"עסקים בדרום בטיפול נמרץ, מורדמים ומונשמים"
אלון דוד היה בין אנשי העסקים מהדרום שפוצצו את ישיבת וועדת הכספים: "עם כל הכבוד למי שחוק מע"מ 0% אמור להטיב איתו, בשביל העסקים בדרום הסיוע הזה הוא ההבדל בין להיות או לחדול"
אלון דוד, בן 30, בעלים של מפעל לייעוץ עסקי מבאר-שבע, משקף את המכה האנושה שהנחיתה המלחמה על מאות אם לא אלפי עסקים קטנים ובינוניים בדרום. היום (ד') הוא היה בין ראשי הזועקים בכנס של תושבי הדרום שנערך בכנסת, לפני שפוצצו במחאה את ישיבת ועדת הכספים על חוק מע"מ 0%.
- תושבי הדרום התפרצו לדיון על חוק מע"מ אפס
- העסק נפגע ב"צוק איתן"? כך תקבלו פיצוי
- עסקים וצרכנים בדרום משלמים את מחיר העימות
דוד, המתגורר במושב יתד על גבול הרצועה בפתחת שלום, מעניק לעשרות עסקים שבטווח הטילים שירותי ייעוץ וליווי פיננסיים. בראיון ל-ynet הוא העיד, כי עוד לפני המבצע, התקשו עסקים קטנים רבים לשרוד - מצוקה שהחריפה משמעותית בעקבות המבצע. "הלקוחות שלי כבר היו לפני המלחמה על פתחו של חדר המיון", הוא מספר. עכשיו הם בטיפול נמרץ, מורדמים ומונשמים, על סף קריסה מוחלטת. אני משתדל להציל אותם אבל כולנו בודדים בשטח.
דוד מספר כי עסקים רבים סובלים כבר זמן ארוך בשל סימני המיתון, מצוקת האשראי ובעיות כוח אדם בקרב החקלאים. "הרווחיות היתה אפסית והתשומות עלו בצורה משמעותית, ללא התאמה לתמורה", הוא מעיד. "במצבם, בכל זעזוע קטן, קל וחומר מלחמה, הם מאבדים את שיווי המשקל. אין להם את שכבות השומן שמאפשרות לגדולים לצלוח את המשבר".
"כולם עזרו, רק הממשלה נרדמה"
מניסיונו, דוד מציין כי המבצע היטיב דווקא עם העסקים הגדולים. "הם יושבים בבית וחוסכים את הכסף על הפרסומות", הוא טוען. "אבל הקטנים לא מצליחים לשמור על עצמם לבד. כשפרצה המלחמה, כל תכניות המגירה שלהם לשיווק ופיתוח הוקפאו וכל תזרים המזומנים, שמבוסס על מחזור מסוים, הפך להיות לא ריאלי.
"אתה נאלץ להמשיך בהוצאות, כמו חובות לספקים, אבל ללא הכנסה", הוא מוסיף. "בגלל חוסר הוודאות, אנשים מפסיקים לשלם. קשה לחזות מה ילד יום, ולו רק כדי לתת לבנק תמונת מצב שתעזור להם לקבל תמיכה כלשהי. עם זאת, הבנקים השתדלו להסביר פנים ועשו כל שביכולתם לעזור, וגם הציבור נרתם בקניית תוצרת מהדרום. רק הממשלה נרדמה - מנגנון הפיצויים שקבעה הוא לעג לרש".
דוד מספק "דוגמה אופיינית", כדבריו, ללקוח שלו, שפתח לפני כשנה בית מאפה בישוב סמוך לרצועה. "הבעלים שקע בהלוואות של מיליון שקל, אבל החל להתאושש כחודש לפני המלחמה. פרצה המלחמה, וכבר בשבועות הראשונים צנח המחזור שלו ב-70%. על פי מודל המקדמות לפיצויים שקבעה רשות המסים, הוא יקבל במקרה הטוב רק 4,000 שקל. עד שתסתיים ההתחשבנות איתו, העסק יתמוטט.
"הבעלים מיואש", הוא מוסיף. "הוא ניסה לשווא להציל יש מאין, וכל זה תחת הסיוט של הטילים, כשהוא מתקשה לדאוג בו זמנית לשלמות העסק ולשלום ביתו והמשפחה שבממ"ד. ספקים לא חדלו לדרוש תשלומים והוא רואה לנגד עסק שמאיים לקבור תחת הריסותיו את כל נכסיו וחייו. נדרש נס כדי שהכאוס הזה לא יקרה מיד. זה המקום שבו הממשלה צריכה לזרוק גלגל הצלה לו ולרבים כמוהו במגזר העסקים הקטנים.
"הברירה בין להיות או לחדול"
במקום מתווה הפיצויים הנוכחי, שכולל פיצוי על מחזור העסקים בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד, דוד ממליץ לעשות את ההשוואה בין המחזור של העסקים בחודש שקדם למלחמה, ובחודש לאחר שפרצה. "לממשלה יש מיליארדים בקרן הפיצויים", הוא קובל. "היא יכול להזרים למגזר הזה ובאופן מידי, סכומי כסף יותר משמעותיים שיאפשרו לעסקים לפחות לצוף על פני המים, עד לסיום כל הבדיקות הביורוקרטיות. אחרת, המגזר העסקי גמור.
"גם אני הייתי מתוסכל במצב הזה", הוא מוסיף. "כמי שחייב ויכול לשרת את הלקוחות שלי בהתמודדות עם המכה הפיננסית - ברגע הקריטי הזה גם אני גויסתי למילואים. למזלי יש לי שותף וקומץ עובדות שלא גויסו, אבל העבודה הוכפלה וגם אנחנו בקושי צפנו על פני המים. מאז ששוחררתי, אני משתדל לעזור לעסקים לאסוף את השברים.
"אין לי התנגדות שהממשלה תעשה בדיקה פרטנית לכל עסק, אבל שלא תדקדק בקשר לטווח מהרצועה ובעיקר - שתיתן מיד לעסקים מצנח של הטבות, כדי שיוכלו לשרוד עד לסיום הבדיקה, למשל מע"מ אפס למשך מספר חודשים. עם כל הכבוד למי שהחוק אמור להטיב אתם, בשביל בעלי העסקים הקטנים המצנח הזה הוא כאן. עכשיו הברירה בין להיות או לחדול".