המרגל הבכיר של ארה"ב מדבר
היום ב"ידיעות אחרונות": גנרל מייקל היידן, לשעבר ראש ה-CIA, מסביר למה חיסולים הם התשובה לדאע"ש. ראיון נדיר
"צריך לפעול נגד דאע"ש בדיוק כמו שפעלנו נגד אל-קאעידה: להגיע לאיפה שהם נמצאים ולנטרל אותם," מסביר גנרל מייקל היידן (69) מי שמכונה על ידי רבים "מרגל העל של ארצות הברית," וזאת בשל היותו היחיד שנשא בכל ארבעת התפקידים הבכירים בקהילת הביון האמריקאית: ראש המודיעין של חיל האוויר, ראש הסוכנות לביטחון לאומי (אן- אס-אי,( סגן ראש המודיעין האמריקאי וראש סוכנות הביון המרכזית (סי-איי-אי.(
היידן היה זה שביקש מהנשיא בוש לעבור למדיניות של סיכולים ממוקדים נגד בכירי אל-קאעידה. "באתי אליו ואמרתי לו: 'אין לנו אפשרות לעצור את האנשים האלה, אבל אנחנו חייבים לעקור אותם משדה הקרב, בדרך זו או אחרת'", הוא מספר. "מדובר בהחלטה לא פשוטה. ישראל היא המדינה היחידה בעולם שחושבת כמו ארצות הברית שחיסולים זה חוקי. אני חושב שזה חוקי, אבל אין לנו חבר אחר בעולם שחושב שזה חוקי. לכן היה לנו ברור שאנחנו די על הקצה מבחינת דעת הקהל הבינלאומית, ושאם הולכים לעשות את זה - זה חייב להיות באופן מושלם. אבל עובדה שזה הצליח: החבר'ה האלה של אל-קאעידה כבר לא יכולים לפגוע באף אחד."
היידן מודע לבעייתיות של פעולה אגרסיבית נגד טרוריסטים בכירים, שלעתים מובילה לפגיעה גם באזרחים חפים מפשע - כפי שמעידה הביקורת החריפה שספגה ישראל במהלך הלחימה האחרונה בעזה. "דמוקרטיות היום מתמודדות עם שאלת ההגנה על האזרחים הללו," הוא אומר. "אני תמיד הייתי הרבה יותר סובלני כלפי הפעולות של ישראל בהשוואה לאמריקאים אחרים. כמובן שגם מבחינתי פגיעה באזרחים היא עצובה מאוד, אבל מבחינה מודיעינית - בוודאי שחמאס הוא יעד של ארצות הברית."
בראיון - שמתפרסם במלואו היום במוסף 7" ימים" של "ידיעות אחרונות" - מספר היידן על שיתוף הפעולה בין שירותי המודיעין של ישראל ושל ארצות הברית. "אני מכיר היטב את ראש המוסד לשעבר מאיר דגן, ויש לנו חברות קרובה מאוד," הוא מספר. "יש לנו אמירה בסי-איי-אי: 'יש לי הרבה זמן עבורו'. כך אני מרגיש כלפי מאיר, וזה גם האופן שבו אני רואה את היחסים שלי עם עמוס ידלין."
עם זאת, היידן מספר כי למרות שיתוף הפעולה ההדוק - היו גם לא מעט מחלוקות בין ארגוני הביון של שתי המדינות. "ההערכות וניתוח המידע היו לעיתים שונים, בעיקר כשזה נגע לאיראן," הוא אומר, ומתכוון לסוגיית הערכת משך הזמן שייקח לטהרן להשיג נשק גרעיני מבצעי. "יש כל מיני דרכים להסתכל על העובדות,
וכשאנחנו בחנו אותן הגענו למסקנה שמדובר על 18-כ חודשים עד שהאיראנים יוכלו לבנות פצצת אטום. ישראל הסתכלה על אותו מידע והעריכה טווח זמן הרבה יותר קצר. אבל אני מבין זאת לגמרי: זה טבעי, אתם הרבה יותר קרובים לסכנה, ואם אני הייתי קצין מודיעין ישראלי גם אני הייתי עושה בדיוק את אותו הדבר."
נוסף על כך מתייחס היידן בהרחבה בראיון גם לפרשה שמטלטלת את ארצות הברית בחודשים האחרונים - הדלפת המסמכים הסודיים של הסוכנות לביטחון לאומי על ידי אדוארד סנואודן. "לא היה מקרה הרסני כמו פרשת סנואודן בתולדות קהילת המודיעין האמריקאית," הוא קובע. "מבחינה מבצעית, בלי להיכנס לפרטים של מה ומי - האויב הגיב. הם הבינו את היכולות שלנו, והם הגיבו בהתאם. איבדנו את הנגישות שלנו לכמה מקורות מידע חשובים ביותר וספגנו מהלומה כל כך קשה. מעולם בהיסטוריה של הסוכנות לא איבדנו כל כך הרבה מקורות בכל כך מעט זמן".
הראיון המלא - היום ב"ידיעות אחרונות", בגיליון הכפול והחגיגי של "7 ימים"