ארגון טרור מציל מדאעש: "הכורדים גיבורים"
ה-PKK הכורדי נמצא ברשימת ארגוני הטרור של ארה"ב ואירופה, אבל ניצב בחזית המאבק והפעילות ההומניטרית מול דאעש והציל המוני יזידים ממוות בטוח. זה עושה כאב ראש לאובמה, לבריסל - וגם לארדואן
במאבקה נגד ארגון "המדינה האיסלאמית" (דאעש) בעיראק מצאה ארה"ב בן ברית לא שגרתי - ארגון שהיא עצמה מחשיבה רשמית לארגון טרור. "מפלגת הפועלים של כורדיסטן" (PKK) החלה לנהל כבר לפני שלושה עשורים מלחמה נגד טורקיה, וכעת הארגון ממלא לדבריו תפקיד מכריע במאבק נגד דאעש בעיראק, שהוביל להפצצות של ארה"ב במדינה כדי לעצור את התקדמות ארגון הג'יהאד.
עוד חדשות בעולם :
- כתום עולה: אלפים בכנס ג'ינג'ים בינלאומי
- מזכרות מחיסול בן לאדן במוזיאון 'גראונד זירו'
- שיא עולמי חדש: 27 כוסות בירה בשתי ידיים
- חיה פצועה: עתיד אל-קאעידה של אפריקה
"המלחמה הזו תימשך עד שנחסל את דאעש", אמר לאחרונה רוג'האט, לוחם ה-PKK, ממיטתו בבית חולים בארביל, בירת המחוז הכורדי האוטונומי בעיראק.
למעורבות ה-PKK יש השלכות לא רק על הפלגים הכורדיים היריבים של הארגון, שלא הצליחו לעצור בעצמם את התקדמות דאעש, אלא גם עבור טורקיה והקהילה הבינלאומית, שה-PKK מפציר בה להסירו מרשימת ארגוני הטרור.
רוג'האט, בן 33, נפצע זה הפעם השלישית בקרב על השבת השליטה בעיירה מחמור שבצפון עיראק, שאנשי דאעש השתלטו עליה וסילקו ממנה את כוחות הפשמרגה הכורדיים. בפעמיים הקודמות הוא נפצע כשנלחם בחיילי טורקים, כחלק מהסכסוך המזוין בין הצדדים שבו נהרגו 40 אלף איש מאז שהחל ב-1984 ועד להסכם הפסקת האש שגובש ב-2013. הכורדים דורשים מטורקיה להעניק להם עצמאות.
תפקידו של ה-PKK בלחימה נגד דאעש מדגיש את האתגר שניצב בפני אנקרה, שעדיין רואה ב-PKK ארגון טרור אבל גם חשה מאוימת מאוד על-ידי דאעש. הודות לרוג'האט וחבריו לנשק, תושבי מחמור שנמלטו בבהלה מהעיר שלהם לארביל, החלו לפני שבוע לחזור לבתיהם ולהעריך את הנזק. הם הספיקו למחוק כתובות גרפיטי בנוסח "דאעש כאן כדי להישאר".
"הנשק העיקרי של דאעש הוא הפחד"
"העניין הוא לא רק מחמור: העניין הוא כורדיסטן", אמר מפקד ה-PKK סדיר גויי, בעודו יושב מתחת לכרזה של מנהיגו הכלוא של הארגון, עבדאללה אוצ'לאן. חבל כורדיסטן, נזכיר, משתרע על פני שטחים בסוריה, איראן, טורקיה ועיראק. "דאעש הוא סכנה לכולם, ולכן אנחנו חייבים להילחם בהם בכל מקום".
ארגון חמוש כורדי אחר, "יחידות ההגנה העממיות", שהוא בן בריתו של PKK, הדף בהצלחה התקפות של דאעש על אזור כורדי אוטונומי בצפון-מזרח סוריה. כשדאעש הצליח להניס את אנשי כוחות הפשמרגה הכורדית בצפון-מערב עיראק, הארגון הזה חצה את הגבול מסוריה ופינה אלפים מאנשי המיעוט היזידי שנותרו תקועים על הר, נצורים ללא די מזון ומים. "ה-PKK הם הגיבורים שלנו", אמר חוסיין, צעיר יזידי בן 26, שאומן על-ידי אנשי "יחידות ההגנה העממיות" בכמה מחנות אימון בסוריה כדי שיוכל להילחם נגד דאעש.
