בגלל הגירעון: צרפת תמכור את המונה ליזה?
דיווחים בצרפת: הציור המפורסם עשוי להימכר במטרה לצמצם את החוב הלאומי הגבוה. שוויה של יצירת האמנות המפורסמת של לאונרדו דה וינצ'י מוערך ב-1.9 מיליארד אירו - קרוב ל-0.1% מהחוב הלאומי של המדינה
צרפת שוקלת למכור את ציור "המונה ליזה" המפורסם של לאונרדו דה וינצ'י כדי לצמצם את החוב הלאומי הגבוה של המדינה, כך עולה מדיווחים בתקשורת המקומית. עם זאת, באתר של ערוץ החדשות "פרנס 24" מציינים כי הרעיון להעמיד למכירה את הציור המפורסם במדינה, שמושך אליו כמיליון מבקרים בשנה, כמעט ולא ישפיע על הגירעון הלאומי שעומד על 2 טריליון אירו.
- יוון בדרך לצאת מהמיתון? האטה בגרמניה
- אסיה בונה והורסת את המורשת של עצמה
- ארה"ב: פרו פלסטינים נגד אוניות ישראליות
אם מחשיבים את השפעות האינפלציה ואת הזינוק במחירי האמנות, השווי הנוכחי של היצירה עשוי לעמוד על 1.9 מיליארד אירו, כלומר קרוב ל-0.1% מהחוב הלאומי.
בפריס נמצאים 173 מוזיאונים נוספים שמציגים יצירות אמנות מוערכות. מכירה של היצירות במוזיאון ד'אורסה לבדו יכולה לגייס סכום מוערך של 4.4 מיליארד יורו, כך לפי הדיווח בפרנס 24.
המכירה האפשרית סופגת ביקורת
מכירה של אוצרות לאומיים עשויה להיות מנוגדת לחוק, שכן הם נחשבים כשייכים לציבור. סעיף 451-5 בחוק המורשת הצרפתית שעוסק באוצרות הממשלתיים, מציין כי "אוספים המוחזקים על ידי המוזיאונים השייכים לגופים ציבוריים נחשבים לרכוש הציבור ולא יכולים לשנות מעמד".מעבר לכך, מתברר כי גם שינוי החוק עשוי להתגלות כבעייתי, שכן מרבית המורשת התרבותית של צרפת מקורה בתורמים פרטיים, שנהנים מהטבות מס משמעותיות בתמורה לנדיבות שלהם. לכן מציינים באתר כי הממשלה תצטרך לפצות אותם אם היצירות שתרמו יימכרו. בינתיים, צרפת מוכרת את מה שהיא יכולה במסגרת החוק, כולל היינות המובחרים מארמון האליזה.
המכירה האפשרית כבר סופגת ביקורת. ראש מחלקת התרבות בעיריית פריס, ברונו ג'ילארד, הודיע כי הוא מתנגד לרעיון. "בתיאוריה, המכירה של המונה ליזה יכולה לגייס סכום משמעותי של כסף. אך צרפת עדיין לא במצב כלכלי כל כך חמור", טען.
פורטוגל, שנקלעה לחובות עמוקים, נקטה במהלך דומה והעמידה למכירה את האוסף הממשלתי של היצירות של מירו. במדינה מקווים לגייס 29 מיליון ליש"ט. אולם גם במקרה זה מדובר בחלקיק מהחוב הלאומי שעומד על 168 מיליארד ליש"ט.
המונה ליזה
מומלצים