לא רק כסף: כך יעזור הביטקוין לנטרל רמאים
התיאוריה שעומדת מאחורי שיטת הביטקוין יכולה לשמש לדברים נוספים מלבד לרווחים - היא יכולה לבטל את מנגנוני הפיקוח על עריכת החוזים, להחזיר את האחריות לידינו ולחשוף ניסיונות לתרמית
בשבועות האחרונים כתבתי על חידוש בענף החוזים - חידוש שמשפיע על חוזים משפטיים וחוזים פיננסיים, הכוללים אופציות וחוזים עתידיים המשמשים כמכשירי השקעה הנסחרים בבורסה.
מדובר בפלטפורמות אינטרנטיות המבוססות על ההיגיון התכנותי של הביטקוין, שיאפשרו יצירה עצמאית וחינמית של חוזים קטנים, הפקת בורסות אלטרנטיביות, אתרי התערבויות ועוד. ברמה הממסדית, הפלטפורמות יכולות לספק למשרדים משפטיים אפשרות לגייס לקוחות באמצעות סל חינמי של הפקת חוזים קטנים.
לטורים נוספים של אושי שהם-קראוס
- בקרוב? תשלום שכר דירה באפליקציה
- הכירו את המכונות שיחליפו את עורכי הדין
- למכור את האוטו תמורת אסימון דיגיטלי
- פרויקט ונוס וביטקוין - קומוניזם עתידני?
הקוראים הקבועים של הטור מכירים את האיש שעומד מאחורי השיטה - הוגה בשם ניק סאבו, מומחה למשפט והצפנה שנחשב לסבא של שיטת הביטקוין. סאבו ניסח את האופן שבו מכונות יכולות להוות מטאפורות לחוזים, וכיצד מכונות דיגיטליות - תוכנות או פלטפורמות אינטרנטיות - יאפשרו אחסון ועיבוד נתונים, ואפילו פיקוח עליהם.
סאבו חוזה מהלך שכבר נמצא בעיצומו - פלטפורמות שיכולות לנהל ערך בחינם. כדי להבין ברמה כמעט טכנית כיצד זה פועל, נחזור לרגע למטאפורת בעל הקולנוע והקהל שלו.
שיטת האחריות המשותפת
כדי לוודא שהעסק שלו מתפקד כמו שצריך, צריך בעל אולם הקולנוע להשוות בין כמות הכסף שיש בקופה בסוף היום ובין כמות הכרטיסים שהסדרן קיבל מהלקוחות והחזיר למשרד. אם מספר הכרטיסים כפול מחירם שווה לסכום בקופה, המערכת עובדת כמו שצריך - והנה לנו מאזן וניהול פנקסים.
אבל מה קורה אם בעל הקולנוע עצלן - אם הוא לא רוצה להתעסק עם המאזן, ואין לו סבלנות לספור ולפקח? ובכן, הוא חושב על רעיון מעניין - לתת לקהל הצופים לפקח על עצמו. נניח, הוא אומר, שאציע כרטיסים בחינם מדי פעם לכל צופה שיסכים לשתף פעולה, תמורת אחריות לנהל מאזן מקביל.
נניח שהגיעו עשרה אנשים להקרנה. כל אדם שיקנה כרטיס, ישכפל אותו תשע פעמים וימסור את השכפול לכל אחד מהצופים האחרים. בסופו של דבר, לכל צופה צריכה להיות חבילה של עשרה כרטיסי קולנוע - הכרטיס שהוא קנה, ועוד תשעה שכפולים של הצופים האחרים. התוצאה - כל צופה יוכל לדעת כמה כסף נמצא אצל הקופאי.
מדובר פה בעצם בשילוב בין שיטת ההצפנה של איאן גריג, שטבע את המושג "ניהול חשבונות משולש", ובין ואת וואי דאי (DAI), שהביא את רעיון התשלומים המוכרזים בפומבי. הפומביות מתבטאת בדוגמה שלנו בפרסום הרווחים בין הצופים. כל צופה משתף את האחרים בהשתתפותו בהקרנה, והאחריות על המאזן מתחלקת בין כל הצופים, שעוקבים כולם אחרי המתרחש, ללא גורם אחראי.
