חיה פצועה: עתיד אל-קאעידה של אפריקה
ארגון הטרור א-שבאב נמצא בפרשת דרכים אחרי שארה"ב חיסלה את מנהיגו, אחמד עבדי גודאן. האם הבכירים האיסלאמיסטים יתפצלו, יחברו לדאעש או ירחיבו את הפעילות ואת היקף הפיגועים?
הטילים האמריקניים שתקפו בסומליה בשבוע שעבר חיסלו את אחד מהטרוריסטים המבוקשים ביותר בעולם, אך לא חיסלו את הסכנה הטמונה בארגון האיסלאמיסטי א-שבאב ובלוחמיו.
עוד חדשות בעולם:
כפר לפדופילים: העיירה של עברייני המין
סוף לתעלומה? "התגלתה זהות ג'ק המרטש"
ביום שישי האחרון הכריזה ארצות הברית כי חיסלה את אחמד עבדי גודאן, מנהיג הארגון שנחשב לשלוחה החזקה ביותר של אל-קאעידה באפריקה, לאחר שהותקף ביום שני. "החיסול יחליש משמעותית את א-שבאב, לפחות בפרק הזמן הקרוב", אמר סדיק בארנס מארגון ICG המתמחה במשברים בינלאומיים.
בסוף השבוע הודיע א-שבאב כי יורשו של גודאן הוא אחמד עומאר, שעליו טרם ידועים פרטים נוספים. תחת הנהגתו נמצא הארגון בצומת שבו עליו להחליט אם להתמקד בכיבוש שטחים נוספים בסומליה או להתרחב למתקפות במדינות נוספות באזור.
וויל מקנטס, שמתמחה ביחסי ארה"ב עם העולם האיסלאמי, אמר כי החיסול של גודאן הוא "עניין גדול מאוד". מקנטס כינה את גודאן "רוצח אכזרי שהוביל למיזוג של א-שבאב עם אל-קאעידה". הפרשן עבדי איינטה אמר כי גודאן הוביל את אנשי א-שבאב עם "שילוב מקאברי של אכזריות חסרת מעצורים וכריזמה מרשימה".
"בלי גודאן כמנהיג יהיה קשה לדמיין את א-שבאב שורד בתור ישות מגובשת", אומר איינטה. לפי ההערכות, המינוי של עומאר ליורש לא הייתה החלטה שקיבל גודאן לפני שנהרג. "האירוניה היא שבשנה שעברה גודאן הרג בסכסוך פנימי את היורש הוודאי שלו", מספר איינטה. גורם ביטחוני במערב אמר כי בזמן שחיסולו של גודאן היה "צעד קדימה" במונחים של הכנעת הארגון, החיסול הרחיב את טווח הפעולות העתידיות של א-שבאב.
קלינט וואטס, מהמוסד למדיניות ביטחונית באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון, אמר כי בעקבות מותו של גודאן הארגון יכול להתפצל לכמה זרועות. חיילי הרגלים של א-שבאב, שבדרך כלל מתגייסים לשורותיו בגלל הכסף ולא מתוך אידיאולוגיה, יכולים להתפתות לעבור לכוחות הביטחון הממשלתיים.
במקביל יכולה הצמרת הקיצונית של הארגון - שחלק מחבריה הם לוחמים זרים מוכשרים - להאיץ את קצב התקיפות כדי להראות שהארגון עדיין חי וקיים. "אני חושב שלרבים מהסגנים של גודאן כבר יש תוכניות בעצמם. ההערכה שלי היא שהחסידים האדוקים ביותר שלו יתפרקו ויקימו זרוע אלימה יותר של א-שבאב", אומר וואטס.
לפי הערכות של גורמי מודיעין ופרשנים, לא-שבאב יש סך הכול בין 5,000 ל-9,000 לוחמים, אך לא ברור כמה מהם נמנים על "הגרעין הקשה" וכמה מהם עם מפקדי צבא "פרטיים" שנאמנים לארגון. חמושי ארגון הטרור צפויים להתעמת עם כוח האיחוד האפריקני בסומליה, אבל פיגועים במקומות אחרים עלולים להיות קטלניים הרבה יותר.
לנוכח התחזקות הכוח האפריקני בן 22 אלף החיילים, מעטים מעריכים שהלוחמים יכבשו בקרוב ערים מרכזיות. אבל בזמן שאזורים כפריים נרחבים עדיין בשליטת א-שבאב, רבים חוששים שהלוחמים ישתמשו באזורים חסרי החוק כדי לתכנן פיגועים בהיקף גדול יותר באזור.
"עם מותו של גודאן, כוחות המבצעים החיצוניים עשויים לחפש פעולות תגמול, מקומות חדשים לפעול בהם או שני הדברים גם יחד", אומר וואטס. "אני חושש שהם גם ימיטו הרס בכך שהם יאיצו את המבצעים שלהם שהם כבר התחילו אותם, או ינועו במהירות לשדה קרב חדש". וואטס אמר כי שאלת מפתח היא "האם המנהיג החדש של א-שבאב שומר אמונים ל'שומר הישן' אל-קאעידה ולמנהיגה איימן א-זוואהירי, לדאעש ואבו באכר אל-בגדאדי, או יתחיל בדרך ג'יהאד עצמאית בסומליה".
הארגון הקיצוני פועל זה שנים בשמו של ארגון הטרור העולמי אל-קאעידה בסומליה, ושואף להקים במדינה, שבה אין שלטון יציב מאז תחילת שנות ה-90, מדינת הלכה איסלאמית. המטרה היא להקים מדינה בדמות זו שאליה שואף הטליבאן בפקיסטן, תוך הרג "כופרים" וכפיית החוקים האיסלאמיים הנוקשים ביותר. הוא נוקט שיטות אלימות הכוללות קטיעת איברים, רציחות מזוויעות והגבלות תנועה על נשים. א-שבאב היה אחראי גם לשורה ארוכה של פיגועי טרור, כולל זה שאירע אשתקד בקניון בניירובי, ושבו נרצחו לפחות 62 בני אדם ועוד מאות נפצעו.