שתף קטע נבחר
 

בת כמה את? כך תענו לשאלות קשות בראיון

איך כדאי להשיב על השאלה "מה החסרונות שלך" בלי לנדב מידע שלא התכוותם, ומה מומלץ לענות בתשובה לשאלות שנועדו לברר את גילכם - בלי להראות לחוצים או מתגוננים? מדריך לראיונות עבודה

שלב השאלות הקשות במהלך ראיון עבודה, הוא שלב לא פשוט עבור כל מרואיין. הרי ראיון עבודה הוא מעמד שבו אנו אמורים להציג את עצמנו בצורה הטובה ביותר. יחד עם זאת, רוב הראיונות כוללים מספר שאלות קבועות, שניתן להתכונן אליהן מראש במסגרת ההכנה כולה.

 

עוד על חיפוש עבודה - בערוץ קריירה

 

בסקר שנערך על ידי אתר AllJobs, ציינו 37% מהמשיבים שהשאלה "מהם החסרונות שלך?", היא השאלה הקשה ביותר מבחינתם בראיון עבודה. אחריה ציינו 20%, כי "מהן ציפיות השכר שלך הינה שאלה קשה גם היא ובמקום השלישי ציינו 15% את השאלה: "למה אתה רוצה לעבוד אצלנו". גם שאלת הגיל עשויה להוות מכשול ולכן במאמר זה אנסה לסייע לכם לתת את המענה הטוב ביותר.

 

"מהם החסרונות שלך?"

נסו לשים את עצמכם בנעליהם של המראיינים: הם צריכים להכיר אתכם לעומק, הן מבחינת העוצמות והן מבחינת החולשות. במהלך ראיון אחד הם אמורים להבין באיזו מידה יש לכם ניסיון רלוונטי והאם יש לכם את התכונות כמו התמדה, יכולת לבנות יחסי אנוש טובים וכדומה -  שלדעתם חשובות להצלחה בתפקיד.

 

המראיינים ינסו להעריך את העוצמות והחולשות שלכם במגוון של דרכים ישירות ועקיפות. אך השאלה הישירה, שלרוב תישאלו לקראת סוף הריאיון, היא הזדמנות אחרונה מבחינתם לראות האם "תיפלו בפח" ותנדבו מידע קריטי על משהו בעייתי שהם לא הגיעו אליו בעצמם.

 

מהצד השני, אנחנו, כמרואיינים, מנסים ליצור רושם כמה שיותר חיובי ומכאן בא החשש הטבעי לדבר על חולשות, שאולי יגרמו למראיין לבחור במועמד אחר לתפקיד. למקד תשומת לב בחולשות בתחומים החשובים להצלחה בתפקיד הנדרש הינה בגדר טעות כי אז אנו למעשה פוסלים את עצמנו.

 

מכיוון שלא ניתן לענות תשובה כמו "אין לי חסרונות שימנעו ממני להצליח בתפקיד", יש לתת תשובה שתתייחס לחסרונות אבל לא תעורר חששות משמעותיים אצל המראיין. חשוב גם להבין כי תיאור חסרונות שהם למעשה יתרונות (כמו "פרפקציוניזם", "חוסר איזון בין בית לעבודה" ותיאורים דומים) הינו בגדר "תכסיס" מוכר למראיינים. הם יבינו שזו התחמקות ואז ילחצו עליכם לתת משהו שהוא "באמת חסרון", ובכך ידחפו אתכם להצהיר על חסרונות שלא תכננתם מראש איך לדבר עליהם.

 

אפשרות טובה יותר, היא לתאר חסרונות אמיתיים אך ברורים מאליהם. למשל, חסרונות שמתייחסים לתוכן הספציפי של העבודה והארגון אליו אתם פונים.

 

כך למשל, מועמדים לתפקיד מנהל/ת משאבי אנוש בחטיבת הייצור של ארגון תעשייתי בתחום הביגוד, יוכלו לתאר את החיסרון הבא: "אין לי ניסיון בעבודת משאבי אנוש בבתי חרושת בתחום הביגוד. בתפקידי הקודם עבדתי בבית חרושת בתחום הפרמצבטיקה. מצד אחד קיים דמיון משום שמדובר בסביבה תעשייתית עם כל הנושאים הנובעים מכך. אך ודאי יהיו נושאים שקשורים לתחומיי יצור ביגוד שלא אכיר ולכן אצטרך ללמוד אותם".