שיטת ניהול החשבונות המשולש מתבטאת בדוגמה שלנו בערימת השכפולים שיש לכל אחד מעשרת הצופים - במקום שהמאזן יתבטא בטבלאות של מכירות והכנסות המרוכזות בידיו של אדם אחד, המאזן הופך להיות אוסף ערימות הכרטיסים עצמם ולא טבלה מופשטת.
מה השגנו בעצם? ובכן, במקום לרכז את האחריות בידיו של מנהל הקולנוע, יצרנו חבורה אחראית, אשר מנהלת בשותפות את המאזן ומפקחת ביחד על כל חבריה תמורת גמול - כרטיס חינם מדי פעם.
שיטה יעילה לנטרול רמאים
ומה יקרה אם מישהו מהצופים ינסה לרמות? נניח שצופה בעל נגישות למכונת הצילום אשר הצליח לייצר לעצמו עשרה עותקים של כרטיס, החליט לשמור לעצמו אחד מהם ולחלק העתקים לכל שאר הצופים. האם הוא יצליח?
ובכן, לא. הוא פשוט לא יוכל להיכנס לקולנוע ולתפוס את הכיסא שהדפיס בכרטיס. לכל אחד מעשרת הצופים האחרים יש כבר בחבילה את העתק הכרטיס המקורי - 10 הוכחות על כך שהצופה מרמה. בדיקה משותפת של הערימות תחשוף את התרמית ותסכל אותה. התמריץ של הצופים עבור הפיקוח הוא כאמור התגמול - כרטיס בחינם מדי פעם, לדוגמה.
בעצם הצגנו עכשיו דוגמה לחוזה מאוד ידוע - חוזה ביטקוין, אליו מתייחסים רבים כאל כסף או מטבע לכל דבר. אבל לתיאוריה שהצגנו עכשיו יש שימושים רבים נוספים.
ואיך זה פועל?
נשמע מוזר שאני מתייחס אל ביטקוין כאל חוזה? ובכן, יש לזה הסבר מעניין. אנחנו רגילים להתייחס אל הביטקוין רק ככסף, אבל האנשים שעוסקים בתחום - תיאורטיקנים ומצפינים - מבחינים בין שני תחומים.
האחד הוא Bitcoin (האות B נכתבת כאות גדולה), והשני הוא bitcoin (האות b כאות קטנה). הגרסה השנייה היא מטבע הביטקוין שכולנו מכירים, והגרסה הראשונה מתארת את המבנה התכנותי והתיאורטי המאפשר את הפרקטיקה והמסחר הקיים. ההיגיון הזה מאפשר ייצור של חוזים ושיתופי פעולה נוספים.
דוגמת הקולנוע מציגה את האופן שבו פועלים שני תחומי הביטקוין - בחוסר מפקח אחראי ובמבנה ריזומטי שמקביל למחשבים שמחוברים אחד לשני אשר מנהלים מאזן. הצופים מייצגים את משתתפי הביטקוין, שמנצלים הזדמנות לגיטימית להרוויח כסף.
ערימת הכרטיסים בדוגמה שלנו מייצגת את "שרשרת הבלוקים" - ה-Block Chain, שמהווה את החלק בתוכנה ששומר את ההיסטוריה של כל הכרטיסים שהונפקו ומעדכן גם מקרים שבהם משתתף העביר או מכר כרטיס למישהו חדש.
בטורים הבאים אציג ארגונים וחברות ממשיים שפועלים על גבי פלטפורמה כזו ומייצרים חוזים בפועל, לקראת כנס בינלאומי בנושא הביטקוין, שיתקיים בכפר המכביה בסוף אוקטובר הקרוב.
ד"ר אושי שהם קראוס, מומחה לפילוסופיה של הכלכלה. מעביר הרצאות וסדנאות לקהל פרטי ולחברות. מוזמנים ליצור קשר , ולהאזין לתכנית הרדיו שלי "קצה הקרחון ". התוכנית משודרת בימי רביעי, ב-12.05, ברשת א' של קול ישראל