רליק שפיר מתפטר מתפקידו כמנכ"ל IEI
יום לאחר דחיית בקשת החברה לבצע את הפילוט השנוי במחלוקת להפקת נפט מפצלי שמן בחבל עדולם - ל-ynet נודע כ מנכ"ל החברה עוזב את תפקידו
פרסום ראשון: רליק שפיר, עומד להודיע על התפטרותו מתפקיד מנכ"ל חברת יוזמות אנרגיה ישראליות (IEI). חברת IEI סירבה להגיב לפרטים. בשיחה עם ynet, שפיר סירב לאשר או להכחיש את הדברים. "אנחנו שוקלים את צעדינו בחברה", אמר. "זה לא עניינו של אף אחד. נבחן את ההחלטה של הוועדה ונחליט מה לעשות בהמשך, על המשמעויות המשתמעות מכך".
- למרות תמיכת משרד רה"מ: לא אושר פרויקט פצלי השמן
- פצלי השמן: "פוטנציאל לחומר רדיואקטיבי"
- עתירה לבג"ץ נגד קידוחי הנפט ברמת הגולן
אתמול (ג') דחתה הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה בירושלים את בקשת IEI לבצע את הפילוט להפקת נפט מפצלי שמן בשפלת יהודה - פרויקט שזכה להתנגדות נרחבת של גופי מקצוע וארגוני סביבה. הוועדה קיבלה ברוב גדול את טענות המתנגדים לתכנית וציינה, כי החברה לא הציגה מספיק מידע שסותר את הטענות להשפעות סביבתיות מזיקות.
ישראל (רליק) שפיר (61) הוא טייס קרב לשעבר. בשנת 2008 הוא מונה על ידי שר התחבורה דאז שאול מופז ליו"ר ועדת בטיחות בתעופה. בשנת 2010 מונה לתפקיד מנכ"ל חברת IEI.
קואליציה נרחבת של מתנגדים
חברת IEI ביקשה לערוך קידוחי ניסיון להפקת נפט מפצלי שמן - נפט שנמצא במצב מוצק וכלוא בסלעים ובעומק של מאות מטרים מתחת לקרקע. הפיילוט מתוכנן באזור עדולם ועמק האלה, היכן שלפי המסורת נערך קרב דוד וגוליית. כדי להפיק את הנפט משכבות הסלע ולהפוך אותו לנוזל, יש לבצע תהליך שכולל חימום הקרקע לטמפרטורות גבוהות במיוחד (בין 300 ל-350 מעלות צלזיוס).
רליק שפיר מסביר ל-ynet מהם פצלי שמן (יוני 2012):
נגד הפרויקט התגבשה קואליציה נרחבת של מתנגדים, בהם המשרד להגנת הסביבה, ראשי מועצות אזוריות, החברה להגנת הטבע, רשות הטבע והגנים, קק"ל, רשות המים, ארגוני סביבה ותושבים, המתריעים מפני נזקים סביבתיים נרחבים שהוא עלול לגרום, בהם זיהום קרקע ומי תהום.
כפי שפורסם שלשום ב-ynet לראשונה, המשרד להגנת הסביבה הציג שתי חוות דעת של מומחים בעלי שם עולמי, המזהירות מפני הניסוי. מחוות הדעת עלה כי קיים סיכוי לא מבוטל, שכבר שלב הפיילוט של הפרויקט עלול לגרום לזיהום נרחב של מי התהום והקרקע ואף לפליטת חומרים רדיואקטיביים, כמו רדיום.
ההכרעה באשר לקיום הפילוט הייתה אמורה להתקבל בדיון הקודם שערכה ועדת התכנון לפני כשבועיים. ההכרעה נדחתה באותו דיון, לבקשת IEI, שביקשה לענות באופן פרטני ומסודר לכל ההתנגדויות והשאלות שהופנו.
בדיון המכריע שנערך אתמול, 13 מחברי ועדת התכנון הצביעו נגד ביצוע התכנית, אחד תמך (נציג משרד האנרגיה והמים) ואחד נמנע. בסיכומו של הדיון, הגיעו חברי הועדה למסקנה כי רמת הסיכון הלא ברורה, לצד התועלת הלא ברורה שבביצוע פיילוט (כלומר, הרלוונטיות של תוצאות הפיילוט לפרוייקטים נרחבים יותר) מלמדים שהפרוייקט אינו בשל כעת לביצוע, לפחות לא באזור שפלת יהודה.
הפרויקט נדחה - חרף תמיכת רה"מ
קודם לכרעה אתמול התברר, כי הפרויקט השנוי במחלוקת זכה לתמיכה מצד משרד ראש הממשלה. לידי ynet הגיע מסמך ששלח ראש המועצה הלאומית לכלכלה במשרד ראש הממשלה, יוג'ין קנדל, לממונה על מחוז ירושלים שדנה היום בהתנגדויות של תושבים וארגוני סביבה לפרויקט. במסמך נימק קנדל מדוע הוא סבור שיש לדחות את ההתנגדויות בשלב זה ולאפשר את ביצועו של "פיילוט" לבחינת יעילות ובטיחות השיטה להפקת נפט.
בנוסף, לדיון שהתקיים בוועדה המחוזית בירושלים בהתנגדויות לפרויקט, הופיע כמייצג החברה היוזמת IEI פרקליטו של ראש הממשלה בנימין נתניהו, עו"ד דוד שמרון. עו"ד שמרון, שהיה הדובר העיקרי מצד החברה בדיון, טען כי על הוועדה לאשר את הפיילוט בשלב הזה ולבחון אותו שוב בדיון נוסף עם התקדמות התוכנית. שמרון מתח ביקורת נגד התנהלות המשרד להגנת הסביבה בנושא, וטען כי היא עומדת בסתירה להחלטות של מוסדות התכנון. לדבריו, עמדת המשרד להגנת הסביבה אינה רלוונטית לעניין הפיילוט, ולכן כרגע אינה במקומה.
IEI היא חברת בת של חברת ג'יני הבינלאומית, שבראשה עומד המיליארדר היהודי-חרדי, הווארד ג'ונס. ג'ונס הוא בעליו של תאגיד התקשורת האמריקני IDT ומעורב באופן פעיל גם בענף האנרגיה הישראלי. בשנת 2011 נאלץ שר התשתיות הקודם, עוזי לנדאו, לפנות לוועדת ההיתרים בבקשה לבחינת השתתפותו בדיון בפרויקט פצלי השמן של IEI בעמק האלה, מאחר שג'ונס תרם כספים לקמפיין הבחירות שלו.
פעילותו של ג'ונס בענף האנרגיה בארץ מרוכזת תחת ניהולה של חברת ג'יני, שבראשותה עומד אפי איתם, שר תשתיות נוסף לשעבר. ג'יני מחזיקה בשתי חברות בנות, IEI וחברת אפק, העוסקת בחיפושים אחר נפט ברמת הגולן, אזור מגוריו של איתם.