שתף קטע נבחר
 

טורקיה: לא סביר שנרכוש גז טבעי מישראל

שר האנרגיה הטורקי אמר כי פעילותה של ישראל ברצועת עזה במבצע צוק איתן, הפחיתה את הסיכוי שארצו תחתום על הסכם להנחת צינור גז תת מימי שיחבר בין טורקיה למאגר לוויתן

ההסכם לאספקת גז לירדן נחתם, אך הסכם גדול בהרבה עם טורקיה הולך ומתרחק: שר האנרגיה הטורקי, טאנר ילדיז, אמר היום (ג') לכתבים באנקרה כי מבצע צוק איתן הפחית את הסיכויים שארצו תחתום על הסכם להנחת צינור גז תת-ימי שיחבר בין טורקיה למאגר "לוויתן" הישראלי.

 

 

"על מנת להמשיך בפרויקטים לאספקת אנרגיה, יש להביא את הטרגדיה האנושית ברצועת עזה לסיומה ועל ישראל לכונן שלום יציב עם כל הגורמים ברצועה", אמר ילדיז. "טרגדיה אנושית התחוללה בעזה, קל מדי לשכוח זאת. אין להעלות על הדעת את קידומם של פרויקטים בתחום האנרגיה מבלי שיכונן שלום יציב שיכלול את התנאים החיוניים וכל הצדדים יתרמו לו".

 

ילדיז לא פירט האם ממשלת טורקיה מתנה את הנחת צינור הגז בהסכם קבע או בהתקדמות מסוג אחר, כמו הסכם לשיקום רצועת עזה או חידוש המגעים בין ממשלת ישראל לרשות הפלסטינית. מגעים ושיחות בין החברות השותפות במאגרי הגז של ישראל לבין נציגים טורקים התקיימו בשנים האחרונות, על אף ההחרפה ביחסים שבין המדינות.

 

בטורקיה חוששים מאספקת הגז

השיחות התקיימו בהובלת איגוד של חברות טורקיות, בהן חברת יילמזלר הפעילה בישראל, המעוניינות לרכוש גז ישראלי לייצור חשמל בתחנות כוח ובמפעלים. טורקיה קונה כיום גז מרוסיה, מאיראן ומאוזבקיסטן, ובמשק הטורקי מוטרדים מהאפשרות שהתפתחויות גיאו-פוליטיות, בעיקר כאלו הנוגעות לאיראן ולרוסיה, יפגעו באספקת הגז מאותן מדינות וישבשו את משק האנרגיה המקומי.

 

עיכובים בחתימת הסכם לאספקת גז לטורקיה אינם צפויים לעכב את פיתוחו של מאגר לווייתן, שכן השלב הראשון של חתימת ההסכמים לייצוא הגז מהמאגר כבר כמעט הושלם. בשלב זה כלולים הסכמים שעליהן חתמו השותפות במאגר עם חברת בריטיש גז המצרית, ירדן, מפעלים בישראל והרשות הפלסטינית.

 

הסכם אפשרי עם טורקיה מיועד לשלב השני של שיווק הגז מהמאגר, ואם ייחתם הוא צפוי להיות הסכם גדול וארוך שנים בשווי של למעלה מ-30 מיליארד דולר, בהתחשב בגודלה של טורקיה ובמספר הגדול של החברות הטורקיות המעוניינות לרכוש גז ישראלי.

 

במאגר לוויתן יש, על פי הערכות עדכניות, 620 מיליארד מטרים מעוכבים של גז טבעי, והוא המאגר הגדול ביותר שהתגלה במים הכלכליים של ישראל. השותפות במאגר הן חברת נובל אנרג'י האמריקאית והחברות הישראליות דלק קידוחים, אבנר ורציו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלבטרוס צילומי אוויר
קידוח לווייתן
צילום: אלבטרוס צילומי אוויר
מומלצים