כוחות הביטחון של טורקיה החלו לפעול נגד תושבי כפרים תומכי ה-PKK בשנות ה-90, ועקרו מבתיהם אלפי כורדים. חלקם נמלטו לעיראק ובסופו של דבר התיישבו במחנה במחמור, שלאחרונה הפך לבסיס עבור לוחמי הגרילה מה-PKK. המילה "אפו", כינויו של אוצ'לאן, נראית על קירות המחנה, שבו שכנו יותר מ-10,000 תושבים עד לפלישת דאעש.
ההתקדמות של דאעש לעבר כורדיסטן הרסה את הילת הבלתי-מנוצחים שאפפה את כוחות הפשמרגה הכורדיים שפועלים באזור. הם לא נלחמו במשך שנים, והתקשו להתמודד עם לוחמי דאעש החמושים בכלי נשק שנלקחו כשלל מהצבא העיראקי. אלא שמפקדים ב-PKK אומרים שהנשק העיקרי של דאעש הוא הפחד: "הם מנהלים מלחמה פסיכולוגית", אמר גויי, "דאעש לא חזקים כמו שחושבים".
הבסיס התערער: מה זה טרור?
התפקיד שקיבל לאחרונה ה-PKK עשוי להיות מדאיג במיוחד עבור היריב ההיסטורי שלו, "המפלגה הדמוקרטית של כורדיסטן". שני הגופים האלה שואפים זה שנים להנהיג את הקהילה הכורדית בסוריה, איראן, טורקיה ועיראק. כעת, כשכוחות כורדיים מכל ארבע המדינות נלחמים באותו האויב בפעם הראשונה, לפחות לעת עתה לוחמי הגרילה של ה-PKK והפשמרגה ניצבים זה לצד זה במחסומים בדרך למחמור. מסעוד ברזאני, נשיא כורדיסטן העיראקית וראש "המפלגה הדמוקרטית של כורדיסטן", ביקר בעצמו במחנה כדי להודות למפקדי ה-PKK על הסיוע שלהם.
למרות זאת, המתח בין הצדדים אינו נסתר. גורם בכיר ב"מפלגה הדמוקרטית של כורדיסטן" אמר כי מעורבות ה-PKK עלולה שלא לעודד, בלשון המעטה, את הקהילה הבינלאומית לספק לכורדים נשק מתקדם כדי שתוכל להתמודד עם הארסנל של דאעש. "אנחנו לא צריכים אותם", אמר על ה-PKK, וטען כי הארגון הזה מנסה לפגוע בתדמית של "המפלגה הדמוקרטית של כורדיסטן".
גורמים רשמיים בטורקיה טענו כי להערכתם ה-PKK לא יתחזק כתוצאה מהתפקיד שהוא ממלא בעיראק עדי כדי כך שיעורר תסיסה בתוך טורקיה. לדבריהם המלחמה שלו נגד דאעש היא עניין נפרד מהמלחמה שלו נגד ממשלת טורקיה. ה-PKK רואה באויב הוותיק שלו ובאויב החדש כמי שקשורים זה בזה, ומאשים את טורקיה במימון ושליחת איסלאמיסטים להילחם בשמה נגד הכורדים בסוריה. אנקרה מכחישה את ההאשמות הללו.
עם זאת, ה-PKK הסיר את דרישתו למדינה עצמאית לכורדים בדרום-מזרח טורקיה והסכים להסתפק בהעברת סמכויות ואוטונומיה נרחבת יותר לכורדים בארבע המדינות שעליהן משתרע חבל כורדיסטן. דיפלומט אירופי באנקרה אמר כי ה-PKK צפוי לראות בפעולות בעיראק,
במיוחד ההגנה על בני המיעוט היזידי, מהלך שיסייע לניסיון הדיפלומטי שלו לשכנע את האיחוד האירופי להסירו מרשימת ארגוני הטרור.
"זה די פרדוקסלי שארגון שמוגדר ארגון טרור על-ידי האיחוד האירופי ממלא כנראה תפקיד משמעותי כל כך נגד דאעש", אמר הדיפלומט האירופי. "הם מאתגרים את הבסיס המשפטי שלפיו הציב אותם האיחוד האירופי ברשימת ארגוני הטרור מלכתחילה". למרות זאת, לא סביר להניח שהאיחוד האירופי ינקוט צעד לטובת ה-PKK בלי הסכם על כך עם טורקיה.