שתף קטע נבחר

 

דו"ח: ההתנחלויות מקבלות יותר מהפריפריה

מרכז אדוה חושף פערים אדירים במימון הממשלתי ליישובים ברחבי הארץ. על פיו, תושבי התנחלויות מקבלים מימון כמעט כפול מתושבי ערי פיתוח. כל ישראלי ביישוב לא-חרדי ביהודה ושומרון מקבל בממוצע 3,213 שקלים לשנה לעומת 1,892 שקלים בממוצע בעיירות פיתוח

פערים אדירים במימון הממשלתי ליישובים ברחבי ישראל עם העדפה ברורה למתגוררים ביהודה ושומרון והקצאה נמוכה מאוד למתגוררים בעיירות פיתוח - זו התמונה העולה מדו"ח מרכז אדוה המתפרסם היום (ג').

 

מתברר כי בשני העשורים שבין 1991 ל-2012 קיבל כל ישראלי ביהודה ושומרון הקצאה של כ-2,695 שקלים בממוצע לשנה, לעומת 1,892 שקלים בלבד בעיירות הפיתוח, 2,277 שקלים ביישובים הערביים ו-1,684 שקלים בלבד ביישובים המבוססים של "פורום ה-15" הכוללים את תל אביב, גבעתיים, חולון, הרצליה, באר שבע, רעננה, חיפה ועוד. במהלך שני העשורים שנסקרו, חל גידול משמעותי ביותר בהשתתפות הממשלתית ביישובים הערביים - מ-746 שקלים לנפש ב-1991 ל-2,277 שקלים ב-2012. לעומת זאת, עיירות הפיתוח היו הקבוצה היחידה שבה נרשם צמצום בהשתתפות המיועדת.

מעלה אפרים (צילום: באדיבות LOWSHOT) (צילום: באדיבות LOWSHOT)
מעלה אפרים(צילום: באדיבות LOWSHOT)
 

הוצאותיהן של ההתנחלויות עמדו ב-2012 על 6,431 שקלים לנפש. אולם כאשר מבחינים בין התנחלויות חרדיות ללא-חרדיות התמונה משתנה: ב-2012, ההוצאה לנפש בתקציב הרגיל בהתנחלויות החרדיות - 3,596 שקלים - הייתה הנמוכה ביותר, נמוכה אף מזו של היישובים הערביים (4,688 שקלים לנפש). ההוצאה בהתנחלויות הלא-חרדיות - 7,416 שקלים לנפש היא הגבוהה ביותר בישראל, יותר מזו של יישובי "פורום ה-15".

 

עוד עולה מהדו"ח, שחיברו שלמה סבירסקי ואתי קונור אטיאס מהמרכז, כי התנחלויות לא-חרדיות קיבלו מימון ממשלתי הגבוה פי 2.4 מזה של מקבילותיהן החרדיות (ביתר עילית, מודיעין עלית ועמנואל) - 3,213 שקלים לנפש לעומת 1,359 שקלים לנפש, בהתאמה. הסבר עיקרי לכך מצוי בעובדה שביישובים החרדיים, ההשתתפות הממשלתית המיועדת, שחלק גדול ממנה מיועד למימון שירותי חינוך, אינה מועברת לקופת הרשות המקומית אלא ישירות לשתי רשתות החינוך החרדי הגדולות, "החינוך העצמאי" של אגודת ישראל ו"מעיין החינוך התורני" של ש"ס. סיבה נוספת: מוסדות חרדיים שאינם משתייכים לאחת משתי רשתות אלה מסווגים כ"חינוך מוכר שאינו רשמי" ובתור שכאלה הם זכאים להשתתפות תקציבית ממשלתית חלקית בלבד.

בית אריה (צילום: מאיר פרטוש) (צילום: מאיר פרטוש)
בית אריה(צילום: מאיר פרטוש)

ירוחם (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
ירוחם(צילום: הרצל יוסף)
  

בשני העשורים האחרונים גדלה אוכלוסיית ישראל בשיעור של 60% אחוזים. מבין ארבע קבוצות היישובים, הגידול המשמעותי ביותר נרשם בהתנחלויות - 240%. הגידול העיקרי נרשם בשלוש ההתנחלויות החרדיות שאוכלוסייתן גדלה בשיעור של 376%. אוכלוסיית ההתנחלויות הלא-חרדיות גדלה בשיעור של 80% - שיעור קרוב לזה של שאר קבוצות היישובים.

 

הממשלה משתתפת בתקציבי הרשויות באמצעות "השתתפות מיועדת" הניתנת עבור שירותי חינוך ורווחה ובאמצעות "מענקי איזון" המשמשים להקטנת הגירעון המצטבר של רשויות עניות. יישובי "פורום ה-15", שהם המבוססים ביישובי ישראל, אינם מקבלים מענקי איזון.

 

מענקי האיזון קוצצו

בתקופת משבר האינתיפאדה השנייה (2003-2001) קוצץ מאוד תקציב הממשלה למענקי האיזון. מענקי האיזון לעיירות הפיתוח קטנו עוד לפני הקיצוצים התקציביים של תקופת האינתיפאדה השנייה, אך המגמה התחזקה לאחר אותם קיצוצים: בשנת 2012 הם עמדו על 671 שקלים לנפש. היישובים ביהודה ושומרון נהנו במהלך כל התקופה ממענק האיזון הגבוה ביותר, בחישוב לנפש. הקיצוצים של 2003-2001 פגעו באלה החרדיות יותר מאשר בלא-חרדיות: בשנת 2012 עמד מענק האיזון לנפש ביישובים הלא-חרדיים ביהודה ושומרון על 1,108 שקלים - כ-50% יותר מזה של היישובים החרדיים - 720 שקלים.

 

בכל הנוגע להכנסות עצמיות, מצבם של יישובי "פורום ה-15" הוא הטוב מבין ארבע הקבוצות עם הכנסה עצמית לנפש (ב-2012) בגובה 5,401 שקלים לתושב בממוצע. זו הסיבה לכך שיישובים אלה אינם נזקקים למענקי איזון. עיירות הפיתוח

נמצאות במקום השני - 3,626 שקלים - במרחק רב מיישובי "פורום ה-15". ביישובים הערביים, ההכנסה העצמית עמדה על 1,406 שקלים בלבד. ההתנחלויות מצויות בתווך, בין עיירות הפיתוח ליישובים הערביים, עם הכנסות עצמיות בגובה של 2,690 שקלים לנפש בממוצע. אך הכנסתן של אלה הלא-חרדיות גבוהה פי שניים מזו של אלה החרדיות - 3,049 שקלים לעומת 1,464 שקלים.

 

ההכנסות העצמיות של ההתנחלויות החרדיות היו דומות במהלך כל התקופה הנבדקת לאלו של היישובים הערביים. בשני המקרים מדובר ביישובים הנעדרים תשתית כלכלית עצמאית שאוכלוסייתם מתאפיינת בשיעורי העוני הגבוהים ביותר בישראל - יותר מ-50%.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: הרצל יוסף
מקבלים פחות. ירוחם
צילום: הרצל יוסף
מומלצים