שתף קטע נבחר
 

השטחים לבנייה בתוכנית המתאר הארצית לא יוגדלו

הירוקים ניצחו את משרד הפנים: בתום דיון סוער הוחלט שלא לאשר את העדכון של תוכנית המתאר הארצית - תמ"א 35. משרדי האוצר והשיכון דרשו להגדיל את השטחים לבנייה ב-4%-10%, אולם בסופו של דבר עמדתם של נציגי הסביבה, ובראשם השר להגנת הסביבה עמיר פרץ, התקבלה

מינהל התכנון במשרד הפנים הפסיד בהחלטה המשמעותית ביותר על תכנון מלאי הקרקעות לבנייה בישראל: בתום דיון סוער, שהחל במועצה הארצית לתכנון ובנייה כבר בשעות הבוקר היום (ג'), הוחלט שלא לאשר את העדכון של תוכנית המתאר הארצית (תמ"א 35) - ולא לאפשר הגדלה גורפת של היצע הקרקעות לבנייה. מדובר בניצחון שני של הנציגים הירוקים בתוך כשבוע, לאחר שהוועדה המחוזית לתכנון ובנייה בירושלים נעתרה לדרישתם שלא לאשר את פרויקט פצלי השמן בשפלת יהודה

 

  • מ' השיכון נגד עדכון תוכנית המתאר הארצית
  • האוצר והשיכון: שכונות במקום שטחים פתוחים
  • בדרך לאישור: הקלות בנייה בעוטף עזה

     

    זאת, בניגוד לעמדתו של מינהל התכנון ושל משרדי האוצר והשיכון, שהציגו בימים האחרונים נתונים לפיהם יש להגדיל את השטחים לבנייה בשיעור גבוה בהרבה של בין 4%-10% - על מנת לעמוד ביעדי הבנייה לשנת 2030.

     

    במהלך הדיון הסכים מינהל התכנון להתפשר והעלה להצבעה את הצעתו הישנה, שמסתפקת בעדכון של 2% בלבד - אולם גם זו נדחתה על ידי חברי המועצה הארצית. במונחי שטח, משמעות הצעת הפשרה שהציע מינהל התכנון הייתה הגדלת המרקמים העירוניים בישראל (הקרקעות הזמינות לבנייה), שהיקפם עומד כיום על שני מיליון דונם, בכ-40 אלף דונם נוספים.

     

    ואולם, החלטה זו נדחתה והתקבלה, בסופו של דבר, עמדתם של נציגי הסביבה ובראשם השר להגנת הסביבה, עמיר פרץ, וכן של נציגי משרד הבריאות בדיון. אלה סברו כי אין לבצע עדכון גורף בתוכנית המתאר הארצית, אלא להסתפק בעדכונים נקודתיים בהתאם לצורך.

     

    "ההחלטה היום היא בשורה לאזרחי ישראל, שסוף סוף ייהנו גם מהיצע נרחב של יחידות דיור במחיר הוגן וגם מריאות ירוקות. ההישג הזה מצטרף להישג הגדול שהשגנו במאבק על פצלי השמן ועתיד עמק האלה ומראה עד כמה צדק סביבתי קשור בקשר בל ינותק בצדק חברתי", אמר השר פרץ.

     

    מהחברה להגנת הטבע נמסר כי מדובר "בהחלטה נכונה, ראויה ומוצדקת. ישנן מאות אלפי יחידות דיור מאושרות, שרק מחכות להיבנות, יש לפעול למימושן המיידי ולא להמשיך וליזום עוד ועוד תוכניות, שלא יתרמו במאום למצוקת הדיור, לא יוסיפו ולו יחידת דיור חדשה אחת ורק יפגעו באיכות ורווחת חייהם של האזרחים, באזורי הפנאי והנופש שלהם, בשטחים הפתוחים ובטבע הישראלי".

      

    הדיון על הגדלת הדירות בקיבוצים ובמושבים נדחה

    אתמול הודיע משרד הפנים כי המועצה הארצית צפויה לאשר שורה של הקלות בתכנון ביישובי עוטף עזה, במטרה להגדיל את היקף הדירות ביישובים אלה ב-500 יחידות; וכן לממש במושבים הקיימים בתחום עוטף עזה (נתיב העשרה ויכיני) יחידת דיור שלישית בתחום הנחלה (בכל נחלה יש זכות לשני בתי מגורים, וכעת מבקש משרד הפנים לממש בית נוסף, למשל לבן ממשיך). זאת במטרה להגדיל את מספר התושבים באזור. 

