פיצוי ל'ילדי שואה': דבר לא ישיב את שאיבדנו
החלטת ממשלת גרמניה לפצות יהודים שהיו ילדים בתקופת השואה לא מנחמת את אלישבע גלילי, בת 84: "אין סכום שיכול לפצות ילד שאיבד הורה"
"הכאב והכעס רק מתגברים עם השנים ושום דבר לא יוכל להחזיר לנו את מה שאיבדנו". כך אומרת היום (ה') אלישבע גלילי, ניצולת שואה בת 84, בעקבות החלטת ממשלת גרמניה לפצות את מי שהיו ילדים בתקופת השואה.
גלילי, ילידת ורשה שאביה וכל משפחתה המורחבת נרצחו על ידי הנאצים, אומרת כי מדובר בפיצוי שהוא בבחינת "מעט מדי ומאוחר מדי, נאבקנו במשך שנים כדי שהגרמנים יכירו במי שהיו ילדים באותה תקופה וכדי שממשלת גרמניה תחשוף את גובה הפיצויים שהעניקה ליתומי מלחמה של הצבא הגרמני. לא הצלחנו להשיג תוצאה בעניין הזה והנתון נותר בגדר סוד כמוס, מה שסוכם בסוף הוא מאכזב".
את מאורעות אותה תקופה שרדה גלילי עם אמה לאחר שנשלחה לגטו וילנה ומאוחר יותר למחנות ריכוז בריגה ובליטא. "עבורי ועבור חברים שלי שמתבגרים עם השנים הזיכרונות הופכים לקשים יותר להתמודדות", אומרת גלילי, שהייתה בת 10 בלבד כשנשלחה לראשונה לגטו. "אני אכאב ואכעס עד יומי האחרון על הדברים שעברתי כילדה. אין סכום שיכול לפצות ילד שאיבד הורה, איך אפשר להעריך את הסבל של כל השנים למי שאיבד כל כך הרבה?".
עו״ד אביבה סילברמן היא מנכ״לית עמותת "אביב לניצולי השואה", שמעניקה לניצולים סיוע במיצוי זכויותיהם, ללא תשלום. "מדובר בתוספת חשובה עבור עשרות אלפי ניצולי שואה שחיים בישראל. חשוב לציין כי לא יידרש תשלום או שכירת עורך דין כדי למלא את הטפסים ולהגיש את הבקשות. לצערי, פועלים בישראל ״מאעכרים״ שפונים לניצולים ומשכנעים אותם 'להסתייע' בהם תמורת תשלום, בשעה שניתן לעשות את הדברים באופן עצמאי או לפנות לעמותה שלנו שתסייע להם ללא כל תשלום".
על פי ההסכם שהושג השבוע עם משרד האוצר הגרמני, ממשלת גרמניה תפצה כ-75 אלף ניצולי שואה שהיו ילדים בזמן מלחמת העולם השנייה .לצורך הפיצוי תוקם קרן משותפת לממשלת גרמניה ולוועידת התביעות בסך 250 מיליון דולר, שתעביר מענקים לניצולים שהיו ילדים בתקופת השואה (אלה שנולדו מה-1 בינואר 1928 ואילך-ע.א) ושהו במחנות ריכוז ובגטאות, או חיו במשך שישה חודשים לפחות במחבוא או תחת זהות בדויה. הניצולים יהיו זכאים לקבל תשלום חד-פעמי בסך 2,500 אירו (כ-12 אלף שקל), מתוך הכרה בסבלם הפיזי והנפשי, וזאת ללא קשר לפיצויים וסיוע אחר שקיבלו.