ראש העיר בית שמש: "ככה לא בונים חומה"
ראש העיר משה אבוטבול דחה בדיון על החומה שהוקמה בבית ספר בעיר את הטענה שזו נועדה להפריד את התלמידות החרדיות. "זו רק מחיצה, היא מונעת זריקת חפצים". משרד החינוך: "העירייה לא התריעה על מחסור, היה מחטף"
"ככה לא בונים חומה. זה לא חומה ולא בטיח. זו בסך הכול מחיצה שנועדה למנוע זריקת חפצים אחד על השני" - כך אמר היום (ה') ראש העיר בית שמש משה אבוטבול בדיון בבית משפט השלום בירושלים שעסק בבקשת משרד החינוך לפנות מיד את האגף לבנות חרדיות שפתחה עיריית בית שמש בבית הספר החילוני "שפות ותרבויות". ההחלטה תפורסם מאוחר יותר היום.
עוד בחדשות:
אבוטבול הוסיף בדיון: "צריך לזכור שלא מדובר בילדים שגדלו בשכונה אחת. מביאים תלמידים משכונה אחרת, ומסיעים אותם לתוך שכונה חרדית. האם אפשר להמשיך במצב שיש בתי ספר בבית שמש שיש בהם כל-כך הרבה כיתות לימוד למעט תלמידים, ובתי ספר שיש בהם מעט כיתות והרבה תלמידים? דו"ח של משרד החינוך מצא שחסרות 400 כיתות לימוד למגזר החרדי. גם אם בית המשפט יחליט נגדנו - הילדות האלה לא ייעלמו".
באת הכוח של משרד החינוך, עו"ד חדווה ברמן מפרקליטות מחוז ירושלים, הסבירה שמדובר בצעד קיצוני שביצעה העירייה מבלי שניסתה לפתור זאת מבעוד מועד. "לבנות החרדיות יש מענה במסגרת הקיימת כפי שהיה עד כה. יש גם התחייבות שיתווספו בהמשך מבנים יבילים. העירייה לא בחנה את החלופות לפני המהלך החד-צדדי והכוחני הזה. משרד החינוך אפילו לא ידע שיש בעיה של מקום, והילדות האלה הרי לא נולדו ב-26 באוגוסט. אם העירייה הייתה פונה אלינו, היינו מטפלים בזה. היה כאן מחטף. לא ייתכן שמתעלמים מהוראות משרד החינוך. העירייה עשתה דין לעצמה", אמרה.
עו"ד ברמן הוסיפה כי היה על העירייה לבחון חלופות אחרות לפני שחילקה את בית הספר החילוני, וציינה לפחות ארבע כאלה, שכולן מבקשות לשכן את התלמידות החרדיות במבנים מרוחקים השייכים למוסדות שונים בעיר.
מנגד, בא כוח עיריית בית שמש, עו"ד אורי קידר, אמר כי אין למשרד החינוך סמכות להחליט מי ישתמש במבנה של הרשות המקומית, אלא היא עצמה קובעת כיצד לחלק משאבים אלה. כן טען כי יש לדון בנושא בבית משפט לעניינים מקומיים. הוא דחה את כל החלופות שהציעה נציגת הפרקליטות.
לדבריו, משרד החינוך "בא עם אג'נדה", והתערבותו אינה משיקולים ענייניים, בעוד שהאג'נדה של העירייה היא "רק שיהיה לבנות מקום ללמוד בו". לדבריו, בית הספר "שפות ותרבויות" הוא "מוצב קדמי מוזר" של תושבי בית שמש החילוניים, והוא משוכנע כי משרד החינוך לא היה מתערב בהחלטת העירייה אלמלא המתח החילוני-חרדי בעיר בשנים האחרונות.
השופט גד ארנברג העיר לכולם: "משני הצדדים זה עימות בין אג'נדות. זה ברור. יש פה מגמה ולא מריבה אמיתית. זו מריבה לא אמיתית של שני הצדדים. זה נכון לגבי כל ההתנהלות. לא יעזור כמה תכחישו את זה".
הסערה סביב בית הספר החלה ביום ראשון, יממה לפני פתיחת שנת הלימודים. עיריית בית שמש טענה למצוקת מקום בבית הספר החרדי, וראש העירייה אבוטבול החליט להקצות כיתות לתלמידות במבנה של בית הספר "שפות ותרבויות". לשם כך נבנתה ביום ראשון החומה בבית הספר,
שאמורה להפריד בין התלמידים החילונים לילדות החרדיות. הדבר גרר מחאה של הורי התלמידים החילונים, שטענו כי העירייה הפקיעה כיתות מוזיקה ומחשבים לטובת המהלך. ההורים התעמתו עם הקבלן שבנה את החומה והשביתו את פתיחת שנת הלימודים.
לפי נתונים שפורסמו אתמול ב-ynet, בשנים 2014-2009 תקצב מינהל הפיתוח במשרד החינוך את בנייתן של 161 כיתות לימוד חדשות בבית שמש בשטח של כ-20 אלף מ"ר. רוב התקציב יועד למגזר החרדי. משרד החינוך העניק לעירייה תקציב בסך 97.4 מיליון שקל, אלא שבפועל, נכון להיום, ניצלה העירייה רק 27.5 מיליון שקל, שהם כ-30% מתקציב זה.
דובר עיריית בית שמש, מתי רוזנצוייג, הגיב: "עיריית בית שמש הציבה את בניית מבני חינוך בקדמת סדר העדיפויות העירוני, ורק בימים אלה אנו חונכים ארבעה מבנים חדשים לבתי ספר. לצערנו, איננו מקבלים ממשרד החינוך את מלוא שיתוף הפעולה הנדרש לפתרון מצוקת מבני החינוך בעיר. אפילו לפי תוכנית אב שהזמין משרד החינוך עצמו, קיים חוסר של 400 כיתות לימוד בעיר".
רוזנצוויג הוסיף: "משרד החינוך אינו מוכן להתחשב בטופוגרפיה הקשה של בית שמש, אשר גורמת לעלויות גבוהות יותר של הבנייה. המשרד אינו מתחשב בעובדה ששטחי הציבור מלאים בקרוואנים שהוצבו כפתרון זמני עבור ילדי החינוך החרדי".