טרשת נפוצה: הקשר של המצב הנפשי לגופני
הקשר בין גוף ונפש ידוע זה מכבר, אבל כשמדובר בחולי טרשת נפוצה לחיבור בין שני הדברים יש משמעות מיוחדת. ד"ר איתי לוטן, מומחה למחלה, מסביר איך להתמודד עם ההתקפים ולהימנע ככל האפשר ממצבי לחץ וחרדה
טרשת נפוצה הינה מחלה כרונית של מערכת העצבים, בה נפגע תפקודם התקין של תאים במוח ובחוט השדרה. הפגיעה בהולכה העצבית מקשה על תפקודו תקין של המוח ועלולה לגרום לנזק ולנכות מצטברת. כיום, המחלה נחשבת כגורם העיקרי לנכות נוירולוגית בקרב צעירים בעולם המערבי.
עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו
רוב החולים סובלים ממהלך מחלה הנקרא התקפי-הפוגתי, המתבטא בהתקפים, שיכולים לבוא לידי ביטוי בצורות שונות בכל חולה ובכל התקף, לצד תקופות של הפוגה בהן המחלה שקטה יחסית.
המחלה מתחילה לרוב בגילאי 20-40 והיא שכיחה יותר בקרב נשים לעומת גברים, ביחס של כ- 2:1. בישראל ישנם כיום מעל ל- 5000 חולים בטרשת נפוצה, ומידי שנה מאובחנים למעלה מ 150 חולים חדשים.
עוד על טרשת נפוצה
ה- FDA אישר: טיפול בהזרקה כל שבועיים - לטרשת נפוצה
תסמונת הצחוק והבכי: התרופה שמפחיתה ההתקפים
הרומן שלי עם הטרשת
מה גורם להתקפים במחלת טרשת נפוצה?
על אף שלא ניתן להצביע במדויק על גורמים להתקפי המחלה, ישנם מספר מצבים שעשויים להשפיע על מהלך המחלה ( להביא להחמרה תפקודית או לגרום להתקף של המחלה):
מחלות חום ומחלות זיהומיות
נשים בגיל הפוריות עלולות לסבול מהתקפים רבים יותר בתקופה שלאחר הלידה
מצבים של מתח נפשי ("סטרס") וחרדות
חרדים יותר, סובלים יותר
לחץ וחרדה מביאים לשינויים פיזיים מידיים, אך גם לשינויים נפשיים ורגשיים. אלו החווים סטרס וחרדה לאורך זמן, עשויים לחוות עצבנות יתר, דאגנות רבה ולעתים אף דיכאון.
מחקרים מצביעים על כך שתופעת החרדה הינה שכיחה מאוד בקרב חולי טרשת נפוצה וכי היא משפיעה על כשליש מהם במהלך החיים. לא פעם, הסובלים מטרשת נפוצה חוששים ומוטרדים מהשאלה כיצד ייראה עתידם ועד כמה המחלה תשפיע על חייהם.
המחלה אכן עשויה להשפיע במרוצת השנים על תחומי חיים שונים, וביניהם קריירה, לימודים, זוגיות ומשפחה, ואלו עלולים לעורר סטרס וחרדה.
לא תמיד ניתן לנבא בתחילת המחלה מי מהחולים יסבול ממחלה סוערת וידרדר לנכות, ואצל מי המחלה תהיה שקטה ומאוזנת ותאפשר חיים מלאים ופעילים במשך שנים רבות.
עם זאת, שמירה על אופטימיות ונסיון לקיים שגרת חיים פעילה ותקינה ככל הניתן, בהחלט מסייעים לחולים בהתמודדות היומיומית עם המחלה, ולעומתם לחשש ולדאגות בלתי פוסקות מהעתיד השפעה שלילית לאורך זמן על איכות החיים ויכולת התפקוד של כולנו.
