אחרי המבצע, אבו מאזן מאיים לפרק הברית עם חמאס: לא אתן לו להורות על עוד מלחמה
הנשיא הפלסטיני שמבקר בקהיר שב ותקף את חמאס על התנהלותו במהלך "צוק איתן" והבהיר שבעתיד לא יאפשר לארגון לקבל בעצמו החלטות מדיניות. "הוא יכריז היום על הפסקת הדיאלוג עם חמאס עד שייענו דרישותיו", העריכו עיתונאים
הקרע שנפער בין פתח לחמאס במהלך מבצע "צוק איתן " ממשיך להעמיק. הנשיא הפלסטיני אבו מאזן, שכבר השמיע ביקורת חריפה נגד הארגון ששולט בעזה, שב ותקף את חמאס - והפעם בשיחה שקיים אמש (שבת) עם עיתונאים מצרים בקהיר. בין היתר, הוא איים כי הרשות הפלסטינית לא תסכים לכל שותפות עם חמאס אם המצב הנוכחי יימשך בעזה. אבו מאזן: "ישנה ברצועת עזה ממשלת צללים שמורכבת מ-27 תתי שרים והיא זו שמושלת, ממשלת האחדות לא יכולה לעשות כלום בשטח".
"אם חמאס לא יקבל מדינה פלסטינית אחת, שלטון אחד, חוק אחד ונשק אחד - אז לא תהיה שותפות בינינו. זה התנאי שלנו ואנחנו לא ניסוג ממנו", הוא הדגיש בדבריו בקהיר, שם הוא נמצא בביקור בן שלושה ימים. הוא הבהיר כי הדיאלוג עם חמאס בנוגע לפיוס הפנים-פלסטיני לא יימשך כל עוד הארגון ימשיך בהתעקשותו. "לא יהיו לנו שיחות עם חמאס אלא רק אם הם ייענו לדרישות שלנו. השותפות עם חמאס תלויה בכך שההתחמשות תהיה תחת ידיה של המדינה הפלסטינית".
אבו מאזן הבהיר כי הוא דורש שהרשות הפלסטינית תהיה אחראית להחלטות מדיניות דוגמת יציאה למלחמה או חתימה על הסכם שלום - ורמז כי משעל לא מסכים לתנאי זה. "חאלד משעל אמר לי 'אני מנהיג ההתנגדות ולא תהיה הפסקת אש (בין חמאס לישראל) אלא בהסכמתי'", אמר. אחת מהעיתונאים הפלסטינים שהשתתפו במפגש העריכה כי אבו מאזן צפוי להודיע בפגישתו עם שרי הליגה הערבית היום כי הוא יפסיק רשמית את דיאלוג הפיוס עם חמאס עד שהיא תיענה לדרישות שלו.
גם לפני שבוע השמיע אבו מאזן דברים דומים: בראיון טלוויזיוני הוא התייחס לכך שחמאס הודיע כי הוא זה שיחליט אם תהיה מלחמה או רגיעה, ואמר כי הוא מתנגד לקביעה הזאת משום שההחלטה, על פי הסכם הפיוס הפנים פלסטיני, נמצאת בידי ריבון אחד בלבד והוא הרשות הפלסטינית. לדבריו, אם התנאי הזה לא יתקיים - הרי שתהיה אנרכיה ואין טעם להסכם הפיוס. "אסור לצד אחד להכריז על מלחמה. זו אינה אחדות וזה אינו פיוס". הוא הבהיר כי כל פרויקט שיקום בעזה יהיה באמצעות הרשות הפלסטינית.
