לעצור את דאעש: זו הקואליציה שבונה אובמה
נשיא ארה"ב הכריז בפסגת נאט"ו על קואליציה ראשונית של 10 מדינות שיפעלו נגד ארגון הג'יהאד האכזרי. הבעיה: לא כולן מוכנות להשתתף בהפצצות. אובמה רוצה שגם מדינות ערב יצטרפו "ויראו לעולם מהו האיסלאם האמיתי". הקואליציה תצטרך לגלות: מאיפה מגיע הכסף של דאעש?
המאבק בדאעש יוצא לדרך: אחרי שנשיא ארה"ב ברק אובמה הודיע כי וושינגטון ותשע מבנות בריתה החשובות ביותר סיכמו להילחם בארגון "המדינה האיסלאמית" (דאעש) בדרכים צבאיות וכלכליות, גיבוש הקואליציה הזו יוצא לדרך. שני בכירי ממשלו של אובמה, מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי ושר ההגנה צ'אק הייגל, אמרו הערב (יום ו') כי מדינות המערב יגבשו תוכנית למלחמה בדאעש עד לכינוס העצרת הכללית של האו"ם, שיחל ב-16 בחודש.
בכנס נאט"ו שנערך בוויילס הציג אובמה את הקואליציה של נאט"ו שתהווה בסיס לקואליציה הבינלאומית הרחבה יותר נגד דאעש. בקואליציה הבסיסית ישתתפו המדינות הבאות: בריטניה, צרפת, אוסטרליה, גרמניה, קנדה, טורקיה, איטליה, פולין ודנמרק. עם זאת, מזכיר המדינה קרי יגיע לאזור בשבוע הבא, והוא מצפה להרחיב את הקואליציה הזו כך שייקחו בה חלק מדינות נוספות, בהן מדינות ערב.
אובמה אמר בנאומו כי חשוב מאוד שמדינות ערב, במיוחד אלה שיש בהן רוב סוני (דאעש עצמו הוא ארגון סוני), יקחו חלק בקואליציה הזו כדי להפגין את הסלידה שלהן ממעשי הארגון ולהראות שלא זהו אופיו של האיסלאם האמיתי. "ניו יורק טיימס" מדווח כי גורמים אמריקנים מקווים שירדן, לה נשקף איום מיידי מדאעש, תצטרף לקואליציה, וכי ארה"ב מצפה גם מסעודיה לתרום למימון ובניית ארגוני מורדים מתונים בסוריה. גם איחוד האמירויות הודיעה השבוע באמצעות שגרירה באו"ם כי היא נכונה להצטרף לקואליציה הבינלאומית נגד דאעש.
הבעיה של ארה"ב עשויה להיות התפקידים שהחברות בקואליציה הזו יהיו מוכנות לקחת על עצמן. וושינגטון ובריטניה בעצמן מיהרו להרגיע את אזרחיהן כי אין להן כוונה לשלוח כוחות קרקעיים לסוריה ולעיראק כדי להילחם בדאעש פנים אל פנים, ומזכיר המדינה קרי אמר בפומבי, בפגישה עם שרי החוץ וההגנה של מדינות נאט"ו, כי הוא מבין שמדינות רבות לא ירצו לקחת חלק בהפצצות. המשמעות היא שלפי שעה ארה"ב תמשיך להפציץ לבדה - וגם זה כנראה רק בשטח עיראק, מבלי לתקוף בשטחים שעליהם השתלט דאעש בסוריה. עם זאת, קרי אמר כי המדינות האחרות בקואליציה יכולות לפחות לספק במקום זאת מודיעין, ציוד, תחמושת וכלי נשק.
"זה לא הולך לקרות בין לילה, אבל אנחנו נעים בעקביות בכיוון הנכון ואנחנו הולכים להשיג את מטרתנו", אמר אובמה במסיבת עיתונאים. "אנחנו הולכים בסופו של דבר להביס את דאעש באותה דרך שפעלנו מול אל-קאעידה. אני אעשה את כל הדרוש להגן על העם האמריקני ודאעש מהווה איום ממשי".
בריטניה וצרפת טרם הבהירו אם יסכימו לקחת חלק פעיל בהפצצות נגד דאעש. בשתי המדינות הללו קיים חשש גדול מפני ההשלכות האפשריות של התעצמות דאעש, במיוחד בבריטניה שמאות מאזרחיה לוחמים בשורות הארגון האכזרי ועלולים לחזור לממלכה ולבצע פיגועים, אולם שתיהן לא ששו להצטרף גם למתקפה שתוכננה - ולבסוף בוטלה - נגד אסד בסוריה בשנה שעברה.
בינתיים הכלי הצבאי היעיל ביותר שמצא אובמה הוא הסתייעות במורדים המתונים ובמיליציות היריבות של דאעש (כמו למשל של הכורדים) שפועלות בסוריה ובעיראק. נשיא ארה"ב אמר כי בכוונת וושינגטון לאמן את המורדים המתונים בסוריה, שנלחמים לא רק באסד אלא גם בקבוצות הג'יהאד העולמי כמו דאעש.
גורם בכיר בממשל אובמה אמר ביום חמישי כי לפני שתצא לפעולה צבאית נגד דאעש בסוריה (אפשרות שכבר הועלתה בשבוע שעבר), היא רוצה ליצור כוח קרקעי אמין שם על-ידי הכשרתם הצבאית של מורדים מארגונים מתונים יותר. נכון להיום המורדים האלה מתקשים להתמודד עם עוצמתו של דאעש. לשם הכשרתם תלויה ועמדת בפני הקונגרס בקשה ל-500 מיליון דולר.
דרך נוספת שבה אמורה הקואליציה הנרקמת לפגוע בדאעש היא התחקות משותפת אחר מקורות המימון של הארגון בבנקים או ברשתות מימון לא-רשמיות. עם זאת, גורמי מודיעין אמריקנים אומרים כי כל עוד לדאעש יש גישה למיליוני דולרים מההכנסות מנפט, בעקבות השתלטותם על
מאגרי נפט גדולים, הארגון ימשיך ליהנות מממון.
בפסגת נאט"ו הערב אמר אובמה כי הקואליציה של נאט"ו תהיה מסוגלת להפעיל מאמץ ממושך כדי להדוף את אנשי דאעש. "לא נתקלתי בהתנגדות לרעיון הבסיסי שיש לנו תפקיד קריטי למלא בהדיפת הארגון הברברי הזה שגורם כאוס גדול כל כך באזור, פוגע באנשים רבים כל כך ומציב סכנה ארוכת-טווח לביטחון החברות בנאט"ו", אמר אובמה. "יש אמונה גדולה שעלינו לפעול, כחלק מקואליציה בינלאומית, להחליש ולבסוף להרוס את דאעש, וזה מעודד מאוד".