מספר מחקרים בשנים האחרונות, ניסו לעמוד על הקשר בין מצבי לחץ להתקפי המחלה, והעלו ממצאים סותרים. מחקר משנת 2010 שעקב במשך שנה אחר
הקשר בין אירועים של סטרס וחרדה לבין התקפי המחלה בקרב חולי טרשת נפוצה, מצא כי מצבי לחץ וחרדה קשורים לקיומם של התקפים תכופים וקשים יותר, ומחקר אחר שבוצע בארה"ב ופורסם במהלך 2013 מצא כי הדרכת חולי טרשת נפוצה בהתמודדות עם מצבי לחץ ומתח נפשי, יכולה לשפר את איכות חייהם ואף עשויה למנוע או להאט את היווצרות הנגעים החדשים במוח.
ממצאי המחקר העלו כי ניהול נכון של מצבי מתח וטיפול התנהגותי רציף וארוך טווח יכולים להאט את פעילות מחלת הטרשת הנפוצה.
מאידך, מחקרים אחרים שנערכו בנושא לאורך השנים מצאו תוצאות שונות, ולפי שעה טרם הוכח קשר ישיר בין לחץ וחרדה ובין החמרה במהלך המחלה בקרב חולי טרשת נפוצה.
כיצד להתמודד עם לחץ וחרדה
אמצו גישה אופטימית: לא פעם, הסובלים מטרשת נפוצה וממחלות כרוניות אחרות, נוטים לראות את 'חצי הכוס הריקה' כגון דברים שאינם יכולים לעשות כבעבר, מגבלות וקשיים. נסו לאמץ זוית אחרת להתמודדות – הפכו קשיים לאתגרים, שבחו את עצמכם על הצלחות והישגים.
שתפו בקשיים: קבוצות תמיכה של חולים נוספים שנפגשים ומשתפים על הקשיים שלהם, גורמים לחולים לתחושה שהם לא לבד ויש מי שמבין אותם וחווה את אותם הקשיים.
פעילות גופנית: ספורט הינו פעילות מומלצת להפחתת חרדה ולפריקת מתחים. הסובלים מטרשת נפוצה יכולים ואף מומלץ שיבצעו פעילות גופנית, כל אחד לפי יכולותיו. ישנם חולים שהציבו לעצמם אתגרים גדולים, כמו למשל לרוץ מרתון ועמדו בכך בהצלחה. הישגים ספורטיביים מסייעים גם הם בבניית תחושת המסוגלות ובשיפור מצב הרוח והמוטיבציה.
עזרה מקצועית: במידת הצורך, ניתן לפנות לייעוץ פרטני מול אנשי המקצוע הרלוונטיים – עובדת סוציאלית, פסיכולוג, פסיכיאטר וכו'. מעבר לשיתוף ולפריקת הקשיים, ייעוץ יסייע לחולה במתן כלים להתמודדות ואף בשינוי נקודת המבט על הדברים.
טיפול תרופתי: ישנם טיפולים תרופתיים יעילים להפחתת מתח נפשי וחרדות, אותם ניתן לשלב עם טיפולים אחרים או להעזר במקרים בהם יתר הטיפולים אינם יעילים מספיק.
לסיכום,
ההתמודדות עם מחלת הטרשת הנפוצה הינה מורכבת ודורשת התייחסות למגוון היבטים. מעבר לחשיבות שבהתאמת הטיפול המונע המתאים עבור כל אחד מהחולים, שמטרתו להפחית את מספר ההתקפים ולמנוע את הנזק המצטבר כתוצאה מפעילות המחלה,.
חשוב להיות מודעים גם לגורמים נוספים, בינהם מצבי לחץ וחרדות, אשר התמודדות נכונה עימם עשויה לסייע רבות למטופלים ולשפר באופן משמעותי את איכות חייהם.
הכותב הוא רופא בכיר במחלקה הנוירולוגית, המרפאה לטרשת נפוצה ונוירו-אימונולוגיה, בי"ח בילינסון