שתף קטע נבחר

 

קנדידה: למה היא מזיקה ומה הטיפול היעיל?

כאבי בטן, מיגרנות וכאבי ראש, עצבנות ואפילו דיכאון הם חלק מסימפטומים שבין השאר עשויים להצביע על התפשטות פטריית הקנדידה בגוף. מתי היא עלולה להזיק לנו ומה הטיפולים שיעזרו?

כולם מדברים על קנדידה, אבל רבים לא בדיוק יודעים מה זה ולאיזה נזק היא עלולה לגרום. קנדידה היא פטריית שמר הנמצאת באופן קבוע בגופנו. באופן טבעי היא נמצאת בחלל הפה, פי הטבעת, אברי המין ומערכת העיכול.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

הקנדידה או בשמה הרפואי "קנדידה אלביקנס", היא אחת מתוך 20 סוגים של פטריות שמרים שמסוכנות לאדם. במצב תקין היא נמצאת בשליטתה של המערכת החיסונית ושורת חיידקים ידידותיים המצויים במעיים ומגינים עליהם מפני זיהומים.

 

הבעיה מתחילה כשהאיזון מופר והקנדידה מתחילה להתפשט בגוף וגורמת למגוון רב של בעיות, בין השאר, גרד, כאבי בטן, כאב באיברי המין אצל נשים ועוד.

 

עוד כתבות בריאות בערוץ פארם נט

לא רק בים: להמשיך להגן על העור מהשמש 

לקראת ביה"ס: 8 שיטות לאכילה בריאה יותר

נלחמים בקרחת: הסיבות והטיפולים שיעזרו

 

למה מופר האיזון שבגללו הקנדידה מתפשטת?

שירלי קטרון, רוקחת ותזונאית סופר-פארם, מסבירה כי גדילתה של הקנדידה והתפשטותה קשורים ישירות לשינוי בכמות החיידקים הידידותיים במעיים. ישנן כמה סיבות לכך: 

 

גורמים טבעיים כמו תפקוד לקוי של הכבד, שאחראי לסינון הרעלים בגוף, אלרגיות שונות למזון הגורמות להחלשת מערכת החיסון ורמות סוכר גבוהות בדם.

 

גורמים חיצוניים המשפיעים על הפלורה במעיים, כמו שימוש רב בתרופות בעיקר אנטיביוטיקה וסטרואידים ומצבי לחץ וסטרס. 

 

איך תדעו שנדבקתם?

מגוון התופעות שעשויות להצביע על קיומה של הקנדידה בגוף הוא רב: בין השאר כדאי לשים לב לפטרת בנרתיק, בפי הטבעת, על גבי העור או בפה.

 

וגם לסימפטומים כמו: חולשה ועייפות, כאבי ראש ומיגרנות, בעיות עיכול, עצבנות ונטייה לדיכאון, בעיות הורמונליות, דלקות בדרכי השתן, הפרשות ממערכת המין, בעיות וזיהומים בעור, סינוסיטיס, דלקות כרוניות בעיניים ובאוזניים ואלרגיות.

 

ניתן לאבחן הימצאות קנדידה בגוף באמצעות בדיקות צואה, בדיקות דם לנוגדים לקנדידה ובדיקות שתן מיוחדות.

 

הטיפולים שיעזרו

קטרון מסבירה מה יעזור למגר את תופעות הקנדידה בגופכם:

 

טיפול תרופתי כולל תרופות אנטי פטרייתיות: קרם למריחה על העור, קרם או נרות ואגינליים לנרתיק, טיפול מקומי בפה ועוד. שילוב של סטרואידים, במרשם רופא, יכול להקל על גרד, אדמומיות, כאב. ובכך להקל על הסימפטומים, אך יש לשתמש בו בצורה מתונה. טיפול נרחב בסטרואידים יעלים את התחושות הלא נעימות, (גרד, אדמומיות , כאב ) מבלי לטפל בפטרייה.

 

שמירה על הגיינה: תנאי המחייה המועדפים על הפטריה הם אזורי גוף חמים, לחים וחשוכים, לכן חשוב לשמור על איזורים בגוף כגון קפלי עור, מפשעה, אברי המין יבשים לאחר הרחצה ולבישת בגדים לא הדוקים ומאווררים.

 

מומלץ להימנע משימוש בסבונים שמגרים את העור, מאחר שגירויי העור באזור מעודד התפשטות של הקנדידה.

