בתוך שנה: שיווק הדירות ביו"ש זינק פי 10
בדיקת "כלכליסט": מתחילת השנה שיווקה רשות מקרקעי ישראל 2,300 יחידות דיור בהתנחלויות, בדומה לאזור המרכז. בתל-אביב שווקו 293 יחידות דיור בלבד - ירידה של 14.3% ביחס לתקופה המקבילה אשתקד
מתחילת השנה שיווקה רשות מקרקעי ישראל קרקעות לבניית 2,300 יחידות דיור בהתנחלויות - זינוק של 866% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד; בשעה ששיווק הקרקעות במחוז תל-אביב צנח ב-14.3%. כך עולה מבדיקה שערך "כלכליסט" בכל המכרזים שפורסמו בין החודשים ינואר עד יולי 2014.
- לכתבות נוספות בערוץ נדל"ן
מהבדיקה, שכללה הן בנייה רוויה והן בנייה צמודת קרקע, עולה כי יחידות הדיור ששווקו בהתנחלויות הן חלק משמעותי מהשיווקים בתקופה זו - 14% מכ-16.5 אלף יחידות דיור שהוצעו במכרזים ברחבי הארץ. כנגד כל 5.6 יחידות דיור ששווקו בתוך הקו הירוק (12.94 אלף יח"ד) שיווקה הרשות קרקע ליחידת דיור אחת בשטחים, ביחס שאינו תואם את מספר התושבים. לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, נכון לשנתון הסטטיסטי 2013 בהתנחלויות מתגוררים 4% מאזרחי המדינה.
הפריפריה מצטמקת
מבדיקת "כלכליסט" עולה כי בעוד שהמינהל מרחיב את ההתנחלויות בשטחים, הפריפריה מצטמקת: במחוז הצפון נרשמה צניחה של 67% בשיווק. בצפון שווקו רק 1,356 יחידות דיור, ובמחוז תל אביב רק 293 יחידות. השיווקים בשטחים עקפו את מחוז חיפה, שבו שווקו קרקעות ל-2,144 יחידות.
כזכור, הממשלה החליטה להגדיר את מחוזות תל אביב, המרכז, ירושלים, חיפה ונפת אשקלון כאזורי ביקוש ולשווק בהם קרקעות לבניית 15 אלף יחידות דיור לפחות. כך לשון החלטת קבינט הדיור מיוני 2013, שקיבלה תוקף של החלטת ממשלה.
מחוז יו"ש לא נכלל בהחלטת הממשלה כאזור ביקוש, ולכן מפתיע כי הוא שרשם את הזינוק הגבוה ביותר בשיווקי הקרקעות. זאת בשעה שבמחוז תל אביב, שהוגדר אף הוא כאזור ביקוש בידי הממשלה, נרשמה צניחה של 14%.
תוכנית הדיור מתעכבת
בינתיים תוכניות הדיור הלאומיות, שהיו תקוותם של עשרות אלפי זוגות צעירים, מתעכבות. שר האוצר ויו"ר קבינט הדיור יאיר לפיד ושר השיכון אורי אריאל כרכו יחדיו את שתי תוכניות הדגל של הממשלה בתחום הדיור כדי להבטיח תמיכה הדדית בתוכניות שלהם, אלא שהחלטה זו הובילה לשיהוי של שתיהן: חוק 0% מע"מ של לפיד, שאמור להעניק פטור ממע"מ לרוכשי דירה ראשונה מקבלן, עוד נידון בוועדת הכספים של הכנסת, לאחר שבמושב הקודם לא הצליח לעבור; מכרזי מחיר המטרה של אריאל, שבהם ימכרו הקבלנים דירות במחיר קבוע מראש ובהנחה של כ-20% ממחירי השוק, צפויים להתפרסם לאחר אישור הפטור ממע"מ.
ברבעון השני צנחו התחלות הבנייה ב-19% בהשוואה לרבעון הראשון, והגיעו לשפל של שנתיים: כ-9,300 יחידות דיור בלבד. במצב הבנייה כיום קשה לראות כיצד ההיצע יעלה על הביקוש, שיתפרץ אחרי שיעבור או יבוטל חוק 0% מע"מ. ב-12 החודשים שחלפו עד יוני 2014 עלו מחירי הדירות בכמעט 8%.
ברשות מקרקעי ישראל הפנו אותנו למשרד השיכון. ממשרד השיכון נמסר: "מדובר בעיוות נתונים. רק בשבוע שעבר פרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה כי נרשמה דווקא ירידה של 72% בהתחלות הבנייה לעומת 2013".