אורז בשידור חוזר: 4 מתכונים
מה עושים עם שאריות סיר האורז משבת? מקפיצים עם ירקות או מבשלים עם עוף, בשר טחון, ירקות ואטריות. רותי אוליבר מגישה רביעיית מתכונים שממחזרים את תבשילי הסופ"ש לארוחת ערב כיפית של יום חול
אורז קר הכי מתאים להכנת מנה מוקפצת - כך שאין צורך אפילו לחמם אותו. פשוט מוציאים מהמקרר והופ! הישר לווק או למחבת. להקפצת האורז משתמשים בשמן צמחי ונטול טעמים כמו קנולה, חמניות או תירס. השמן גם עוזר לגרגרים להישאר אחד-אחד. שמן צ'ילי ושומשום יכולים לשמש לתיבול המנה.
עוד מתכונים בערוץ האוכל:
אורז מוקפץ - כך תאלתרו זאת בלי מתכון
- תיבול. בצל, שום וג’ינג’ר הם הבסיס לכל מנה מוקפצת. בהמשך מתבלים בטריאקי, ביקיטורי או ברוטב סויה וסוכר.
- ירקות. חותכים דק ומקפיצים כל ירק לפי הזמן המתאים לו. אם מדובר בכמות גדולה, מטפלים בכל ירק בנפרד; אם במנה-שתיים - מתחילים בבצל וממשיכים עם גזר, פלפל, כרוב, אפונה, תירס, פטריות, נבטים ובצל ירוק.
- תוספת עוף, בשר או טופו. חותכים לרצועות או לקוביות ומקפיצים לחוד ומראש. לקראת סוף ההכנה מוסיפים לחימום.
אורז לבן אחד-אחד - מתכון בסיסי:
המרכיבים:
1.5 כוסות אורז (מזן יסמין או בסמטי)
2-4 כפות שמן קנולה
3 כוסות מים רותחים
אופן ההכנה:
- מטגנים את האורז ב-4-2 כפות שמן קנולה כ-4 דקות, עד שכל הגרגרים חמים ומצופים שמן.
- יוצקים 3 כוסות מים רותחים, מוסיפים כפית מלח, מערבבים ומביאים לרתיחה. מכסים, מנמיכים את הלהבה ומבשלים 18 דקות בדיוק.
- מכבים את הלהבה וממתינים 10 דקות לפני שפותחים. מאווררים את האורז בעדינות עם מזלג.
1. אורז מוקפץ בסגנון אינדונזי
גרסה קצת אחרת לאורז המטוגן והאהוב מהמזרח - עם בקר טחון, ובתוספת חמאת בוטנים.
המרכיבים ל-8 מנות:
1 כמות אורז לבן מבושל (ראו מתכון למעלה)
300 גרם בשר טחון
4 כפות שמן קנולה
1 כף חמאת בוטנים
1 כפית פפריקה
2 כפות רוטב סויה
1 בצל, פרוס דק
1 כפית ג’ינג’ר קצוץ
2 גזרים, חתוכים למקלונים
1 פלפל אדום, חתוך לרצועות
1 פלפל צהוב, חתוך לרצועות
1 סלסילה פטריות שמפיניון, חתוכות לפרוסות
1/2 כוס אפונה קפואה
2 עגבניות קלופות, נקיות מגרעינים וחתוכות לקוביות
מלח, פלפל שחור גרוס
אופן ההכנה:
- מחממים ווק או מחבת גדולה ועמוקה עם 2 כפות שמן, ומטגנים את הבשר כ-3 דקות עד שמתקבלים פירורים בגוון אפור-חום ואין נוזלים. מתבלים במלח ופלפל, מוסיפים חמאת בוטנים, פפריקה וסויה ומערבבים עד שכל המרכיבים מתאחדים. מעבירים לצלחת.
- מחממים את הווק עם יתרת השמן. מוסיפים בצל, ג’ינג’ר וגזר ומקפיצים 2 דקות. מוסיפים פלפלים ומקפיצים עוד דקה. מוסיפים פטריות, אפונה ועגבניות ומקפיצים עוד דקה.
- מחזירים את הבשר, מוסיפים אורז, מערבבים ומקפיצים לחימום. טועמים, מתקנים תיבול ומגישים.
2. אורז עם גזר ועוף
טעמי הפילאף טמונים בטיגון של בצל, שום וגזר. מנה יומיומית זריזה, שעושה שימוש בנתחי עוף צלויים או מבושלים מראש.
המרכיבים ל-6 מנות:
1 כמות אורז לבן מבושל (ראו מתכון למעלה)
3 כפות שמן קנולה
1 בצל קצוץ
3 גזרים, חתוכים לרצועות דקות
3 שיני שום קצוצות
300 גרם עוף מבושל, חתוך לרצועות דקות
1/2 כפית פפריקה מתוקה
1/2 כפית כורכום
מלח, פלפל שחור טחון טרי
אופן ההכנה:
- מחממים שמן במחבת. מוסיפים בצל ומטגנים כ-4 דקות עד להזהבה. מוסיפים גזר ומטגנים 5 דקות נוספות, או עד שהגזר מזהיב ומתחיל להתרכך.
- מוסיפים שום, עוף, מלח, פלפל, פפריקה וכורכום. מערבבים ומטגנים כ-5 דקות נוספות, או עד שהעוף מתחיל להזהיב מעט.
- הגשה: מניחים את תערובת העוף על האורז, מערבבים בעדינות ומגישים.
3. אורז עם פטריות ואפונה
משתמשים באפונה בגרסתה הקפואה או המשומרת.
המרכיבים ל-4 מנות:
1 כמות אורז לבן מבושל (ר'מתכון לעיל)
3 כפות שמן זית
1 בצל, קצוץ דק
2 שיני שום קצוצות
2 סלסילות פטריות שמפיניון פרוסות
2 כוסות אפונה קפואה או משומרת
3 גבעולי בצל ירוק קצוצים
3 כפות רוטב סויה
מלח, פלפל שחור טחון טרי
מיץ וקליפה מגוררת מלימון אחד
אופן ההכנה:
- מחממים שמן ומטגנים בצל כ-5 דקות. מוסיפים שום ופטריות, מקפיצים מעט ומוסיפים אפונה. מערבבים עד שהאפונה חמימה.
- מסירים מהכיריים ומוסיפים בצל ירוק, סויה, מלח, פלפל ולימון. מערבבים עם האורז המבושל ומגישים.
4. אורז עם אטריות
הילדים אומרים שלאורז הזה יש טעם של ביסלי. אם אתם סקרנית לדעת מדוע - הסיבה לכך היא הכמון שבפנים.
גיוונים:
מחליפים את הכמון בפפריקה, בהרט או אבקת דארי הודי ; לקבלת אורז איטריות אדום - מוסיפים למרק כף או שתיים של רסק עגבניות. לגרסת המבוגרים: מטגנים בצל יחד עם האטריות.
המרכיבים ל-6 מנות:
1 כמות אורז לבן מבושל (ראו מתכון למעלה)
1 בצל, קצוץ דק
3 כפות שמן
1.5 כוסות אטריות ביצים דקות
1 כפית כמון
מלח ופלפל שחור גרוס
1/4 1 כוסות מרק או מים רותחים
אופן ההכנה:
- מחממים מחבת עם שמן ומטגנים בצל עד הזהבה. מוסיפים אטריות, ומטגנים תוך כדי ערבוב עד שהאטריות מזהיבות ומשנות את צבען. מתבלים בכמון, מלח ופלפל.
- יוצקים מרק או מים רותחים ומביאים לרתיחה. מבשלים עד שהמים נספגים והאטריות רכות.
- מערבבים עם האורז ומגישים מיד.
המתכונים (הנפלאים!) לקוחים ממגזין "על השולחן". עוד טיפים, מתכונים ורעיונות לארוחות - בעיתון