 

המאכלים שכדאי להימנע מהם אם יש לכם קנדידה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
המאכלים שכדאי להימנע מהם אם יש לכם קנדידה(צילום: shutterstock)

 

המלצות תזונתיות: קטרון מסבירה כי בזמן הטיפול בקנדידה מומלץ להימנע מצריכה של סוכרים ותחליפי סוכרים, כולל דבש וריבה, וכן משקאות המכילים סוכר ותחליפיו. מוצרים שונים המכילים קמח לבן, (לחם, חלות, פיתות, מאפים, עוגות, פסטות וכו'). מקבוצת הפחמימות גם אורז לבן אינו מומלץ. חטיפים מלוחים כגון במבה, צ'יפס.

 

מזונות המכילים שמרים או שעברו תהליכי התססה (פרט ליוגורט או מוצרי חלב BIO). מוצרי חלב פחות מומלצים. פרט ליוגורט או מוצרי BIO אחרים, המכילים חיידקים פרוביוטים.

 

אלכוהול ומוצריו, בשר שעבר תהליך עיבוד שימור או עישון כגון נקניק, נקנקיות, שניצלים מוכנים. פירות עתירי סוכר או פירות יבשים ומזונות שמכילים שומן רווי. רטבים ושימורים בחומץ, מוצרים המכילים מונוסודיום גלוטמט, אבקות מרק ומוזונות המכילים חומרי שימור וצבעי מאכל. כל אלה לא מומלצים גם הם.

 

בנוסף, במהלך הטיפול מומלץ להימנע מעישון.

 

כמו כן, חשוב שהתפריט יכיל ירקות טריים ודגנים מלאים. כדאי להקפיד על שתייה מרובה, שמסייעת לגוף להתנקות מהרעלים שמפרישה הפטרייה.

  

תוספי תזונה: ניתן ליטול תוספי מזון, ויטמינים וצמחי מרפא, ביניהם פרוביוטיקה לשיקום פלורת המעי והנרתיק. מיכל שיין מאלטמן, מסבירה כי כדי להבין איך לבחור את התכשיר הפרוביוטי המתאים ביותר למטרה, צריך להבין את אופן ייצורו.

 

"תהליך הייצור מתחיל בבחירת זנים שידוע עליהם ממחקרים קודמים, כי יש להם השפעה מועילה על בני האדם. למעשה 95% מהחיידקים מגוף האדם לא מתרבים כלל בצלחות פטרי ומעבדות. "רק אלה שיודעים להיצמד ביעילות לרקמות אנושיות ממשיכים בתהליך.

 

"מתברר שהזנים "הנצמדים" הם לרוב חיידקים שקיימים אצלנו בגוף מאז ומתמיד ואנו מקיימים איתם יחסים סימביוטיים. אנחנו נותנים להם סביבת מחייה ומזון. הם מעניקים לנו הגנה חיסונית, תופסים את מקומם של חיידקים מזיקים ולעיתים אפילו מעשירים את המגוון הגנטי שלנו ומפיקים עבורנו אנזימים ורכיבים המסייעים בעיכול ובתפקוד מטבולי", היא מסבירה.

 

התכשירים היעילים

קטרון מפרטת איזה תכשירים תכשירים לנרתיק שכדאי לשלב בטיפול: מולטי בליון דופילוס של סולגאר, פרוביוטיק פמינה של אלטמן, ביו פימייל של סופהרב, פרוביוטיקה לנשים של לייף

  

לנרתיק: לקטל ג'ל וגינלי של כצט המיועד לטיפול ולמניעת דלקות וזיהומים בנרתיק, מכיל חומצה לקטית אשר מסייעת להחזרת רמת החומציות התקינה וכן מנטרלת ריח הבלתי נעים, וגליקוגן, אשר מהווה קרקע לצמיחת חיידקים החיוניים לאזור. מומלץ להשתמש לפני השינה.

 

ניתן למצוא גם פרוביוטיק פמינה בככמוסות וגינליות.

 

תחליב סבון טיפולי של לייף פרופשונאל לטיפול בתקופת הזיהום.

 

פלורג'ין - טבליות ואגינליות פרוביוטיות ושטיפה המכילה חיידקים פרוביוטים.

 

טמפון פרוביוטי ellen טמפון – המכיל פרוביוטיקה - הטמפון מכיל לַקְטוֹ נַטוּרֶל® (®LN), תערובת של זנים שונים של חיידקי חומצת חלב פרוביוטיים הפועלים יחד לתגבור המיקרו-פלורה שבנרתיק ולשיפור בריאות הנרתיק. משתמשים כטמפון בזמן המחזור, 2-3 טמפוני אלן ביום למשך שעתיים במשך שלושה ימים.

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
סובלים מכאבי ראש? אולי אתם סובלים מקנדידה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים