תפוח בדבש: השפעת מתוק וחמוץ על השיניים
השילוב של מתוק וחמוץ בעיקר במאכלי ראש השנה עלול לפגוע לשיניים. איך ליהנות ממאכלי החג בלי לגרום לנזק?
איך להצליח לשמור על השיניים בחג? חומר השן הינו החומר הקשה ביותר בגוף (הרבה יותר מעצם) אבל הוא גם מאד פגיע. אכילת מאכל מתוק וחומצי כמו תפוח בדבש גוררת מתקפת חיידקים מיידית על השיניים. איך אפשר להגן על השיניים בצורה הטובה ביותר?
עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו
הטעם המתוק של מזונות ומשקאות נובע מרמת הסוכר שבהם. הפה שלנו הוא חלל מלא בחיידקים אשר מעבירים את הסוכר שאנו צורכים תהליך של התססה - די דומה לחיידקים בייצור בירה ושאר סוגי התססה.
ההתססה גורמת ליצירת חומצה חזקה כלומר ריכוז חומציות PH נמוך. כששטח השן מותקף על ידי חומציות ישנו תהליך של דה-מינרליזציה, בריחת מינרלים מחומר השן הגורמת לריכוכה של השן וליצירת עששת - “חורים” בשיניים.
כאשר אנו אוכלים או שותים מזון מתוק תהליך הפגיעה מתרחש בפה בכל פעם מחדש, כשחייל אחד בלבד עומד על המשמר ודואג להחזיר במהירות את האיזון הרצוי - הרוק.
עוד כתבות על בריאות השינים
אחרי החופש: לשקם את נזקי הקיץ לשיניים
אלוורה וציפורן: הדרך הטבעית לטפל בדלקת חניכיים עקירת שיניים: הטיפול, הסיכונים וההחלמה
מה קורה כשאוכלים תפוח בדבש?
תפוח עץ הינו פרי חומצי בעל רמת סוכר גבוהה וכשמתווסף לכך הסוכר שבדבש, תהליך ההתססה בפה מואץ ומוגבר וייקח יותר זמו עד אשר האיזון החומצי יושג מחדש. בנוסף, כולנו מכירים את ההרגשה ששעות רבות לאחר אכילת תפוח, חלקיקים מהתפוח עדיין תקועים להם בין השיניים וממשיכים לחולל נזקים.
עששת השן זקוקה לשני רכיבים כדי להתפתח - חומציות וזמן. שילוב של מזון חומצי מאד וזמן שהייה ארוך בשיניים הם ערובה לצרות בפה, ברגע שננטרל את אחד מהם נקטין בצורה משמעותית את הזנק.
אז מה צריך לעשות?
1. אכילה מרוכזת. השתדלו לצרוך מזון חומצי בסמיכות לארוחה ולא באופן מתמשך ובהפסקות כי אז זמן החשיפה לחומציות עולה. כמו כן, עדיף לאכול חפיסת שוקולד שלמה בבת אחת מאשר לאורך כל היום מאחר ואכילה ממושכת שווה למתקפה ממושכת של חיידקים ולפגיעה גדולה יותר בשיניים.
2. שטיפת הפה. מומלץ לשטוף את הפה לאחר אכילת תפוח בדבש כדי לסלק את שאריות התפוח ולאזן את רמת החומציות.
3. הימנעות מצחצח מיד אחרי האוכל. לא לצחצח שיניים מיד אחרי האכילה. דבר זה יוצר שחיקה חומצית. אכילה מורידה את רמת החומציות ואם מברישים את שטח פני השן מורידים ממנו שכבות חיוניות.
4. לא להפריז בכמות המתוקים בזמן נתון. להשתדל לא להוסיף לאכילת תפוח בדבש שתיית מזון ממותק-דבר זה מוסיף לחומציות המזיקה.
5. צחצוח הלשון. הלשון הינה האיבר הגדול בפה ומהווה מקום מקלט לכמות גדולה של חיידקים. 80% מהחיידקים הגורמים לריח רע מהפה נמצאים על הלשו.
חיידקים אלו מעכלים את שיירי המזון ומפרישים תרכובות גופרית הגורמות לריח רע. ניתן לצחצח את הלשון על ידי מברשת השיניים הרגילה או להיעזר במנקי לשון יעודיים.
6. ניקוי חריצי השיניים. לאחר אכילת פירות בעלי סיבים כמו תפוח עץ חשוב מאד לנקות את חריצי השן על מנת לסלק את כל שאריות הפרי. הסיבים הדקיקים נתקעים בחריצי השן לזמן ממושך, גורמים לירידת רמת החומציות ופוגעים קשות בשן.
7. לעיסת מסטיק. לעיסת מסטיק ללא סוכר בסוף כל ארוחה מאזנת את רמת החמוציות בפה.
8. שתייה בקשית. שתיית משקאות ממותקים עם קשית מצמצמת את שטח השן שבא במגע עם הסוכרים שבמשקה ומפחיתה את הפגיעה בשן.
ד"ר רונן בורדובסקי, רופא שיניים ומנהל מרפאת מאלו קליניק תל אביב
ד״ר ערן פרמון, רופא שיניים ומנהל מרפאת מאלו קליניק רמת השרון