עקץ את חמאס לגבי "יעילות" הרקטות
שורה של עיתונאים שהשתתפו במפגש אתמול העידו גם כי אבו מאזן הכריז במהלך השיחה כי ברצועת עזה ישנם 400 אלף פלסטינים שנותרו ללא קורת גג בעקבות המבצע. הוא הזכיר גם כי אחרי הפסקת האש, בחמאס התרברבו כי עתה הם "מאשרים לישראלים לשוב לבתיהם", והוסיף בציניות: "ומי ישיב את תושבי רצועת עזה אל הבתים שלהם?". הוא המשיך בקו זה ותהה כיצד יכול חמאס לטעון שהוא הופתע מהמבצע, אם הוא זה שחטף ורצח את שלושת הנערים הישראלים בחודש יוני, וכן ירה רקטות לעבר ישראל. לדברי אבו מאזן, 120 צעירים פלסטינים נהרגו במהלך המבצע משום שהפרו את העוצר שהטיל חמאס, ואנשי הארגון הוציאו להורג 30 עד 40 איש בתקופה זו.
גם בעניין הרקטות עקץ אבו מאזן את חמאס, ואמר כי הארגון שיגר 4,000 רקטות מרצועת עזה אך מהן נהרגו שלושה ישראלים בלבד. הוא ציין עוד כי חמאס מאמין בדמוקרטיה רק כדי להגיע לשלטון - ולאחר מכן יסתיים עניין הדמוקרטיה. "בכנות - הסבלנות שלי כלפי ישראל, ארצות הברית וחמאס פקעה", הוא הוסיף, על רקע כישלון שנרשם בניסיון לחדש את התהליך המדיני.
בחמאס התייחסו לדבריו של אבו מאזן וקראו לו להפסיק לנהל דיאלוג עם התנועה דרך אמצעי התקשורת, אלא לתת הזדמנות לדיאלוג ולהבנות בין שתי התנועות. בתגובה להצהרות של אבו מאזן אמש בקהיר, אמר דובר חמאס בעזה סמי אבו זוהרי כי הן אינן מוצדקות וכי הידיעות והמספרים שעליהם הסתמך שגויים וחסרי שחר. לדבריו, חמאס ופתח הסכימו לערוך פגישה בקרוב להשלמת הדיאלוג וכדי לדון בשאר סעיפי הפיוס הפלסטיני
אבו מאזן הגיע אתמול לקהיר, ובמסגרת ביקורו ייפגש עם נשיא מצרים עבד אל-פתאח א-סיסי, וישתתף, כאמור, בישיבת שרי החוץ של הליגה הערבית בקהיר כדי לדון בצעדיו המדיניים. אבו מאזן ביקש לגייס תמיכה בתוכניתו גם בקרב הממשל האמריקני, אולם נראה כי בתום ביקורו של נציגו סאיב עריקאת
בארצות הברית בשבוע שעבר - שבו עדכן את בכירי הממשל האמריקני בתוכנית המדינית של אבו מאזן - נאמר לפלסטינים כי ארה"ב לא תתמוך בצעדים חד-צדדיים של הפלסטינים. במקום, האמריקנים ביקשו מהם להפגין סבלנות ולהעניק להם זמן כדי לנסות ולהניע מחדש את התהליך המדיני מול ישראל.
לקראת נאומו של הנשיא הפלסטיני אבו מאזן בכינוס שרי החוץ של הליגה, אמר היום מזכ"ל הליגה הערבית, נביל אל-ערבי, בראיון לעיתון "א-שרק אל-אווסט" כי "אבו מאזן ידבר בפני הנוכחים בישיבה ויקבע את מה שהוא רוצה בו, ואנחנו עמו בכל מה שיבקש. הוא פתוח בנושא החשיבות של חידוש משא ומתן אמיתי", הוא הדגיש, "ואם לא, אז יהיה אופן אחר של ניהול הסכסוך".
לדבריו, המשא ומתן האמיתי מצריך הסכמה על היסודות שנקבעו בהחלטות הבינלאומיות, כלומר גבולות 67', ירושלים המזרחית וביטחון לשני הצדדים. "כשתהיה הסכמה על שלושת הסעיפים האלה יהיה ניתן להגיע להסדר בשבוע ולא בתוך כמה חודשים". אל-ערבי התייחס גם לעניין דאעש והבהיר: "האיום גדול מאוד, ולכן אין זה הגיוני שלא תהיה תגובה ברורה מצד העולם הערבי. לא נמתין לגורמים אחרים שיתערבו".