גיאורגי עם רימונים: ארוחת חג עם שבעת המינים
לאה אוצ'רי ובלה חנן, בעלות מסעדת "שותא" הגיאורגית שבקיבוץ שמרת, מכינות יחד ארוחת חג כהלכתה. בתפריט: סלט ירוקים גיאורגי, תבשיל בשר עם כוסברה וגם מאפה בצק ממולא תפוחים לקינוח
לרימון תפקיד חשוב במטבח הגיאורגי העשיר. הוא מופיע במגוון מאכלים מסורתיים כמו בתבשיל החאלייה שלפניכם, שם הוא מופיע כתרכיז ומעניק לאוכל גוון חום, חמיצות ומתיקות יחדיו. במנות אחרות כסלטים הוא מופיע כקישוט וכמיץ המוסיף טעם. שיהיה חג שמח, בתאבון וכמו שאומרים הגרוזינים: גאומרג'וס! (לחיים).
עוד מתכונים בערוץ האוכל:
מצוואניליס סלאטה - סלט עלים ירוקים
המרכיבים:
1 צרור עלי ראשד
1 צרור עלי חמציץ
1 צרור עלי פטרוזיליה
1 צרור עלי נענע
1/2 צרור עלי כוזברה
1 חסה מסולסלת צבעונית
50 גרם אגוזי מלך קלויים
גרעינים מחצי רימון
לרוטב:
2 כפות שמן זית
מיץ מלימון 1 סחוט
1 כף רכז רימונים טבעי
מלח ופלפל שחור גרוס לפי הטעם.
אופן ההכנה:
קוצצים גס את כל העלים ומערבבים בקערת הגשה. מתבלים את הסלט עם הגשתו לשולחן ומוסיפים גרעיני רימון ואגוזים קלויים וקצוצים גס.
חאלייה - תבשיל קדירה מסורתי עם בשר
תבשיל שניתן להכין עם עוף או בקר. לאירועים מיוחדים מכינים עם אווז או בקר. המנה מוגשת בתוספת אורז לבן או תפוחי אדמה אפויים ומומלץ לשלב בארוחה כוס מיין החבאנצ'קרה הגאורגי המפורסם.
המרכיבים ל-4 מנות:
6-8 כרעי עוף (רק החלק המשולש, ללא הפולקע)
2 בצלים גדולים
4 שיני שום
כף וחצי רכז רימונים
2 כפות תמר הינדי
מלח ופלפל לפי טעם
1 כף סונלי (תבלין גאורגי עם עשבי תיבול יבשים - להשיג בחנויות התבלינים)
1 כוס קצוצה כוסברה טרייה
1 כפית רסק עגבניות - לא חובה
אופן ההכנה:
- מערבבים את כל התבלינים היבשים וכן מלח ופלפל ומסדרים כשכבה דקה בתחתית סיר עמוק.
- מוסיפים מעל את כרעי העוף ומעל - כוסברה, בצל ושום קצוצים דק. מוסיפים רסק עגבניות ומכסים במים עד למחצית מגובה המרכיבים בסיר. מביאים לרתיחה.
- מנמיכים את האש, מכסים את הסיר ומבשלים כ-45 דקות, עד לקבלת רוטב סמיך.
וואשליאני - מאפה בצק ממולא תפוחים
זהו החצ'אפורי המפורסם, רק ללא "חצ'א" - הגבינה, שאותה מחליף "וואשלי"- תפוח. זהו קינוח גאורגי שישמח לכבב בארוחות חג בעונה זו של השנה.
המרכיבים ל-20 מאפים:
לבצק:
1 ק"ג קמח לבן מנופה
3 כוסות מי סודה לשתיה
1/2 כוס שמן קנולה
2 ביצים
מעט מלח
למלית:
2 ק"ג תפוחי גראני סמיט מגוררים או קצוצים לקוביות קטנות
1 כוס סוכר
1 כף קינמון טחון
1 כף ציפורן טחון
מיץ מלימון 1 סחוט
אופן ההכנה:
- מכינים את הבצק: מעבדים את כל המרכיבים במיקסר עם וו גיטרה עד לקבלת לבצק יציב ולא לח. כשנפרד ממיכל המיקסר - ניתן להפסיק את הלישה. מוציאים את הבצק מקערת המיקסר ומעבירים לקערה בפינה חמימה במטבח, לנוח במשך 20 דקות כשהוא מכוסה במגבת נקיה.
- מכינים את המלית: מערבבים את כל המרכיבים ומניחים במסננת במשך חצי שעה, שהמלית תגיר נוזלים מיותרים. סוחטים היטב את התפוחים מהנוזלים שעוד נותרו ומייבשים.
- קורצים מהבצק כדורים בגודל כדורי טניס. יוצרים עיגול ומניחים שוב ל-10 דקות מנוחה. מרדדים את העיגולים לעלים עגולים, לא יותר מדי דקים, ושוב מניחים ל-10 דקות. בעזרת ידיים משומנות פותחים את הבצק בעדינות לעלה דק על משטח עבודה, עד לקבלת עלה מרובע בגודל 40X40 ס"מ. משמנים בספריי שמן אם יש ומסדרים במרכזו 3 כפות מהמלית.
- מקפלים את המרובע בצורת מעטפה פנימה ומעבירים לתבנית עם נייר אפייה. אופים בתנור שחומם מראש לחום של 180 מעלות כ-20 דקות או עד שהמאפה מזהיב.
- הגשה: זורים מעל המאפה אבקת סוכר ומגישים עם ריבת שזיפים.
- המתכונים באדיבות לאה אוצ'רי ובלה חנן, בעלות מסעדת "שותא" בקיבוץ שמרת המשתתפת במיזם "אוצרות הגליל" www.ozrothagalil.org.il.
- לפרטים והזמנות: באתר