 

דוגמא אחרת, מתחום הטכנולוגיה תהיה למשל: כאשר אתם מועמדים לתפקיד QA של ארגון שמיישם תוכנה בתחום הכספים. גם כאן, אם התבקשתם לתת דוגמא לחסרון, תוכלו לומר משהו כמו: "יש לי הרבה ניסיון בתחום ה-QA , כמו שאת רואה בקורות החיים שלי, אבל יש לי חסרון בכך שמעולם לא עבדתי עם תוכנות בתחום הכספים ואני בטוח שאצטרך ללמוד את זה".

 

בכל הדוגמאות האלו אני כמרואיין מפנה את תשומת הלב של המראיין לחסרון שנובע מחוסר ניסיון ספציפי, כאשר אני יודע בבירור שהמראיין יהיה מודע לחסרון הזה מתוך קריאת קורות החיים שלי. בצורה כזו, אני ממקד את השיחה בחסרונות אשר ניתנים לטיפול בצורה יעילה ופשוטה יחסית, מראה פתיחות מבחינת צרכי הפיתוח שלי ויחד עם זאת לא מעורר חששות אצל המראיין לגבי ההתאמה שלי לתפקיד שבו מדובר.

 

"מה הגיל שלך?"

שאלות שנועדו לברר את גיל המרואיין, גם אם הן עקיפות, הן אסורות מכיוון שהן עשויות להיחשב כמפלות. אך למרות זאת, מעסיקים ממשיכים לשאול מועמדים לעבודה לגילם, במיוחד מועמדים מבוגרים. מה נכון לעשות באם תשאלו שאלה כזו?

 

לומר למראיין שהוא שואל שאלה שאיננה חוקית, לא תשפר את סיכוייך להתקבל לעבודה. כדי להחליט על תשובה 'פרודוקטיבית' יותר, צריך לחשוב על משמעות השאלה עבור המראיין ואז להתייחס לנושא שעומד מאחוריה.

 

אם אתם מבוגרים יותר ממי שמראיין אתכם ונשאלתם, ישירות או בעקיפין לגילכם, כנראה שהמראיין חושש שכמועמד מבוגר יותר תתקשו להתמודד עם שינויים ובמידה פחותה יותר יתכן שתצפו לשכר גבוה מידי או תשתעממו בשל "יותר מדי ניסיון".

 

לכן, חשוב במסגרת ראיון העבודה להתייחס לחששות אלו אפילו אם לא נשאלתם ישירות בנוגע לכך. לדוגמה, תוך כדי תיאור הניסיון התעסוקתי שלכם וההישגים אליהם הגעתם בכל תפקיד תוכלו לומר: "אני אדם שאוהב שינויים והתמודדויות עם דברים חדשים. כפי שאתה רואה מקורות החיים שלי עבדתי בתפקידים מגוונים, ובכל תפקיד ניתחתי את מה שנעשה היום לעומת מה שאפשרי לעשות והובלתי תהליכי שינוי משמעותיים".

 

אפשרות נוספת היא לומר: "אני מבינה את דרישות התפקיד הזה והוא מאוד מוצא חן בעיניי. בעבר עשיתי תפקידים בכירים יותר אבל כבר כמה זמן שאני מתגעגעת לחזור לתפקיד עם מיקוד מקצועי ולא ניהולי. חסר לי האתגר המקצועי וההנאה בלעשות את מה שלמדתי ולהשתמש ביכולות שלי בתחומים אלו. שכר אינו קריטריון מרכזי עבורי בהשוואה לסיפוק מקצועי".

 

התייחסות לחששות אפשריים, ואולי אף לא מודעים, מצד מראיין צעיר שפוגש מועמד מבוגר תהפוך אתכם למועמדים מועדפים דווקא בגלל שיש לכם את הניסיון ואת הפניות האישית והמשפחתית להשקיע בעבודה.

 

אם שואלים אתכם לגילכם, חשוב להתמודד עם השאלה, להעביר מסר חיובי, ולא להראות לחוצים או מתגוננים. אפשר לומר למשל: "אני בת 45 וכיום פנויה ממחויבויות משפחתיות כמו ילדים קטנים, ורוצה להשקיע זמן ואנרגיה בעבודה. עבדתי בתפקידים שונים ולכן יש לי הרבה ניסיון ויכולת להסתגל לשינויים. היום אני מחפשת מקום עבודה בו אוכל ללמוד ולהתפתח".

 

ניסיון ובשלות מקצועית חשובים ביותר להצלחה בקריירה וחשוב להבליט זאת כחלק מראיון עבודה, אבל תוך התייחסות לחששות אפשריים של המראיין והתנהלות מולם באופן מושכל ולא מתגונן.

 

הכותב הוא מנהל המרכז לפיתוח קריירה בפקולטה למנהל עסקים באוניברסיטת תל אביב ויועץ לארגונים מובילים בארץ ובעולם

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים