המשבר בארגנטינה - הזדמנות לצמיחה בישראל
אולי בגלל הסקטור הממשלתי המושחת שלה ואולי בגלל מנטליות של חוסר בושה, ארגנטינה פשטה את הרגל בפעם ה-11 במאה השנים האחרונות. כך זה קרה, שלב אחרי שלב - וגם איך ישראל יכולה להרוויח מזה
זה היה צפוי, ובכל זאת ניסו לדחות את הקץ: ארגנטינה , הכלכלה השנייה בגודלה בדרום אמריקה , לא שילמה חוב בסך 539 מיליוני דולרים עבור אג"ח שהנפיקה בעבר. בכך היא למעשה סימנה דה-פקטו את מה שבית משפט אמריקאי הודיע לאחרונה, בעקבות תביעה שהגישו קרנות גידור המחזיקות בחלק מן החוב הארגנטינאי: המדינה בפשיטת רגל.
כתבות נוספות במדור כלכלה בעולם :
אהוד ברק מתכנן להשקיע בחקלאות בגאנה
רוסיה תפצה את נבזלין במיליארדי דולרים
לא רחוק מדי: ישראלים עושים ביזנס בסינגפור
מדובר בפשיטת הרגל ה-11 של המדינה במאה השנים האחרונות, והשנייה מתחילת המאה ה-21. ארגנטינה היא אולי מעצמה עולמית בכדורגל ובעלת משאבי טבע רבים, אותם היא מייצאת כקומודיטיס, אך על אף זאת היא מתקשה ואינה מצליחה בתחומים כלכליים אחרים.
הסקטור הממשלתי העצום והמושחת שלה, חוסר היכולת להנהיג רפורמות בכלכלה, חינוך לוקה בחסר, פערים גדולים מאד בין עניים לעשירים, מסורת קלוקלת של מוסר ירוד ועוד מביאים לכך שהמדינה הענקית הזו, בעלת העבר המפואר, שנחשבה לפני יותר ממאה שנים לאחת ממעצמות הכלכלה הגדולות ובעלות הפוטנציאל הכלכלי הגדול ביותר, זכתה כעת (שוב) בתחזיות כלכליות מפוקפקות.
פשיטות רגל הן כנראה גם עניין תרבותי - כמעט כל מדינה באמריקה הלטינית הכריזה על פשיטת רגל בעשורים האחרונים, תופעה שכמעט לא קיימת במקומות אחרים בעולם. מדינות דרום מזרח אסיה למשל, שחלקן סובלות ממצב כלכלי לא פחות קשה, מקפידות להחזיר חובות ללא קשר למצבן הכלכלי. הן כנראה מתביישות לא להחזיר חובות. לארגנטינאים, לעומת זאת, אף פעם לא הייתה בושה.
הסימנים הראשונים הגיעו מאורוגוואי
אורוגוואי היא שוויץ של דרום אמריקה - מקלט בטוח לכסף בעתות משבר. בנקאים במונטווידאו, בירת אורוגוואי, היו הראשונים שראו את ההתרסקות הקרבה בארגנטינה. כבר בסוף 2001 התחילו ארגנטינאים עשירים לחצות את נהר הריו דה לה פלטה מבואנוס איירס למונטווידאו כשהם נושאים איתם מזוודות מלאות בדולרים. הם עמדו בתורים ארוכים בבנקים בעיר, והפקידו את תכולת המזוודות שלהם לחשבונות וכספות. אף אחד לא שואל שם מאיפה המיליונים מגיעים.
לטורים נוספים של אדם רויטר :
הפתרון האמיתי להאטה: הנפקת אג"ח
טילים בדרום? היצואנים במלחמה כל השנה
ברגע שאנשי העסקים הארגנטינאים העבירו את הדולרים שלהם לחו"ל החל השלב השני של הקריסה. ממשלת ארגנטינה הקפיאה את כל חשבונות הבנק, ומכסת הסכום המקסימאלי למשיכה הוגבלה ל-250 דולר בשבוע בלבד. המשקיעים קטנים, אלה שהותירו את הכסף שלהם בבנקים, חטפו מכה קשה. עשרות אלפי אזרחים נואשים הסתערו על הבנקים ולילות רבים בילו ישנים מול מכשירי הכספומט.
השלב השלישי והאחרון של המשבר החל בפרברי בואנוס איירס. לאחר שהצריכה הפרטית צנחה בכ-60 אחוזים, גברים צעירים החלו לבזוז סופרמרקטים. בחודש דצמבר 2001 התאספו קרוב ל-40,000 בני אדם בכיכר דה מאיו מול ארמון הנשיאות. הם דפקו בסירים ומחבתות יום ולילה, עד שהנשיא פרננדו דה לה רואה נאלץ להימלט משם במסוק.
עשרות אלפי עסקים קטנים הכריזו על פשיטת רגל והאבטלה קפצה ל- 25%. בשנת 2003 הודיעה הנשיאה כריסטינה פרננדס דה קירשנר שארגנטינה תשמוט חובות בהיקף אדיר של 145 מיליארד דולר. העולם הוכה אז בתדהמה, וקשה במיוחד הייתה תגובתם של המשקיעים הבינלאומיים שהשקיעו בה. האם המצב יחזור על עצמו בקרוב? כנראה שכן.
ישראל יכולה רק להרוויח מהמשבר
ישראל, באופן פרדוקסלי, יכולה ליהנות מהמשבר הארגנטינאי. בארגנטינה יש כ-180 אלף יהודים, ואין כמו משבר כלכלי בכדי לגרום ליהודים לשקול לעבור לארץ אחרת.
ישראל, על אף הנתונים הכלכליים הלא מרשימים של המשק מאז תחילת 2014, עדיין שומרת על אטרקטיביות בזכות עקומת הצמיחה הגבוהה ביותר בקרב 34 מדינות ה-OECD בחמש השנים האחרונות ובזכות אבטלה נמוכה במיוחד (6.2%).
אחת הדרכים למימוש פוטנציאל הצמיחה של המשק היא גלי עלייה גדולים, שיוצרים ביקושים כלכליים חדשים. הגאווה על היקף ההגירה הקיים, של כ-20 אלף עולים חדשים בשנה לא מוצדקת - תנאי הרקע הכלכליים הקשים מאוד בארצות רבות בעולם הם פוטנציאל לעלייה גדולה יותר (וצרפת היא הדוגמא הכי מובהקת). זה הזמן שמדינת ישראל תיזום מדיניות עלייה פרו-אקטיבית ממדינות רבות, וארגנטינה בראשן, מהלך שיועיל רבות לכלכלה.
ד"ר אדם רויטר הוא יו"ר רויטר מידן ומנכ"ל חיסונים פיננסים.