איזה דג הכי בריא להכין לארוחת ראש השנה?
הם דלים בנתרן ועשירים בוויטמין B12, ויטמין D, אומגה 3 ואבץ - דגים מהווים מנה עיקרית נפלאה בארוחת החג, והתועלת הבריאותית שבהם עצומה. דיאטנית עושה סדר בדגה ומגלה מה עדיף לבשל לכבוד תשע"ה
נראה כאילו רק אתמול התארגנו לקראת ראש השנה, והנה מגיעה שנת תשע"ה. כדי שנזכה באנרגיה ובבריאות טובה לכבוד ההתחלה החדשה, כדאי שהמטבח שלנו יעמוד בסימן דגים. הם חגיגיים, טעימים, יכולים להוות ארוחה בפני עצמה או להשתלב בארוחה גדולה בלי להכביד, הם קלים להכנה וגם תורמים לנו ערכים תזונתיים חשובים.
עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו
עוברים לתזונה נכונה:
מה מרזה יותר: תפריט דל פחמימות או דל שומן?
בהשפעת טל: איך להפוך לטבעוני במעבר בריא
מפתיע: לגמרי בריא לדלג על ארוחת הבוקר
בית הגידול של הדג משפיע על איכותו התזונתית. דגי הים הצפוני, לדוגמה מכילים כמות מרשימה של אומגה 3, אך בים הם גם חשופים למזהמים שונים ולכספית. ככל שהדג גדול יותר הוא שהה זמן רב יותר במי הים ואכל דגים רבים, לכן נחשף יותר למזהמים. דגי בריכה, לעומת זאת, הגדלים בצורה מבוקרת, מקטינים את החשש מסיכונים בריאותיים של מזהמים חיצוניים. שיווק דגי הבריכה נעשה בשרשרת קירור לחנויות ולרשתות השיווק, בפיקוח ובאכיפה של השירותים הווטרינריים ושל משרד הבריאות.
בהחלטה איזה דג לבחור לארוחת החג, כדאי לזכור את כלל הגיוון. ככל שמגוונים במנות, כך מצליחים לספק לגוף את רכיבי התזונה הנדרשים לו ולא מגיעים לעודפים או לחוסרים של רכיבים שונים. בחרו פעם בדג ים, פעם דג בריכה, פעם דג מבושל, פעם דג על האש וכן הלאה. הגיוון יאפשר לכם ליהנות מההרכב התזונתי הייחודי לכל דג.
כדי שתכירו את היתרונות הספציפיים של כל דג - ואף תוכלו "לשווק" אותו בהצלחה לאורחים שלכם בחג - הנה היתרונות הבריאותיים הבולטים וסוגי הדגים שבהם ניתן ליהנות מהם:
מעט נתרן
דגים הם בדרך כלל דלי נתרן: קרפיון, אמנון, בורי, באס, מוסר, פורל ולברק מכילים פחות מ-50 מ"ג נתרן ב-100 גרם. בהשוואה לעוף ולמוצרי חלב, זו כמות נמוכה משמעותית. קרפיון ובורי מכילים הכי פחות נתרן - כ-30 מ"ג נתרן בלבד ב-100 גרם.
ויטמין B12
הדגים עשירים בוויטמין B12, הנמצא במזון מן החי. מוסר בריכה, פורל, לברק, בורי, מקרל וקרפיון מכילים את הכמות המרשימה ביותר של הוויטמין.
ויטמין D
דג אמנון מכיל כמות משמעותית של ויטמין D. ממחקר שנערך ב-2009 עולה שרוב האוכלוסייה בארץ סובלת ממחסור בוויטמין זה, מחסור הקשור בהתפתחות אוסטיאופורוזיס.
אומגה 3
חומצות שומן מסוג אומגה 3 טובות ללב ולבריאות בכלל. בתזונה המערבית אנחנו לא תמיד מצליחים להגיע לכמות מספקת של אומגה 3, וגם כאן באים הדגים לעזרתנו: בורי, גם כשהוא גדל בבריכה, עשיר באומגה 3, וכך גם סלמון ומקרל.
ויטמין E ואבץ
באס ובורי עשירים בוויטמין E, לברק מהווה מקור טוב לאבץ ומוסר בריכות דל במיוחד בקלוריות - רק 85 קלוריות ב-100 גרם ופחות מ-2% שומן (שימו לב, מוסר ים שמן יותר).
דגים מהווים מקור טוב לחלבון איכותי והם תחליף מצוין לבשר, לעוף, לגבינה ולביצים. כל דג שבו תבחרו יתרום ערכים תזונתיים טובים ושונים, יגוון לכם את הארוחה וכמובן יתקבל בברכה לשנה טובה - שנפרה ונרבה כדגים.