     

    עם זאת, פרקליטות המדינה הודיעה כי המועצה לא תוכל לקיים דיון על הגדלת מספר יחידות הדיור בקיבוצים ובמושבים ועל תוספת נחלה שלישית בכפרים שיתופיים. ההחלטה התקבלה בעקבות פנייתה לבג"ץ של עמותת אדם טבע ודין, שעתרה נגד מעורבותה של ראש מינהל התכנון במשרד הפנים, בינת שוורץ, בתמ"א 35 - בטענה לניגוד עניינים.

     

    בתנועה הקיבוצית מתחו אתמול ביקורת חריפה על ההחלטה שלא לקיים את הדיון, וציינו כי המועד המקורי לקיומו אמור היה להיות כבר ב-2009, אך מאז נדחה ובכך מנע בנייה והגדלה של מספר יחידות הדיור בקיבוצים. "זוהי פארסה מביכה שהקיבוצים הופכים בה שוב לשק חבטות בידי גופים ירוקים וגופים אנטי-ציוניים, שכל מטרתם היא להכשיל את הפיתוח והצמיחה במדינת ישראל", טען מזכ"ל התנועה הקיבוצית, איתן ברושי.

     

    מזכ"ל תנועת כפרי האיחוד החקלאי, עו"ד דודו קוכמן, אמר אתמול כי הוא מצר על דחיית הדיון, מאחר שמדובר "בהחלטה חשובה מאוד שנדחית כבר כמה שנים, למרות שגם ועדת המעקב של תמ"א 35 וגם הולנת"ע (הוועדה לנושאים תכנוניים עקרוניים) המליצה על היחידה השלישית בנחלה". הוא הוסיף כי "ההחלטה חשובה הן במישור החברתי והן במישור המשפחתי בישובים הכפריים ואמורה להשפיע על מצוקת הדיור".

     

    שלשום שלח איגוד המתכננים בישראל למנכ"ל משרד הפנים, ד"ר שוקי אמרני, את עמדתו לקראת הדיון. באיגוד מתנגדים לבנייה נרחבת של שכונות על חשבון שטחים פתוחים, ולדברי יו"ר האיגוד, אדריכלית עדנה לרמן, "השינויים המבוקשים בתמ"א יגרמו לפגיעה בקידום התחדשות עירונית, ליצירת שכונות פרבריות, לתוספת תשתיות והעמסת מערכות הכבישים, לפגיעה באזורי נוף ונופש, להרחבת פערים בין מרכז ופריפריה, להשפעות שליליות על שוק המקרקעין ולפגיעה בעקרונות התכנון וביכולת הבקרה".

     

    גם יו"ר מרכז המועצות האזוריות בישראל, שמוליק ריפמן, התייחס לעדכון התוכנית וטען כי "אישור תמ"א 35 החדשה יהווה הודאה בכישלון התוכנית שאושרה לפני כמעט עשור, וחותמת רשמית להפקרת תושבי הדרום, הצפון והפריפריה בישראל בכלל. זהו מתכון לקטסטרופה חברתית - במקום להשקיע בפיתוח הפריפריה בנגב ובגליל, חוזרת מדינת ישראל לגבולות מדינת תל-אביב. התוצאה תהיה שהצפיפות במרכז הארץ תגדל והפערים החברתיים והכלכליים בין תל-אביב ובין הנגב והגליל יצמחו - רמת החיים וההכנסה לנפש יעלו בתל-אביב ויירדו עוד בפריפריה".

     

    בעמותת האדריכלים ציינו השבוע כי לא היה מספיק שיתוף ושקיפות טרם ההכרעה. לדברי אדריכל חיימי שניידר, חבר הנהלת עמותת האדריכלים, "בנושא מרכזי וכה חשוב לעתיד המרחב הפיזי של המדינה ואיכותו, נדרשים שקיפות ושיתוף מירביים. ציבור האדריכלים המאוחד פועל מתוך התנדבות לייצג, להציג ולתרום עמדה מקצועית ציבורית שכזו. בהזדמנות זו נזכיר כי ב-4 השנים האחרונות, נמנע משרד הפנים מלמנות למועצה הארצית אדריכל כנציג ציבור האדריכלים מהמגזר הפרטי".

     

    יעל דראל היא כתבת "כלכליסט"


  •  

     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    צילום: ד"ר יריב מליחי, רשות הטבע והגנים
    צילום: ד"ר יריב מליחי, רשות הטבע והגנים
    מומלצים